понеделник, 19 май 2014 г.

Из Дивият Балкан

   Дивият Балкан е малко познат и слабо проучен в определени части на Стара планина и по-точно в Централен Балкан, поради простата причина, че дестинациите които посещаваме са слабо известни, отдалечени са от туристически пътеки и подходите по тях не извеждат до хижи и заслони. Трудният-обрасъл терен и липсата на информация, както и каквито и да било пътеки затрудняват още повече изпълнението на преходи там. Повечето туристи умишлено избягват подобни подходи и се придържат към поддържаните туристически пътеки. На картата на Централен Балкан има отбелязани множество дерета с красиви водопади по тях, които са напълно непристъпни на местата, откъдето политат водопадите им. Над село Сушица и село Васил Левски, които ще ви предствя тук са част от непокътнатите места.

По деретата над село Васил Левски по Подбалканската линия е и първата ни цел за деня-водопадите на Малката река. Село Васил Левски е "известно" и със състезанията по мотокрос, които се организират всяка година там по склоновете на планината. Кебапчета, кюфтета, сергии, боклуци изхвърлени в реката са обичаен пейзаж по възвишенията над селцето!

Реките над селото са труднодостъпни и доста фотогенични в дните на месец май.

Мечи вир над село Васил Левски.

Водопад след водопад се разкриват красотите на труднодостъпното дере.


Колко ли пъти падахме и ставахме, забравих им бройката! :)Едно от малките препятствия по пътеката. :) С движение по тази река дадохме много жертви по дрехите си с трънинга, на който се подложихме.

Поемаме на запад към село Сушица и пълноводните реки там. В Йоздере над Сушица се крият големи красоти, стига на човек да не му е жал за туристическите дрехи и екипировката. Тук Катя си скъса едната обувка по скалите, а аз счупих статива. Обичайните неща при преходи в труднодостъпен скален терен. Небето беше започнало да се мръщи страховито, прежуляше, на запад към връх Вежен вече валеше сериозно.

Малко по-късно водопадите започнаха да се виждат и в по-близък план.

А до някои от тях дори успяхме да се доберем след солидна порция трънинг и глиганинг.
И обичайните Старопланински пейзажи с планинските масиви и свежата пролетна зеленина.

1 коментара: