понеделник, 19 май 2014 г.

Из Дивият Балкан

   Дивият Балкан е малко познат и слабо проучен в определени части на Стара планина и по-точно в Централен Балкан, поради простата причина, че дестинациите които посещаваме са слабо известни, отдалечени са от туристически пътеки и подходите по тях не извеждат до хижи и заслони. Трудният-обрасъл терен и липсата на информация, както и каквито и да било пътеки затрудняват още повече изпълнението на преходи там. Повечето туристи умишлено избягват подобни подходи и се придържат към поддържаните туристически пътеки. На картата на Централен Балкан има отбелязани множество дерета с красиви водопади по тях, които са напълно непристъпни на местата, откъдето политат водопадите им. Над село Сушица и село Васил Левски, които ще ви предствя тук са част от непокътнатите места.

   По деретата над село Васил Левски по Подбалканската линия е и първата ни цел за деня-водопадите на Малката река. Село Васил Левски е "известно" и със състезанията по мотокрос, които се организират всяка година там по склоновете на планината. Кебапчета, кюфтета, сергии, боклуци изхвърлени в реката са обичаен пейзаж по възвишенията над селцето!

   Реките над селото са труднодостъпни и доста фотогенични в дните на месец май.

   Мечи вир над село Васил Левски.

   Водопад след водопад се разкриват красотите на труднодостъпното дере.


   Колко ли пъти падахме и ставахме, забравих им бройката! :)   Едно от малките препятствия по пътеката. :) С движение по тази река дадохме много жертви по дрехите си с трънинга, на който се подложихме.

   Поемаме на запад към село Сушица и пълноводните реки там. В Йоздере над Сушица се крият големи красоти, стига на човек да не му е жал за туристическите дрехи и екипировката. Тук Катя си скъса едната обувка по скалите, а аз счупих статива. Обичайните неща при преходи в труднодостъпен скален терен. Небето беше започнало да се мръщи страховито, прежуляше, на запад към връх Вежен вече валеше сериозно.

   Малко по-късно водопадите започнаха да се виждат и в по-близък план.

   А до някои от тях дори успяхме да се доберем след солидна порция трънинг и глиганинг.
   И обичайните Старопланински пейзажи с планинските масиви и свежата пролетна зеленина.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

1 коментара: