сряда, 20 септември 2017 г.

Македония - каньон Матка - Косово - връх Джеравица


   Близката ни съседка Република Македония, определено е подходяща дестинация за туризъм. Въпреки разположението и на малка територия, там може да посетите: каньони, водопади, манастирски комплекси или планини, предлагащи множество маршрути. В поредния слънчев уикенд, се запътихме натам и към Република Косово. Целите на двудневното ни пътуване бяха каньона Матка до село долна Матка в Македония - силно комерсиално място по поречието на река Треска, няколко манастира по път, както и влизане в Косово, с цел изкачване на планинския и първенец - връх Джеравица. Отново в интензивен стил, с пътуване през нощта в петък срещу събота, успяхме да преизпълним плана и да се изморим подобаващо. За влизане в Косово е нужен червен паспорт, както и за Албания, Черна гора, Турция... Нужни ни бяха и 15 евро за застраховка на автомобила. Зелената карта не важи в Косово.

   Два манастира край път, но с леко объркване на подхода към тях и денят щеше да ни се изплъзне като миг. Все пак успяхме да се разходим по пътеките до тях. Компенсирахме забавянето с липса на тапи по границите.

   Интересен дървен мост със стоманени въжета за перила и се озоваваме от другата страна на реката.


   Не пропускаме да посетим каньон Матка на река Треска, за който само сме чували, че бил величествен.

 
   Язовирната стена.

   Прекрасно място, радващо се на завидно внимание от хиляди туристи.


   Корабчета, лодки, каяци, заведения за хранене и какво ли още не, ще ви посрещнат като услуги и атракции, които се предлагат тук.


   Късно вечерта, с изпънати нерви, проблеми с автомобила в жегата, но приятно изморени, акостираме над град Дечани в Косово. С подход по стария макадамов път, сме на път да изкачим връх Джеравица - първенец на държавата Косово и втори по височина в планината Проклетия, след връх Мая Йезерце, който пък изкачихме в предно посещение, в Черна гора и Албания през отминалия месец. Но да си дойдем на думата, първо е ред на сериозно подсилване с кайсиева ракия и внушителни количества лакомства от хладилната чанта на Катя. :) В компанията на млечен път, кристален въздух и студена свежест в края на септември... перфектната вечер. :)

   От град Дечани (Косово) до този катун са 15 км по черен път, по който може да се стигне с по-висок автомобил или джип. Част от този път извървяхме пеша и оставихме колата няколко километра надолу.

   Катуна, над който без пътека по предварително начертан маршрут в гпс приемника, изкачихме връх Джеравица - 2656м.н.в.

   Слънцето грее по усойните склонове. Тръгнахме по тъмно, защото освен изкачването на Джеравица, трябваше да се приберем и в България в рамките на деня, или както се случи - в тъмните часове на понеделника. :)


   Косовчани са приказливи хора и се налагаше да спираме за по лаф, тук-там.   Даровете по склоновете на Проклетия бяха основен проблем за забавянето ни към върха. :)   Гледки от връх Джеравица.

   Една от множеството премки, над които излизахме от по-долни нива по хлъзгавите треви.


   Албанското знаме на връх Джеравица - Косово.   Дечанския манастир, който е по Юнеско и се охранява от войници на НАТО Кейфор, заради религиозни причини.


   Не пропуснахме и манастира край град Печ, който също е по Юнеско, с охрана от войници на НАТО Кейфор.

   Няколкостотин километра в неделя и почти по светло на другия ден бяхме у дома.

   Интересни и сходни публикации може да разгледате в следващите няколко линка, които изпълнихме през годините в подобен стил. Събраха се кадри, емоции и приключения от стотици обекти, които са съхранили духовното богатство на много държави.

   Религиозен туризъм в Черна гора.

   Македония - манастири и каньони.

   Македония - Около Струмица, Кавадарци, Прилеп, Курбиново, Сливница, Охрид, Тетово.

   Румъния - Синая, Брашов, Пелеш и духовното богатство на Молдова.

   Религиозен туризъм в планината Пангео и полуостров АТОН.

   Сърбия - Фрушкогорските манастири и Фрушка гора.

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар