сряда, 18 октомври 2017 г.

Природен парк Българка - Връх Бедек, Горски дом Българка, хижа Армеец, хижа Планинец, хижа Ивайло

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк  
  В поредния предесенен уикенд, с прогнози за що-годе приятно време, с Ванката, Веско и Катя, се запътихме към една по-непозната дестинация - Природен парк Българка. Знаех, че когато сме с Иван, прогнозите за времето не важат, затова в раниците отделихме място за плажни кърпи, сапун и наилони. :) 

   Планът за тази дестинация подхвърли Иван още предния ден и не ни трябваше много, за да се подготвим за него, а и минаха месеци от последното ни ходене. С излизането от колата, която оставихме на връх Бедек, вятърът ни издуха встрани. Очертаваше се мъглив ден по високото, със силни ветрове, но приятен за преходи в прохладните есенни гори.
Катя с тежката артилерия на гръб. Вътре се спотайваха хранителни запаси за няколко богато-кулинарни дни. :)


   По пътеката. Минаваме билото на Бедеците (връх малък и голям Бедек), докато покрай нас огромните ветрогенератори бучат с все сили зловещо, генерирайки енергията на силния вятър. По европроекти са усвоени много пари и навсякъде е пълно с информационни табели, беседки, постройки и обновена туристическа маркировка.

   Маркировка по дърветата.

   Луксозен дървен шезлонг преди горската отсечка, която ни очаква. От връх Бедек до горски дом Българка ни делят 10-а км, с около 500 метра спускане, което трябваше да изкачим в утрешния ден, на връщане. С тежките раници ходенето спореше.

   Есенен тунел с дебел килим от шарени листа.

   Природен парк Българка през есента е като рай за сетивата. Дъх на шума, топлите цветове на гората и прохладата на октомври. Наоколо се редуват дълбоки дерета, водещи в дебрите на парка, дебели букови дървета, тъмни иглолистни гори.

   Беседка по пътеката.



   Местност Бабин Райкин чучур.

   Изградена е чешма и има място къде човек да поседне да си изгледа турския сериал. :) В нашия случай да си изпие кафето или ракията на спокойствие. Ванката си е купил някаква нова видео играчка и съдейки по усмивката му, е скроил някакъв план. :) Ето и видео резултата.


   Табелите на Природен парк Българка.


   Няколко часа сред прекрасните гори и сме пред горски дом Българка. Постройката е занемарена и видимо не функционира като хижа, както е било в миналото.

   За сметка на това, европроектът е генерирал средства и тук. Построена е невероятна, закрита беседка с барбекю, маси, столове и куп екстри като дърва наоколо, скари за печене на вкусотиите, които с Иван и Катя винаги изнасяме по пътеките. :)

   Докато Иван и Веско се занимаваха с разпъването на хамаците, аз намерих перфектното, равно място под дебелия килим от есенни листа за палатката.

   Хотел "Звездоброй". :) Катя се нанася. :)

   Коминчето след малко ще запуши и разкрие на околните и далечни горски обитатели тайните на менюто, което предлагаме. :)

   Следващите няколко часа не могат да се опишат с думи. :)



   Между другото се отбихме до местност Виканата скала, за да се полюбуваме на есенния залез. След което се отдадохме на релакс с послевкус на кметски мезета и домашни еликсири.

   Нощта бе спокойна. Вятърът утихна призори, но небето цяла нощ бе кристално чисто, с милион звезди.

   Повторих упражнението и призори от панорамната площадка към смесените гори. Редуват се буки, борове, гънките на дълбоките долове, разделящи ги.

   Хълмистите части на планината посрещат първите слънчеви лъчи на октомврийското утро.

   След което поех по пътеката надолу до трите хижи, които се намират на малко под 2 км от горски дом Българка. Това са хижа Армеец, хижа Планинец и хижа Ивайло. Идеята за посещението им на предната вечер претърпя корекции, пред вид заформящото се кулинарно представление и везните натежаха към топлината на уютната камина.

   Занемарената хижа Армеец и лъскавата хижа Планинец на заден план. Постройките са една до друга. Хижа Планинец е обновена по някакъв проект, докато Армеец се разпада.

   Хижа Армеец.

   Хижа Планинец. Не бях запознат, че се предлага услугата "Денувка". :)



   Изоставено барбекю до хижа Ивайло. Наоколо има равни поляни и мястото предразполага за диво къмпингуване.

   В двора на хижа Ивайло.

   И тук видимо никой не е идвал от доста време насам.








   Хижа Армеец на връщане.

   Хижа Ивайло, изглед от пътеката за горски дом Българка.




   След стабилна закуска от скара-бира и събиране на багажа, поехме обратно към изходната точка - връх Бедек. Изкачването ни дойде в повече след отминалата вечеринка. Аз успях да допълня това и с 5-е км от и до хижата сутринта.

   Съоръженията наоколо са внушителни. Опитал съм се да пресъздам мащаба с човешката фигура до ветрогенератора, която едва се долавя. Върху всички съоръжения са изписани различни женски имена като: Julia, Jasmina и т.н., разположени върху едната страна на роторните тела.


   И автомобилът, който ни очакваше.

   Иван и Веско се задават по пътя. Предстои момента на истината. Търсим ключовете за колата. Къде ли са? :)))

   Завършихме и направихме разбор на събитието в крайпътно заведение под Балкана с шкембета и бири. Беше ни топло по тениски, за разлика от вчерашния ден, когато тръгвайки от тук не виждахме пред краката си в гъстата мъгла, придружена от неприятен северен вятър... Балканът ни допусна в красивите си есенни гори, получи се поредната приятна двудневна разходка в още по-приятна компания...
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар