събота, 24 август 2019 г.

Милевска планина - изкачване на първенеца връх Милевец - 1733 м.

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Милевска планина в историко-географска област Краище. Изкачване на първенеца на Милевска планина връх Милевец - 1733 м.н.в. по кръгов маршрут през граничните села Долно Кобиле и слизане в изходна позиция през село Метохия. Общата дължина на маршрута е 22 километра по черните пътища на Краището и без пътеки в последната част преди върховото било, с положителна денивелация от 920 метра. По тези чудни пътища и пътеки няма туристическа маркировка и е добре да се използва гпс.

   Планината е разположена в най-западната част на Милевско-Конявската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида 144 до гранична пирамида 160 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От север на юг дължината ѝ е около 15 – 16 км, а ширината – 10 – 12 км. На север чрез седловина висока 1573 м се свързва с Царичка планина, а на изток долината на Бъзовичка река (десен приток на Треклянска река) я отделя от Кобилска планина. На юг чрез седловината Славчето (960 м) се свързва с Изворска планина, а на запад, на територията на Сърбия, долината на Божичка река (ляв приток на Драговищица) я отделя от планината Варденик. 
   Най-високата точка на планината е връх Милевец (1732,6 м), разположен на сръбска територия, на 50 м от държавната ни граница, при гранична пирамида № 151, затова е добре да уведомите граничните власти, ако предприемете изкачване на върха!

   В  планината и по нейните склонове общо в Сърбия и България са разположени 1 град и 12 села:
   В България – 7 села: Горно Кобиле, Долно Кобиле, Драгойчинци, Киселица, Метохия, Побит камък и Чешлянци
   В Сърбия – 1 град и 5 села: Божица, Босилеград, Горна Лисина, Груинци, Долна Лисина и Милевци.

   Над село Долно Кобиле съм много рано сутринта и поемам по дивите и гранични черни пътища и пътеки. В началото преходът е белязан с прохлада, но по високите части през август е доста горещо и съм максимално бърз, за да сляза, около обяд в изходна позиция, край колата и заредената с напитки хладилна чанта. :)


   Като навсякъде в българските планини и тук играе поголовна сеч, но отбелязана навсякъде като санитарна. Почти нищо няма да остане в скоро време от тези красиви гори.


   Изглед към връх Било - първенец на планината Кървав камък. Най-високият връх в Краището от българска страна и който изкачих в отминали посещения на района.

   Краището е море от планини, пътища, китни села и пълна дивотия, в която човек може да си почине и да остане сам със себе си...   На връх Милевец.

   Отново с изглед към връх Било.

   И връх Руй в далечината, който изкачих в отминалата пролет набързо от село Забел...

   Слизам в "цивилизацията" през село Метохия, което е изоставено и обезлюдено. Само чешмата и занемарената сграда на кметството подсказват за кипелият в миналото живот тук.
   Село Метохия се намира в планински район в Краище, в източните склонове на Милевска планина, по поречието на река Метохийска. Селото е разпръснат тип, образувано от 10 махали: Тошкина, Бабагюринци, Възчукар (присъединена към селото през 1971 г.), Джокинци, Пауновци, Долня маала, Баздрачка маала, Велимировци, Спасичовци, Циганьете. Преди Освобождението селото е било значително по-голямо и е включвало и махали от съседните села Чешлянци и Божица.
Паметник-чешма на загиналите във войните за национално обединение през 1912-1913 г., 1915-1918 г. и 1941-1945 г.

Кметството...
По необятните пътища на Краището.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар