сряда, 25 декември 2013 г.

Резерват Козя стена

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Беклемето, връх Козя стена, връх Кучето, връх Боба, хижа Козя стена, Беклемето

   С компания е най-весело, а когато в компанията има оборудвани до зъби алпинисти се предполага, че преходът ще е екстремен и технично труден. Такива мисли ми бушуваха в прегорялата глава, докато тръгвахме по пътеката за хижа Козя стена от паметника на Беклемето. Цветовете в небето ме караха да спирам и да снимам, и да се радвам като малко дете. :)

   Групата на Светльо, аз зад апаратното устройство и алпийското цвете Катя... :)

   Изгревът ни свари рано и на неподходящото място покрай ръбчето, което подсякохме. Това разбира се не попречи да го отснимаме подобаващо.

   С хора в кадъра, меките цветове на изгрева завършват красивата природна картина, която трае едва миг. В далечината са всичките красавци от поредицата "двухилядници": Купена, Амбарица, Ботев....... в дъното масивът Триглав също се забелязваше.

   Разчитах ръбовете да са обледенени, но южният вятър беше разтопил всичко, така се оказа че ще разходим напразно десетки килограми котки, пикели и друга железария.

   И запъплихме по безкраите планински...

   Сенки се подаваха мистично от ниската изгревна светлина.

   Приказни копринени воали са нарисувани по земята от свирепите ветрове. Във време на мъгла, ураганен вятър и обледенени скали преминаването по ръбовете на Козя стена е сериозно изпитание. Въпреки слаб, през целият ден ни духа неприятен вятър, който предлагат оголените ръбове срещащи севера и юга.

   В следаващите картинки в хаотичен ред съм представил преминаването по ръба на връх Козя стена, връх Кучето, връх Боба и израженията на веселата ни група.


   По ръба се откриват шеметните пропасти, каращи любопитните погледи да надникнат.

   По въжето.

   Светльо по ръба.

   Част от неговата група.

   По Козята стена.

   Отново с изглед към ръбчето и обезопасителното въже.

   Катя по въжето.   Връх Козя стена вляво и белеещото се в дясно, в далечината алпийско било на Стара планина.

   Слизането от Козя стена към връх Кучето и връх Боба.

   Алпийско жабче и алпинисти... :)

Екстремни подходи нямаше, но пък денят предостави "перфектната светлина". Апаратите ни прегряха. Гласовете от смях и весели истории... :)

   Светльо слиза от билото.

   И като за финал успях да събера групата за снимка на фон на прекрасната отиваща си и мека залезна светлина.

   Желая весели празници, много здраве и късмет на всички приятели! Благодаря ви, че ви има! Наздраве и късмет! :)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
   Още интересни и сходни зимни подходи в Стара планина, може да видите в следните публикации, с линкове към тях в долните редове:

Няма коментари:

Публикуване на коментар