сряда, 31 юли 2019 г.

Комова планина / Комови - връх Кучки Ком (2487 м.) - връх Васоевички Ком (2460 м.) - Черна гора

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Комова планина или Комови (Комовете) е планина в източната част на Черна гора на границата с Албания. Името си носи от най-високите върхове - Кучки Ком (2487 m), Васоевички Ком (2460 m) и Леворечки Ком (2453 m) - от Лева Река. Между първите два първенци на масива се намира снежник.
   Комовете се намират между реките Лим и Тара и са окръжени от масивите на Албанските Алпи, Планиница и Беласица. Планината е богата на гори, пасища и билки. 
   Въоръжени с търпение, мотивация и сили, се впускаме към билните и откоси, за да се докоснем до най-високите висини на приказката Комови! :) С това подгряваме двудневно за черешката на тортата - Езерски връх (Maja e Jezerces), Росни връх / Мая е Росит (Maja e Rosit) и величествените откоси на Каранфилите в Черна гора! :)
От предвършията на първенеца на Комови - Кучки Ком
   Пътят ни от България отново е белязан с усилия и жега, но поне нямаше задръствания по границите. Има няма 500-550 км до подходите за планините. Е, пътят е в завои и бавно се кара, обикновено отнема по 12-13 часа от София, но е край планинските масиви и населени места, и времето се запълва. Спираме да зареждаме и да хапнем, да се разтъпчем... :) Живописният път ни извежда след много стръмни и тесни завои до момента, в който започваме да намаляваме по отбивките и да търсим удобно за бивак място. Сравнително бързо го намерихме, като оползотворихме времето на залутване и го запълнихме с горски плодове - ягоди, малини и боровинки, които има в излишък в тази планина! :)

   Приказни поляни и красивите гори на Комова планина.

   Всички от вечерите - 6 на брой, преминаха в добра компания и раздумка. Небесата бяха чисти и звездни, а студените напитки се вливаха добре, след прекарани под слънце или мъгли дни по билата на планините. Катя, както винаги, се е заела с вълшебната покривка и салатите, а Димо показва какво предстои да унищожим! :)

   Ставаме в мъгливата утрин и се придвижваме нагоре в планината.

   По пътеката, подсичаща масива на Васоевички Ком.

   Мащабите в Комови планина! :) Поемаме към първенеца на планината - Кучки Ком! От екокатуните под върха, до които се стига с автомобила, се преодоляват по-малко от 20 км в двете посоки, с около 1000 метра положителна денивелация. Преходът е гравиран с красиви гледки, на места е техничен, но като цяло няма много проблемни участъци и маркировката е на ниво!

   Към мъгливата долина.


   Започнаха да се появяват разните засукани участъци. Този си го набедихме за първенеца, но не би. Имахме още доста да изкатерим по стръмните пътеки на планината.
   С мъгли и ветрове към Кучки Ком.

   Цветята на Комова планина.

   В кратки почивки. Насреща е билото с втория по височина връх в Комови - връх Васоевички Ком.   Към предвършията на върховото било на Кучки Ком.

   Летните слънчеви лъчи изпращаха по сипеите интересни сенки от околните ръбове.


   По-технични участъци, на които трябва повече да се внимава до излизането на върха.

   И на връх Кучки Ком - 2487 м.н.в.


   И по пътеката на слизане, където в бързане и както е прието по закона за всеобщата гадост, точно на равното засуках походка и паднах на дясната си ръка. Резултатът - два лошо ударени пръста. Единият подут и син, другият ожулен дълбоко. Слава богу без счупвания!


   Изглед към Кучки Ком от долината, която е изпъстрена с цветя, много ягоди и боровинкови плантации.

   Към Васоевички Ком, който замисляхме да изкачим на следващия ден и се беше открил.

   Васоевички Ком вляво и Кучки Ком вдясно. Димо зарежда батериите с боровинки, а Катя ни чака в близост до изходната точка. Наоколо е пълно с нови и по-стари къщи за гости. Големи и малки комплекси. Всичко е уредено и чисто, предлагащо прекрасно място за туризъм за всички. По-амбициозните може да се пробват за ден да изкачат двата първенеца на планината, което щеше да ни дойде тежичко, след пътя предния ден с колата, а и имахме нужда да си починем на поляната от първите снимки. Прокрадваха ми се мисли за проба, но слънцето проби сериозно по обяд и мързелът надделя. Заложихме се на една крайпътна и сенчеста чешма, където охладихме цял куп бири... :) Останалите, които нямат намерения за преходи в планината, се възползват от поляните и приказните панорами. Стада с коне, крави и овце се разхождат наоколо...

   Стадата на Комова планина.

   Втория ни ден в Комова планина. Пътеките на това място се разделят. Едната се отделя вдясно, подсича горския масив и скалите, като извежда до връх Кучки Ком. Днес ще атакуваме втория по височина връх и поемаме по лявата пътека. Около общо 5 км в двете посоки. Много стръмно изкачване с преодоляване, на около 700 метра положителна денивелация. Пътеката е кална и мокра и трябва да се внимава. До табелите може да се стигне спокойно и с по-нисък автомобил, стига да се шофира внимателно.

   По сипея към Васоевички Ком.

   Отново преходът ни е белязан с много цветя и зеленина.

   Към екокатуните и черните пътища, прорязали планината. Долу се забелязва и аудито на Димо, с което наближихме изходната точка сравнително лесно. Имаше кемпер, паркиран на панорамно място, който беше там е предния ден. Късметлии с "къща" в подножието на красивите върхове.

   В мъгла и силен вятър се изкачваме до котата на Васоевички Ком - 2460 м.н.в.. Нямахме късмет с времето в този ден, за да зърнем отвесните стени на върха и панорамните гледки към първенеца Кучки Ком, но това ще е компенсирано с гледките в Проклетия в следващите няколко дни! :)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
   Ако публикацията и снимките са ви харесали, отбийте се в следните линкове. В тях са описани част от приключенията ни по граничните планини, първенци на държави или първенци на планини... :)
Планината Проклетия - връх Мая Езерце-2694 м.н.в. - (Черна гора/Албания)

Планината Проклетия в Косово и първенеца му връх Джеравица-2656 м.н.в.

Черна гора. Планината Дурмитор - връх Боботов кук-2523м.н.в.

Франция, Шамони - Монблан по класическия маршрут

Швейцария - връх Брайтхорн-4164 м.н.в.

Швейцария - връх Матерхорн-4478 м.н.в.

Планината Олимп в Гърция - връх Скала-2865 м.н.в., връх Сколио-2911 м.н.в., връх Митикас-2917 м.н.в.

Карпатите в Румъния, връх Негою-2535 м.н.в. и връх Молдовяну-2544 м.н.в.

Карпатите в Румъния, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

Македония - Кораб планина и първенецът и връх Голем кораб-2764 м.н.в (Maja e Korabit)

Шар планина в Македония - Титов връх-2747 м.н.в. (Голем Турчин)

Сърбия, Сува планина - връх Трем-1810 м.н.в.

Остров Тасос

Боздаг планина, Гърция

Озрен планина и Девица планина, Сърбия

Босна и Херциговина - Маглич планина и връх Маглич-2386 м.н.в., Вишеград, Сараево, Мостар

(Черна гора/Албания) - Проклетия планина: Зла Колата, Добра Колата, Албанска Колата

Македония - Якубица планина (Мокра планина) - връх Солунска глава-2540 м.н.в.

Словения - Юлийска Алпи, връх Триглав-2864 м.н.в.

Австрия и първенецът и връх Гросглокнер-3798 м.н.в. по нормалния маршрут (Grossglockner 3798 normal route)

Комова планина/Комови - връх Кучки Ком-2487 м.н.в. - връх Васоевички Ком-2460 м.н.в. - Черна гора

Проклетия (Prokletije) - Мая е Росит (Maj e Rosit) - 2525 м.н.в.

Проклетия (Prokletije) - масив Каранфили - Черна гора/Албания

Тимфи (Τύμφη) - връх Гамила-2497 м.н.в. (Γκαμήλα) - Гърция

Пинд (Пиндос/Πίνδος) - връх Смолика-2637 м.н.в. (Σμόλικα) - Гърция

Дзумерка (Τζουμέρκα) - връх Какардица-2429 м.н.в. (Kakarditsa / Κακαρδίτσα) - Гърция

Врондос планина (Шарлия) - връх Пророк Илия-1849 м. (Али Баба) - Гърция

СВЕТА ГОРА - изкачване на връх АТОН-2033 м.н.в.
Линкове с приключения зад граница...
Метеора - Гърция

Фрушкогорските манастири в планината Фрушка гора - Сърбия

Златоград, водопадите Ливадитис, водопад Св. Варвара - Гърция

Религиозен туризъм в Черна гора

Румъния - Синая, Брашов, Пелеш и духовното богатство на Молдова

Македония - манастири и каньони

Македония - Около Струмица, Кавадарци, Прилеп, Курбиново, Сливница, Охрид, Тетово

Религиозен туризъм в планината Пангео и полуостров АТОН

Пещера Постойна Яма и езерото Блед - Словения

Плитвичките езера и град Загреб - Хърватия

Piljski waterfall, Cungulski waterfall, Kurtulski waterfall, Vurnje waterfall - Сърбия

Будва и Котор - перлите на Адриатическо море - Черна гора

Каньон Викос - Гърция
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар