четвъртък, 8 май 2014 г.

Остров Тасос

   Оказа се, че по Гергьовден времето ще изиграе лоша шега на туристите. Плановете за почивните шест дни, които се явиха като манна небесна трябваше да реализират плодотворна обиколка на Родопите със заплануваните обекти там: каменни гъби, тракийски светилища, язовирни стени, както и прословутите меандри на река Арда край град Маджарово, над които гнездят лешояди и завоят на язовир Кърджали, за които качих по няколко снимки в предишни публикации. Неприятно време се заформи в последно време (проливни дъждове, гръмотевични бури), а ние се канихме да прекараме всички нощи под открито небе на палатки и се занадпреварвахме с облаците, които потопиха цяла България. Интересно, все им убягвахме на дъждовните облаци и всички нощи минаваха неочаквано добре. Успявахме да вечеряме под открито небе, а и за почуда на всички, с които разговарях как ги е удавил дъжда, да напалим и лагерни огньове, до които отпивахме питиета и споделяхме приятните мигове. Две от нощувките прекарахме на остров Тасос, където планувахме да обиколим някои от градчетата му, няколко манастира, едно езеро, а за десерт да изкачим и върховете там - вр. Ипсарио и вр. Пророк Илия, които въпреки че са високи по 1200м. са си предизвикателство, все пак денивелацията е голяма и започва от нивото на морето.

Стартирам естествено с ферибота в град Керамоти и виещите се в небесата хищници, докопващи се до всичко, което им поднасяха пасажерите. Ферибота струва 20 евро за колата и по 3 на човек в едната посока. Плавателни съдове на различни фирми се засичат постоянно, така че няма голямо изчакване.

Заливите на острова са много красиви. Завой след завой по автомобилния път се разкриват десетки подобни изгледи. Спирахме често да поснимаме, или пък просто зяпахме вълните замечтано. Скални брегове с маслинови насаждения. Разбрахме, че на остров Тасос са посадени един милион маслинови дръвчета.

Пристигнахме на острова късно следобяд. Първата нощувка реализирахме на спокойствие до езерото Мариес, местонахождението на което беше предварително проучено. Чист пясък, река която се влива в него и водопад, до който така и не успях да се вредя за снимки. Катя си хареса мястото и не отстъпи позиции.

Езерото Мариес. Над него обособената беседка предложи удобен вариант за почивка, там вечеряхме. Носихме си маса с туристически столове, но те влязоха в употреба при втората нощувка в залива на корабокрушенците, където изпихме една бутилка с черен етикет в компанията на свежия пролетен бриз.


Манастири с изглед към морето също има. Извън туристическия сезон навалицата от автомобили и хора липсва.

Учудваща чистота, подредба и пари са наляти в тези малки оазиси. Навсякъде има забрани със задраскани фотоапарати.

Аз обаче винаги изпитвам еуфория и прилив на адреналин като видя задраскания фотоапарат и снимам ли снимам..... :) За което не съжалявам!

Залива под манастира, за който споменах горе, даде бряг за следващата ни нощувка на палатки след изкачването на върховете, които бяха в плана за престоя ни тук.

Вековни дървета на острова има в изобилие, през някои от тях преминава вода. :)

Пътеката за вр. Ипсарио и вр. Пророк Илия, които изкачихме от град Потамя. На повечето острови в Гърция пейзажът е сходен с този в Пирин планина. Агресивен и скален във високото, и с приятна зеленина в ниското.

Катя се задава.

В далечината - връх Пророк Илия, за който се двоумяхме дали да изкачим поради напредващото време.

В по-близък план. Заливът цял ден се показваше и носеше свеж бриз към планината.

Изоставената хижа под връх Ипсарио е по пътеката за върховете. От езерото Мариес до тук води приличен черен път за високопроходими автомобили, по който не минахме, а заобиколихме острова и се изкачихме от град Потамя.

Изглед от пътеката за връх Ипсарио към красивия залив на градчето Потамя.

Пътеката подсича скалите.

На връх Ипсарио. Типичния Пирински пейзаж.

Г-н Касабов, благодарение на който осъществихме приятната компания, а и логистиката през тези шест интересни дни. Цецо, със Зафирата на който пренесохме тоновете багаж остана да се излежава на плажа, имаше проблем с кракът. Запознал се с българи, с които поговорил, изгубил около четвърт буца кашкавал, след като обядвайки го оставил без надзор на капака на колата. Крадливи и силни птици са гларусите.Към връх Пророк Илия, до който се стига за час от връх Ипсарио.

Изглед от Пророк Илия към залива на град Керамоти. В ниското остава град Тасос. Фериботите, с които дойдохме и си отидохме на и от острова са като мравки в отдалеченото море. Плажовете на Керамоти се водят за най-хубавите европейски плажове. Не пропуснахме да направим и първия плаж за годината в топлите води на Бяло море.

На връх Пророк Илия. Изглед към град Потамя.


Втората нощувка прекарахме с перфектно време в девствения залив, до който се докопахме визуално през деня, докато обикаляхме острова снимайки манастири. Направихме палатките на пясъка до една маслинова горичка и изморени от изкачването на върховете, седнахме до морето да се насладим на подарените мигове от природата с чаша в ръка. :) Замечтани изпратихме деня, а вълните меланхолично се разбиваха в скалите до нас.

Острови и върхове са приятна за посещение комбинация. С нотка носталгия се връщаме в залива на корабокрушенците, долавяме шумът от вълните и обмисляме следващата дестинация. До скоро! :)

4 коментара:

 1. Яко!
  Дават ли да си разпъваш палатката където си искаш? Или бяхте на някакви определни за къмпинг места?

  Това с трупането на камъни по върховете май е някаква гръцка традиция.

  ОтговорИзтриване
 2. Принципно по островите навсякъде е забранено палаткуването (местните и полицията са комбина, все пак са курортни дестинации и е в техен интерес да си плащаш всичко, включително и водата за пиене), освен на къмпингите, където се заплаща. Ние обаче не обичаме навалицата в дните, които сме определили за почивка и винаги търсим място за уединение! :) А това с трупането на камъни е интересна идея, незнам дали е гръцка, те Гърците не са от най-работливите, че да се занимават с подобни щуротии, хаха! Обаче пирамидите се вписват интересно за преден план на кадрите! :) Поздрави Иване, хубава серия от снимки ти се е получила в лошото време! ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесни снимки и приятни емоции! Не успяхме да разгледаме Тасос, за това с удоволствие разгледах кадрите, заснети от теб. Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 4. Един от участниците съм в групата на Мартин, имам стотици снимки от този излет, но многократно влизам тук и разглеждам неговите, защото са перфектни.
  По поповод на палаткуването ще напиша нещо, за което пита ivanatora в първи пост. Имам двама лични приятели- българи , които имат къщи на Тасос, единият живее там- в Рахони, с жена си и детето си. Мненията им са диаметрално противоположни: От "Абе, няма проблеми, гърците не са такива хора, много са любезни", до "В никакъв случай не опъвайте палатки, ще ви арестуват, ще ви глобят, ще имате големи проблеми!"
  Мнението ми е следното: Първото ни нощуване беше на единственото им езеро Мариес, разположено в центъра на острова с автомобилна достъпност. Това езеро е малко, но красиво и е обект за атракция, обект за специално посещение, снимане и разглеждане от туристите. Късметът ни беше първо, че не е активен летен сезон и нямаше посетители на езерото и второ, че поради закъсняването опъвахме палатки почти по мръкнало и нямаше кой да ни види в тъмното, че да ни докладва.
  Между другото островът е като една голям конус - всички терени са наклонени, каменисти и не може да се опъва палатка на баир. А там, където не е наклонено - това са частни терасирани маслинови градини и пчелини. В частна собственост не бих опънал палатка. Гаранция, ако човек се натика високо в планината и потърси, все ще намери уединено и равно местенце с поточе наблизо удобно за къмпинг. Въпросът е на какво разстояние ще бъде това местенце от колата и колата трябва да е без надзор.
  Ако планинската част на острова е обявена за природен парк, а тя е такава- гаранция - къмпингуването е дефинитивно забранено- справка Правилника на ПП "Централен Балкан".
  Следователно- не правете като нас. Играйте на сигурно, има обособени къмпинги с удобства. Друг е въпросът, че за 30 евро по това време може да се намери стая с 2 легла и едва ли е по-удачно и евтино да се ходи на къмпинг. Между другото "евтино" е дума с гръцки произход и в оригинал се изписва с "ф".
  Хайде стига съм философствал.

  ОтговорИзтриване