сряда, 3 октомври 2018 г.

Изкачване на връх Триглав в Словения - Юлийски Алпи

Изкачване на най-високият връх в Словения - връх Триглав-2864 м.н.в. от хижа Аляжев дом, през виа ферата Праг и хижа Триглавски дом.

   Хижа Аляжев дом в Юлийски Алпи ни посрещна с чисто небе, след няколко напоителни нощи и дни, които все пак предвещаваха оправяне на времето, а това е от първостепенна важност при изкачването на този връх. Пътят от България ни бе белязан с дъжд и късно пристигнахме в тъмнината на град Постойна в Словения, където посетихме езерото Блед и пещерата Постойна яма, за запълване на времето до получаване на чист прозорец за атака... На другия ден с Вихър, Цвета и Илко, сме в изходна позиция в подножието на планината. Това е и един от многото маршрути към върха, като избрахме него.

   С бързо темпо от колата се издърпах нагоре по долината и през гората излязох по маркировката в подстъпите на скалите, до които на места притичвах. Общата положителна денивелация до котата на връх Триглав, е около 2000 метра и знаех, че ще трябва да се стегна, за да успея за залеза. Бях на антибиотици след кратка настинка и имах опасения, че изкачването на Триглав ще претърпи провал, но психическата нагласа и надъхването, ме прехвърляха като перце по камъните нагоре.

   Стената на масива е внушителна. Приказното време се отплати след няколкодневни превалявания, мъгли, ветрове...

   Маршрутът минава нагоре по скалите и е сравнително лек и обезопасен.   Хората и планината. Словения, Юлийските Алпи и криещия се в мъглата вляво връх Триглав.
   Като кибритена кутийка се забелязва дом Валентина Станица, който остава леко встрани от туристическия поток, а облачността се получава при изпарение на водата от големите долини, които в отминалите дни бяха като гигантска гъба.   Връх Триглав - 2864 м.н.в. в мъгла и студен вятър, който не е рядко срещано явление тук. Хижа Триглавски дом разполага с два малки ветрогенератора, от които черпи ток за енергийните си нужди.

   Хижа Триглавски дом. До върха се преодоляват още 300 метра денивелация по виа ферата. Едва обяд е, духа силен вятър, а залезът е много далеч. Замотах се известно време и поех нагоре по железата.

   По виа ферата към връх Триглав.


   Имаше и моменти на изясняване, както показваше справката със сайтовете за времето в района.

   Главното било на връх Триглав.


   На връх Триглав съм след 6 часа от автомобила в долината.

   Основите на премахнатото ламаринено съоръжение, което е било до скоро на върха. На негово място се забелязва малко копие-макет.

  Връх Триглав.

   И прииждащите в мъглата хора.

   Внушителния ръб на масивния Триглав.

   Зелената долина е 2000 метра по-надолу с пасторални села и чистота, която е присъща за Словения.   По залез от хижа Триглавски дом, където останалите от групата скоро са дошли.
   Ако публикацията ви е харесала, отбийте се в следните линкове. В тях са описани част от приключенията ни по граничните планини, първенци на държави или първенци на планини... :)

Проклетия - връх Мая Езерце

Косово - връх Джеравица

Черна гора, Дурмитор - връх Боботов кук

Франция, Шамони - Монблан по класическия маршрут

Швейцария - връх Брайтхорн

Швейцария - връх Матерхорн

Планината Олимп - връх Скала, връх Сколио, връх Митикас

Карпатите - връх Негою и връх Молдовяну

Карпатите, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

Македония - Кораб планина

Шар планина - Титов връх

Сърбия, Сува планина - връх Трем

Остров Тасос

- Боздаг планина, Гърция

- Озрен планина и Девица планина, Сърбия

Босна и Херциговина - Маглич планина, Вишеград, Сараево, Мостар

(Черна гора Албания) - Проклетия: Зла Колата, Добра Колата, Албанска Колата

- Македония - Якубица планина (Мокра планина) - връх Солунска глава

- Словения - връх Триглав

Гросглокнер по нормалния маршрут (Grossglockner 3798 normal route)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар