сряда, 20 септември 2017 г.

Македония - каньон Матка - Косово - връх Джеравица


   Близката ни съседка Република Македония, определено е подходяща дестинация за туризъм. Въпреки разположението и на малка територия, там може да посетите: каньони, водопади, манастирски комплекси или планини, предлагащи множество маршрути. В поредния слънчев уикенд, се запътихме натам и към Република Косово. Целите на двудневното ни пътуване бяха каньона Матка до село долна Матка в Македония - силно комерсиално място по поречието на река Треска, няколко манастира по път, както и влизане в Косово, с цел изкачване на планинския и първенец - връх Джеравица. Отново в интензивен стил, с пътуване през нощта в петък срещу събота, успяхме да преизпълним плана и да се изморим подобаващо. За влизане в Косово е нужен червен паспорт, както и за Албания, Черна гора, Турция... Нужни ни бяха и 15 евро за застраховка на автомобила. Зелената карта не важи в Косово.

   Два манастира край път, но с леко объркване на подхода към тях и денят щеше да ни се изплъзне като миг. Все пак успяхме да се разходим по пътеките до тях. Компенсирахме забавянето с липса на тапи по границите.

   Интересен дървен мост със стоманени въжета за перила и се озоваваме от другата страна на реката.


   Не пропускаме да посетим каньон Матка на река Треска, за който само сме чували, че бил величествен.

 
   Язовирната стена.

   Прекрасно място, радващо се на завидно внимание от хиляди туристи.


   Корабчета, лодки, каяци, заведения за хранене и какво ли още не, ще ви посрещнат като услуги и атракции, които се предлагат тук.


   Късно вечерта, с изпънати нерви, проблеми с автомобила в жегата, но приятно изморени, акостираме над град Дечани в Косово. С подход по стария макадамов път, сме на път да изкачим връх Джеравица - първенец на държавата Косово и втори по височина в планината Проклетия, след връх Мая Йезерце, който пък изкачихме в предно посещение, в Черна гора и Албания през отминалия месец. Но да си дойдем на думата, първо е ред на сериозно подсилване с кайсиева ракия и внушителни количества лакомства от хладилната чанта на Катя. :) В компанията на млечен път, кристален въздух и студена свежест в края на септември... перфектната вечер. :)

   От град Дечани (Косово) до този катун са 15 км по черен път, по който може да се стигне с по-висок автомобил или джип. Част от този път извървяхме пеша и оставихме колата няколко километра надолу.

   Катуна, над който без пътека по предварително начертан маршрут в гпс приемника, изкачихме връх Джеравица - 2656м.н.в.

   Слънцето грее по усойните склонове. Тръгнахме по тъмно, защото освен изкачването на Джеравица, трябваше да се приберем и в България в рамките на деня, или както се случи - в тъмните часове на понеделника. :)


   Косовчани са приказливи хора и се налагаше да спираме за по лаф, тук-там.   Даровете по склоновете на Проклетия бяха основен проблем за забавянето ни към върха. :)   Гледки от връх Джеравица.

   Една от множеството премки, над които излизахме от по-долни нива по хлъзгавите треви.


   Албанското знаме на връх Джеравица - Косово.   Дечанския манастир, който е по Юнеско и се охранява от войници на НАТО Кейфор, заради религиозни причини.


   Не пропуснахме и манастира край град Печ, който също е по Юнеско, с охрана от войници на НАТО Кейфор.

   Няколкостотин километра в неделя и почти по светло на другия ден бяхме у дома.

   Интересни и сходни публикации може да разгледате в следващите няколко линка, които изпълнихме през годините в подобен стил. Събраха се кадри, емоции и приключения от стотици обекти, които са съхранили духовното богатство на много държави.

   Религиозен туризъм в Черна гора.

   Македония - манастири и каньони.

   Македония - Около Струмица, Кавадарци, Прилеп, Курбиново, Сливница, Охрид, Тетово.

   Румъния - Синая, Брашов, Пелеш и духовното богатство на Молдова.

   Религиозен туризъм в планината Пангео и полуостров АТОН.

   Сърбия - Фрушкогорските манастири и Фрушка гора.

   Метеора - Гърция.

   Ако публикацията ви е харесала, отбийте се в следните линкове. В тях са описани част от приключенията ни по граничните планини, първенци на държави или първенци на планини... :)

Проклетия - връх Мая Езерце

Косово - връх Джеравица

Черна гора, Дурмитор - връх Боботов кук

Франция, Шамони - Монблан по класическия маршрут

Швейцария - връх Брайтхорн

Швейцария - връх Матерхорн

Планината Олимп - връх Скала, връх Сколио, връх Митикас

Карпатите - връх Негою и връх Молдовяну

Карпатите, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

Македония - Кораб планина

Шар планина - Титов връх

Сърбия, Сува планина - връх Трем

Остров Тасос

- Боздаг планина, Гърция

- Озрен планина и Девица планина, Сърбия

Босна и Херциговина - Маглич планина, Вишеград, Сараево, Мостар

(Черна гора Албания) - Проклетия: Зла Колата, Добра Колата, Албанска Колата

- Македония - Якубица планина (Мокра планина) - връх Солунска глава

- Словения - връх Триглав

Гросглокнер по нормалния маршрут (Grossglockner 3798 normal route)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар