вторник, 12 септември 2017 г.

Църквище - рид Заногата - хижа Кашана - връх Свищиплаз - рид Балабанчовица - връх Курбула

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Дойде и септември. Краят на лятото настъпва с пожълтелите по билата треви и щипещия вече вятър. Дните са по хладни, къси, а небето е наситено синьо. Обичайно, от няколко години насам, по това време на годината се завръщам към Старопланинските пътеки и правя еднодневни преходи с голяма продължителност. Имам много да наваксвам и да допълвам списъка с върхове, хижи, ждрела, непознати пътеки и емоциите свързани с това.

   Този път проиграх познатия вече връх Свищиплаз. Стандартното му изкачване е през град Златица и хижа Свищиплаз, но сега сметнах да разнообразя и се качих без маркировка над село Църквище по рид Заногата, минавайки транзитно покрай хижа Кашана. Слизането от върха направих по рид Балабанчовица. И по двата рида не срещнах хора, с изключение на два камиона товарещи дърва и стадата - коне и Балкански говеда, по билото.

   Тръгнах късно и слънцето вече жулеше безмилостно. През целия ден нямаше нито едно облаче в небето Оставих колата до хотел Модерния хан северно от село Църквище и поех по пътя.

   Още с тръгването се появиха бодливите къпинаци и развалих за малко дисциплината. :)

   Място за отдих в края на Църквище.

   Наситено синьото есенно небе.

 
   Панорамна площадка.

   Тунела под седловина Кашана.

   Хижа Кашана.   По пътеката Ком-Емине през рехавата букова гора излязох на билото.

   Връх Свищиплаз - 1888м.н.в. насреща.

   Връх Баба - 1787м.н.в. с военната постройка и рудник Елаците.

   Панорамни гледки навсякъде.

   Стадо коне в подножието на връх Свищиплаз.
   И на връх Свищиплаз - 1888м.н.в. Почивка и обяд със силен южен вятър, след което поемам надолу по рид Балабанчовица към село Църквище.

   Пирдоп с 320 метровия комин на завода Аурубис.

   И Свищиплаз, от който отдавна съм слязъл.

   Връх Курбула - 1338м.н.в.


   След 7 часа с почивките, слязох при колата в жегата. Добре, че имаше силен вятър и въпреки това бях достатъчно прегрял. Получи се приятен, лек и обзорен 17 км. преход, с малко над 1100 м. възходяща денивелация, подходящ за еднодневна разходка.

 Сходни преходи в близки части на планината може да видите в следните публикации:

*Златица - Спасовото кладенче - хижа Свищиплаз - хижа Тихият кът - хижа Извора

*Църквище - рид Заногата - хижа Кашана - връх Свищиплаз - рид Балабанчовица - връх Курбула

*Челопеч - рид Чуговица - връх Челопешка Баба - връх Мургана - рид Диба

*Челопеч - хижа Мургана - връх Мургана - седловина Петте кладенци - връх Челопешка баба

*Село Мирково - връх Баба - връх Марагидия - село Мирково

*Златица - хижа Свищиплаз - връх Свищиплаз - заслон Дюлева поляна

*Буново - хижа Чавдар - връх Баба (Етрополска Баба) - връх Ушите - Чучулски дол

*Пирдоп - хижа Паскал - връх Косица - връх Паскал, в зимни условия
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук или на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар