сряда, 4 октомври 2017 г.

Черна гора - Дурмитор - връх Боботов Кук (2523м.н.в.)

Изкачване на връх Боботов Кук в планината Дурмитор, Черна гора.

   Боботов кук е най-високият връх на планината Дурмитор в Черна гора. Беше ни в плановете за сезона, както и Мая Йезерце (Албания), Джеравица (Косово), Голям Кораб (Македония, Албания), Босански Маглич (Босна и Херциговина). Някои от тях изкачихме в отминали съботно-неделни дни.

    До скоро се счита, че Боботов кук е първенец на Черна гора по височина, обаче има още три върха в Проклетия, водещи се на черногорска територия, които го изпреварват по надморска височина - Зла Колата, Добра Колата и Росни връх. Върхът е част от национален парк Дурмитор. При ясно време от него се виждат Ловчен през Которския залив, Капаоник на изток и планината Тара на север в западна Сърбия. Първото отразено алпийско изкачване на върха е от 1883 г. на Оскар Бауман.


  Пътеката към връх Боботов Кук в планината Дурмитор на зазоряване. Малко преди това паркирахме колата под върха, по познатата вече схема за изкачване на Балкански първенци - след цяла нощ път от България. Билата бяха покрити с мъгла и облаци, които после се раздигнаха за броени минути. Оказа се, че се разболявам и стигнахме на магия до изходната точка. 
 
   Добре асфалтиран, но тесен път пресича планината, като оставихме колата на 1700 м.н.в., откъдето започва маркирана пътека към върха. Парковата охрана ни каза, че затварят пътя в края на октомври, в предвид настъпващата зима.


  Скоро слънчевите лъчи се отразяват ефектно в скалите. Денят по прогноза беше прекрасен, прохладен и безветрен. Вървейки по пътеката със симптоми на грип, усещах, че все пак има шанс да се изкача до котата на върха.


 
   Камъните рано сутринта бяха мокри и обледенени.


   Набрали височина, ставаме свидетели на море от ниска облачност.

   Ефектните зъбери, наоколо.


   Връх Боботов Кук - 2523 м.н.в. За последните няколко планински първенци на държави, които изкачихме, се подготвям внимателно с гпс тракове и точки, проучвайки внимателно всичко, което ще е нужно, за да имаме сто процентова успеваемост и да не се лутаме към върховете и подходите до тях. Тук маркировката беше в повече, за разлика от тази към върховете Джеравица и Мая Йезерце.
   На връх Боботов Кук.   Околните зъбери са като самотни брегове сред облачното море.


   Кутията с печат на върха.


   Слизането по обратен ред не беше безопасно, пред вид мокрите и на места заледени скали.

   Тук-там облаците се вдигаха и под тях се откриваха красивите езера на Дурмитор.


   Катя в подножието на Боботов Кук.


   Засада от парковата охрана с касов апарат за вход на Национален Парк Дурмитор, по 3 евро на човек за деня. Идеята за изкачване и на връх Пруташ претърпя промяна, и решихме да потърсим място за палатките, но не и тук, оказа се, че не разрешават.

   След близо два часа търсене на точното място (закътано и далеч от пътя), но почти по светло, намерихме прекрасна поляна край бистра река по път, в дебрите на гора, над планинско село.
 
   Прекрасен завършек на този интересен и динамичен ден с богата салата и кайсиева ракия. Очите ми горяха за сън и от безсънната нощ, в която пътувахме.

   Направихме разбор и легнахме сравнително рано, дали имаше и 20 ч. :) Утрешният неделен ден щеше да е особено динамичен, с посещението на група манастири в Сърбия, път към България и отново прибиране в светлите часове на понеделника... :)

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар