четвъртък, 8 май 2014 г.

Остров Тасос

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Оказа се, че по Гергьовден времето ще изиграе лоша шега на туристите. Плановете за почивните шест дни, които се явиха като манна небесна трябваше да реализират плодотворна обиколка на Родопите със заплануваните обекти там: каменни гъби, тракийски светилища, язовирни стени, както и прословутите меандри на река Арда край град Маджарово, над които гнездят лешояди и завоят на язовир Кърджали, за които качих по няколко снимки в предишни публикации. Неприятно време се заформи в последно време (проливни дъждове, гръмотевични бури), а ние се канихме да прекараме всички нощи под открито небе на палатки и се занадпреварвахме с облаците, които потопиха цяла България. Интересно, все им убягвахме на дъждовните облаци и всички нощи минаваха неочаквано добре. Успявахме да вечеряме под открито небе, а и за почуда на всички, с които разговарях как ги е удавил дъжда, да напалим и лагерни огньове, до които отпивахме питиета и споделяхме приятните мигове. Две от нощувките прекарахме на остров Тасос, където планувахме да обиколим някои от градчетата му, няколко манастира, едно езеро, а за десерт да изкачим и върховете там - вр. Ипсарио и вр. Пророк Илия, които въпреки че са високи по 1200м. са си предизвикателство, все пак денивелацията е голяма и започва от нивото на морето.

Стартирам естествено с ферибота в град Керамоти и виещите се в небесата хищници, докопващи се до всичко, което им поднасяха пасажерите. Ферибота струва 20 евро за колата и по 3 на човек в едната посока. Плавателни съдове на различни фирми се засичат постоянно, така че няма голямо изчакване.

Заливите на острова са много красиви. Завой след завой по автомобилния път се разкриват десетки подобни изгледи. Спирахме често да поснимаме, или пък просто зяпахме вълните замечтано. Скални брегове с маслинови насаждения. Разбрахме, че на остров Тасос са посадени един милион маслинови дръвчета.

Пристигнахме на острова късно следобяд. Първата нощувка реализирахме на спокойствие до езерото Мариес, местонахождението на което беше предварително проучено. Чист пясък, река която се влива в него и водопад, до който така и не успях да се вредя за снимки. Катя си хареса мястото и не отстъпи позиции.

Езерото Мариес. Над него обособената беседка предложи удобен вариант за почивка, там вечеряхме. Носихме си маса с туристически столове, но те влязоха в употреба при втората нощувка в залива на корабокрушенците, където изпихме една бутилка с черен етикет в компанията на свежия пролетен бриз.


Манастири с изглед към морето също има. Извън туристическия сезон навалицата от автомобили и хора липсва.

Учудваща чистота, подредба и пари са наляти в тези малки оазиси. Навсякъде има забрани със задраскани фотоапарати.

Аз обаче винаги изпитвам еуфория и прилив на адреналин като видя задраскания фотоапарат и снимам ли снимам..... :) За което не съжалявам!

Залива под манастира, за който споменах горе, даде бряг за следващата ни нощувка на палатки след изкачването на върховете, които бяха в плана за престоя ни тук.

Вековни дървета на острова има в изобилие, през някои от тях преминава вода. :)

Пътеката за вр. Ипсарио и вр. Пророк Илия, които изкачихме от град Потамя. На повечето острови в Гърция пейзажът е сходен с този в Пирин планина. Агресивен и скален във високото, и с приятна зеленина в ниското.

Катя се задава.

В далечината - връх Пророк Илия, за който се двоумяхме дали да изкачим поради напредващото време.

В по-близък план. Заливът цял ден се показваше и носеше свеж бриз към планината.

Изоставената хижа под връх Ипсарио е по пътеката за върховете. От езерото Мариес до тук води приличен черен път за високопроходими автомобили, по който не минахме, а заобиколихме острова и се изкачихме от град Потамя.

Изглед от пътеката за връх Ипсарио към красивия залив на градчето Потамя.

Пътеката подсича скалите.

На връх Ипсарио. Типичния Пирински пейзаж.

Г-н Касабов, благодарение на който осъществихме приятната компания, а и логистиката през тези шест интересни дни. Цецо, със Зафирата на който пренесохме тоновете багаж остана да се излежава на плажа, имаше проблем с кракът. Запознал се с българи, с които поговорил, изгубил около четвърт буца кашкавал, след като обядвайки го оставил без надзор на капака на колата. Крадливи и силни птици са гларусите.



Към връх Пророк Илия, до който се стига за час от връх Ипсарио.

Изглед от Пророк Илия към залива на град Керамоти. В ниското остава град Тасос. Фериботите, с които дойдохме и си отидохме на и от острова са като мравки в отдалеченото море. Плажовете на Керамоти се водят за най-хубавите европейски плажове. Не пропуснахме да направим и първия плаж за годината в топлите води на Бяло море.

На връх Пророк Илия. Изглед към град Потамя.


Втората нощувка прекарахме с перфектно време в девствения залив, до който се докопахме визуално през деня, докато обикаляхме острова снимайки манастири. Направихме палатките на пясъка до една маслинова горичка и изморени от изкачването на върховете, седнахме до морето да се насладим на подарените мигове от природата с чаша в ръка. :) Замечтани изпратихме деня, а вълните меланхолично се разбиваха в скалите до нас.

   Острови и върхове са приятна за посещение комбинация. С нотка носталгия се връщаме в залива на корабокрушенците, долавяме шумът от вълните и обмисляме следващата дестинация.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
    Ако публикацията и снимките са ви харесали, отбийте се в следните линкове. В тях са описани част от приключенията ни по граничните планини, първенци на държави или първенци на планини... :)
Планината Проклетия - връх Мая Езерце-2694 м.н.в. - (Черна гора/Албания)

Планината Проклетия в Косово и първенеца му връх Джеравица-2656 м.н.в.

Черна гора. Планината Дурмитор - връх Боботов кук-2523м.н.в.

Франция, Шамони - Монблан по класическия маршрут

Швейцария - връх Брайтхорн-4164 м.н.в.

Швейцария - връх Матерхорн-4478 м.н.в.

Планината Олимп в Гърция - връх Скала-2865 м.н.в., връх Сколио-2911 м.н.в., връх Митикас-2917 м.н.в.

Карпатите в Румъния, връх Негою-2535 м.н.в. и връх Молдовяну-2544 м.н.в.

Карпатите в Румъния, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

Македония - Кораб планина и първенецът и връх Голем кораб-2764 м.н.в (Maja e Korabit)

Шар планина в Македония - Титов връх-2747 м.н.в. (Голем Турчин)

Сърбия, Сува планина - връх Трем-1810 м.н.в.

Остров Тасос

Боздаг планина, Гърция

Озрен планина и Девица планина, Сърбия

Босна и Херциговина - Маглич планина и връх Маглич-2386 м.н.в., Вишеград, Сараево, Мостар

(Черна гора/Албания) - Проклетия планина: Зла Колата, Добра Колата, Албанска Колата

Македония - Якубица планина (Мокра планина) - връх Солунска глава-2540 м.н.в.

Словения - Юлийска Алпи, връх Триглав-2864 м.н.в.

Австрия и първенецът и връх Гросглокнер-3798 м.н.в. по нормалния маршрут (Grossglockner 3798 normal route)

Комова планина/Комови - връх Кучки Ком-2487 м.н.в. - връх Васоевички Ком-2460 м.н.в. - Черна гора

Проклетия (Prokletije) - Мая е Росит (Maj e Rosit) - 2525 м.н.в.

Проклетия (Prokletije) - масив Каранфили - Черна гора/Албания

Тимфи (Τύμφη) - връх Гамила-2497 м.н.в. (Γκαμήλα) - Гърция

Пинд (Пиндос/Πίνδος) - връх Смолика-2637 м.н.в. (Σμόλικα) - Гърция

Дзумерка (Τζουμέρκα) - връх Какардица-2429 м.н.в. (Kakarditsa / Κακαρδίτσα) - Гърция

Врондос планина (Шарлия) - връх Пророк Илия-1849 м. (Али Баба) - Гърция

СВЕТА ГОРА - изкачване на връх АТОН-2033 м.н.в.

Изкачване на връх Пелистер (2601 м.н.в.) - планински първенец на Баба планина, Македония

 Линкове с приключения зад граница...
Метеора - Гърция

Фрушкогорските манастири в планината Фрушка гора - Сърбия

Златоград, водопадите Ливадитис, водопад Св. Варвара - Гърция

Религиозен туризъм в Черна гора

Румъния - Синая, Брашов, Пелеш и духовното богатство на Молдова

Македония - манастири и каньони

Македония - Около Струмица, Кавадарци, Прилеп, Курбиново, Сливница, Охрид, Тетово

Религиозен туризъм в планината Пангео и полуостров АТОН

Пещера Постойна Яма и езерото Блед - Словения

Плитвичките езера и град Загреб - Хърватия

Piljski waterfall, Cungulski waterfall, Kurtulski waterfall, Vurnje waterfall - Сърбия

Будва и Котор - перлите на Адриатическо море - Черна гора

Каньон Викос - Гърция

Катерини (Κατερίνη) - Паралия (Παραλία) - Керкини ( Λίμνη Κερκίνη) - Гърция

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

4 коментара:

  1. Яко!
    Дават ли да си разпъваш палатката където си искаш? Или бяхте на някакви определни за къмпинг места?

    Това с трупането на камъни по върховете май е някаква гръцка традиция.

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно по островите навсякъде е забранено палаткуването (местните и полицията са комбина, все пак са курортни дестинации и е в техен интерес да си плащаш всичко, включително и водата за пиене), освен на къмпингите, където се заплаща. Ние обаче не обичаме навалицата в дните, които сме определили за почивка и винаги търсим място за уединение! :) А това с трупането на камъни е интересна идея, незнам дали е гръцка, те Гърците не са от най-работливите, че да се занимават с подобни щуротии, хаха! Обаче пирамидите се вписват интересно за преден план на кадрите! :) Поздрави Иване, хубава серия от снимки ти се е получила в лошото време! ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни снимки и приятни емоции! Не успяхме да разгледаме Тасос, за това с удоволствие разгледах кадрите, заснети от теб. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Един от участниците съм в групата на Мартин, имам стотици снимки от този излет, но многократно влизам тук и разглеждам неговите, защото са перфектни.
    По поповод на палаткуването ще напиша нещо, за което пита ivanatora в първи пост. Имам двама лични приятели- българи , които имат къщи на Тасос, единият живее там- в Рахони, с жена си и детето си. Мненията им са диаметрално противоположни: От "Абе, няма проблеми, гърците не са такива хора, много са любезни", до "В никакъв случай не опъвайте палатки, ще ви арестуват, ще ви глобят, ще имате големи проблеми!"
    Мнението ми е следното: Първото ни нощуване беше на единственото им езеро Мариес, разположено в центъра на острова с автомобилна достъпност. Това езеро е малко, но красиво и е обект за атракция, обект за специално посещение, снимане и разглеждане от туристите. Късметът ни беше първо, че не е активен летен сезон и нямаше посетители на езерото и второ, че поради закъсняването опъвахме палатки почти по мръкнало и нямаше кой да ни види в тъмното, че да ни докладва.
    Между другото островът е като една голям конус - всички терени са наклонени, каменисти и не може да се опъва палатка на баир. А там, където не е наклонено - това са частни терасирани маслинови градини и пчелини. В частна собственост не бих опънал палатка. Гаранция, ако човек се натика високо в планината и потърси, все ще намери уединено и равно местенце с поточе наблизо удобно за къмпинг. Въпросът е на какво разстояние ще бъде това местенце от колата и колата трябва да е без надзор.
    Ако планинската част на острова е обявена за природен парк, а тя е такава- гаранция - къмпингуването е дефинитивно забранено- справка Правилника на ПП "Централен Балкан".
    Следователно- не правете като нас. Играйте на сигурно, има обособени къмпинги с удобства. Друг е въпросът, че за 30 евро по това време може да се намери стая с 2 легла и едва ли е по-удачно и евтино да се ходи на къмпинг. Между другото "евтино" е дума с гръцки произход и в оригинал се изписва с "ф".
    Хайде стига съм философствал.

    ОтговорИзтриване