събота, 3 август 2019 г.

Будва и Котор - перлите на Адриатическо море

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Будва и Котор - перлите на Адриатическо море.


   Малко кадри от Адриатическите курорти - Будва и Котор, с които запълнихме оставащите дни, след приключенията по планините Проклетия и Комова планина в Черна гора. Не съм много по морето и ще си спестя подробностите около преживяванията тук. Има много исторически подробна и всякаква друга информация за тези градчета, в уикимапия и други сайтове. Направихме плаж в един от дните край Будва, белязан с адска жега, тълпи, които са присъщи за сезона и много задръствания, липса на паркоместа, страхотна мръсотия по плажовете и прочее. :)

   Над Будва с изглед от живописния път, по който търсим подход за плажовете и място за паркиране.


   В стария град Будва сме привечер. Едва успявам да снимам кадри без хора, но все пак успявам.
   Едно от местата за бивак и раздумка след пълноценните ни дни в красивата Черна гора. Наоколо са разхвърляни малки села, а движение извън комерсиалните курорти почти липсва.

   Котор и пристанището му.

   Котор, поемаме по тесните улички на стария град и крепостта, кацнала високо над него. Градчето е изключително красиво и е в списък с природното и културно-историческо наследство на Юнеско.
   Над град Котор. Изглед към залива.


   И един ефектен кадър към Котор от крепостта над града, със засилващото се вече слънце.   Невероятна красота към залива, снимана от множеството завои на стръмния проход над град Котор. Пътуваме към България и очите ни попиват за последно от изгледите към Адриатика...
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

1 коментар: