понеделник, 12 май 2014 г.

Водопад Джемински камък и Казаните на Еленска река


   Водопадите Джемински камък (Джемински скок) на река Китница и Казаните на Еленска река, са сред труднодостъпните водопади в Стара планина. Разбираемо е, че не попаднахме на много снимки и информация за тях като проучвахме подхода.

Водопад Джемински камък е двадесетина метров красив Скок, намиращ се по поречието на непристъпния каньон на река Китница в Козница планина над село Антон. Позиции за снимане над водопада няма, защото скалите са напълно отвесни и слизането до него оттук става само с алпийска екипировка. Вляво от тези скали слиза много стръмен склон, който почти в подножието си завършва с двуметрова отвесна и мокра скала, по която човек е възможно да се спусне на рапел, иначе рискува да се пребие. Тъй като не носихме въже заобиколихме доста вдясно, отдалечавайки се от водопада и слязохме с рискован подход до реката.

Река Китница на мястото, където слязохме представляваше това. С подход по реката от село Антон, водопада би бил по-леснодостъпен!

Преодолява се една няколко метрова каскада с изкатерване на отвесната скала до нея вдясно и се озовахме в подножието на водопада.

Водопад Джемински камък (Джемински скок). Учудващо пълноводен и красив Скок.

Тук реката не дава богат избор за ракурси, а и светлината в тъмното дере с преосветената от слънчевите лъчи вода си беше поредното предизвикателство.

Излязохме в изходна позиция със скално катерене без осигуровка по отвесния десен скат. Не бих се наел да слизам оттам, откъдето се изкачихме!

Пресякохме реката над водопада и се върнахме при Катя, която ни чакаше на скалите над него и ни документираше разходката .

След кратка почивка тръгнахме и към връх Джемински камък, откъдето зарязахме "пътеката" и поехме към ждрелото на Еленска река и Котлите над Еленската базилика. Ненадейно кучета, които охраняваха стадо овце по пътеката се втурнаха озъбени срещу нас, но избягаха панически вдън гори, след срещата с Кучегона, който носихме. Без майтап паднах на земята от смях като гледах как трите агресивни каракачанки подвиха опашки и стадото остана без надзор. Овчарят така и не разбра какво се случваше. :)


С импровизиран подход се спуснахме до поречието на Еленска река, по която знаехме че има поредица от Казани, няколко непристъпни водопада слизащи в ждрелото по отвесните му загладени скали.

Това представляват Казаните. Единствения подход оттук надолу по реката е по метода на каньонинга. Казаните са шест или седем, завършват с дълбоки вирове и се виждат прикрити със зеленина от скалите над тях.

Казаните бяха учудващо пълноводни, а прохладата около тях си струваше всяко едно усилие.

Измъкнахме се с подход по скалите отсреща и по ръба слязохме до Еленската базилика. Няколко километра трамбоване по магистралата ни деляха от паркираните автомобили. Тези водопади ни бяха в класацията отдавна, така че може да се каже, че останахме предоволни от срещата с тях! :)

2 коментара:

  1. джемински камък и китница един и същ водопад ли са?

    ОтговорИзтриване
  2. Китница се казва реката, по която се намира водопад Джемински камък (Джемински скок). Подхода по реката е от село Антон, а името Джемински камък идва от това, че върха над водопада се нарича Джемински камък. :) Ние излязохме с изглед над водопада по скалите вляво от него - лесно е (после импровизирано се слиза до водопада, това се оказа трудно изпълнимо). По-лесен е подхода с движение по самата река, по която се тръгва от гробищата в село Антон. Има интересни водопади преди Джемински Скок, които ще срещнеш и снимаш! :)

    ОтговорИзтриване