четвъртък, 1 август 2019 г.

Проклетия (Prokletije) - масив Каранфили - Черна гора / Албания

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Последен ден от Проклетия в това пътешествие. Веднага след това се отправяме към Будва и Котор - перлите на Адриатика... С подход от съседната долина, през този ден в Проклетия, се докоснах и до величието на Каранфилите, изкачвайки един от тях. Съратниците ми бяха изморени и препечени като филии - решиха да гонят сенките на малките реки в долината... Тръгнах сам. Бързо, експедитивно, стегнато и както винаги - с усмивка и желание. Птиците се събуждаха, докато се прозявам по празния път на долината. Бях загрял добре предните дни. Събуждам се отново преди алармата на телефона. Пешеходните километри и денивелациите в предходните дни, заедно с този, се завързаха до доволното съотношение към "60/4200". За жалост - последен ден в Проклетия, за този месец! А имах желание, имах сили, имах мечти, и хубаво време. И продължавам да имам! Направих хубав кръг по стръмният път, който се отделя от асфалта доста преди табелите на националния парк Проклетия. Той се изкачва без маркировка нагоре в планината, извива се на болезнени за коленете, стръмни серпентини и през част от ръбовете на масива, излизам срещу първенеца на този дял - Ljuljasevica Karanfil - 2224 м.н.в. Слизам в изходна позиция по стръмната и губеща се на места пътека към разклона за Ochnyak в долината Grebaje. От приказните откоси на Каранфилите се разкрива впечатляваща панорама към върховете Popadija - 2057 м.н.в. и Volusnica - 1879 м.н.в., които остават обекти за следващи разходки в Проклетия. Поляните в ниските части край пътищата, са осеяни с малини и горски ягоди - та те са са пречка за бързото изкачване на върховете. А в горещите дни на лятото бързината е от съществено значение. Трябва да се тръгва много рано, по почти тъмно, за да се завърне човек в долината по-рано... :) Приятни Каранфили със следващите кадри от този дял на планината!

   По пътя сме, все още с автомобила. Привечер, когато пристигаме в долината и откриваме прекрасно място за бивак след кратко замотаване в една отбивка, слизаща до полянка с малка река! :)

   В планината Проклетия. Късно сутрин поляните се отърсват от росата и дават сигнал на слънцето, което се подава зад околните баири! :) Прекрасен ден - грехота ще е да не се оползотвори за планина и фотографии, хапване на горски дарове и къпане в студени реки на слизане! :)

   Впечатляваща е панорамата, разкриваща се само два часа след излизането от палаткта в долината...

   Проклетия! :) Злокобни сенки са се настанили по тъмните и неогрявани северни склонове.

   Към този от Каранфилите, който изкачих от долината! :) Това се случи по тесният скален гребен, заключващ двата остри върха от кадъра...

   Долината се буди...

   По гребена, докато откатервам скалите, се насаждам на интересни "албански свастики"! :) От к...ве - до сърца със символи, както и отчетливо виждащият се вляво албански двуглав орел - символ на червено-черното знаме!

   Към Каранфилите.

   На Каранфилите след гребена от преди няколко снимки, за който споменах. Насреща е Люлясевица Каранфил - 2224 м.н.в. (Ljuljasevica karanfil), за който има подход от долината, в която затварям кръгово маршрута. По-късно бях и в основата на масива Ljuljasevica karanfil , откъдето започва изкачването му след час. Там направих справка с гпс-а, видях че съм изгубил 400 метра денивелация до върховата му кота и реших да слизам. Червено-бялата маркировка поема стръмно нагоре, а стръмните откоси са обезопасени с меално въже. Изкушавах се! Беше станала непоносима жега...

   Зрелищната панорама. Духовен подарък, за всеки положил усилия да се пребори със скалите и лятното слънце. Днес си угаждах - имах кола и студена вода. Охладени предварително шоколади и много горски дарове, които се крият в малки храстчета, сред високите треви! :)

   Към първенеца на планината Проклетия - връх Мая Езерце (Езерски връх) - 2694 м.н.в., към когото сме се "обръщали за съдействие" при търсене на панорамни гледки! :)

   Проклетия! Приказка, с ухание на цвят и сини небеса, приютяващи далечни хоризонти. Земи, изпълнени с високи върхове и величествени планини...
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Ако публикацията и снимките са ви харесали, отбийте се в следните линкове. В тях са описани част от приключенията ни по граничните планини, първенци на държави или първенци на планини... :)
Планината Проклетия - връх Мая Езерце-2694 м.н.в. - (Черна гора/Албания)

Планината Проклетия в Косово и първенеца му връх Джеравица-2656 м.н.в.

Черна гора. Планината Дурмитор - връх Боботов кук-2523м.н.в.

Франция, Шамони - Монблан по класическия маршрут

Швейцария - връх Брайтхорн-4164 м.н.в.

Швейцария - връх Матерхорн-4478 м.н.в.

Планината Олимп в Гърция - връх Скала-2865 м.н.в., връх Сколио-2911 м.н.в., връх Митикас-2917 м.н.в.

Карпатите в Румъния, връх Негою-2535 м.н.в. и връх Молдовяну-2544 м.н.в.

Карпатите в Румъния, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

Македония - Кораб планина и първенецът и връх Голем кораб-2764 м.н.в (Maja e Korabit)

Шар планина в Македония - Титов връх-2747 м.н.в. (Голем Турчин)

Сърбия, Сува планина - връх Трем-1810 м.н.в.

Остров Тасос

Боздаг планина, Гърция

Озрен планина и Девица планина, Сърбия

Босна и Херциговина - Маглич планина и връх Маглич-2386 м.н.в., Вишеград, Сараево, Мостар

(Черна гора/Албания) - Проклетия планина: Зла Колата, Добра Колата, Албанска Колата

Македония - Якубица планина (Мокра планина) - връх Солунска глава-2540 м.н.в.

Словения - Юлийска Алпи, връх Триглав-2864 м.н.в.

Австрия и първенецът и връх Гросглокнер-3798 м.н.в. по нормалния маршрут (Grossglockner 3798 normal route)

Комова планина/Комови - връх Кучки Ком-2487 м.н.в. - връх Васоевички Ком-2460 м.н.в. - Черна гора

Проклетия (Prokletije) - Мая е Росит (Maj e Rosit) - 2525 м.н.в.

Проклетия (Prokletije) - масив Каранфили - Черна гора/Албания

Тимфи (Τύμφη) - връх Гамила-2497 м.н.в. (Γκαμήλα) - Гърция

Пинд (Пиндос/Πίνδος) - връх Смолика-2637 м.н.в. (Σμόλικα) - Гърция

Дзумерка (Τζουμέρκα) - връх Какардица-2429 м.н.в. (Kakarditsa / Κακαρδίτσα) - Гърция

Врондос планина (Шарлия) - връх Пророк Илия-1849 м. (Али Баба) - Гърция

СВЕТА ГОРА - изкачване на връх АТОН-2033 м.н.в.
Линкове с приключения зад граница...
Метеора - Гърция

Фрушкогорските манастири в планината Фрушка гора - Сърбия

Златоград, водопадите Ливадитис, водопад Св. Варвара - Гърция

Религиозен туризъм в Черна гора

Румъния - Синая, Брашов, Пелеш и духовното богатство на Молдова

Македония - манастири и каньони

Македония - Около Струмица, Кавадарци, Прилеп, Курбиново, Сливница, Охрид, Тетово

Религиозен туризъм в планината Пангео и полуостров АТОН

Пещера Постойна Яма и езерото Блед - Словения

Плитвичките езера и град Загреб - Хърватия

Piljski waterfall, Cungulski waterfall, Kurtulski waterfall, Vurnje waterfall - Сърбия

Будва и Котор - перлите на Адриатическо море - Черна гора

Каньон Викос - Гърция
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар