четвъртък, 4 юли 2019 г.

Карпатите, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Национален парк „Ретезат“ (на румънски: Parcul Naţional Retezat) е биосферен резерват, намиращ се в Ретезатските планини в окръг Хунедоара, Румъния.
Със своите над 60 върха, с надморска височина над 2300 m, и над 100 кристално чисти и дълбоки ледникови езера, Ретезатските планини са една от най-красивите части на Карпатите.
   Решени и амбицирани да се разходим по висините им, се с/впуснахме в поредното щуро приключение, което ни остави без дъх и ни подложи на силово натоварване в юлския пек по откритите била на планината. Към всяка снимка има кратко описание! :) Приятен Ретезат! :)

   Върховете се подават от подножието на планината. А тя е дълбока и сякаш бездънна. След Молдовяну и Негою, това беше отдавна планувана цел! Тогава останахме заредени и изумени от първенците на Карпатите, язовирните стени, дълбоките долини и пътят, виещ край тях!

По пътеката към връх Молдовяну - първенец на Карпатите.

   А ние си нарочихме този острия за Ретезат, докато оглеждаме място за бивак и слушаме ледената река, в следобедния пек. Какъв ти Ретезат, та той дори не се виждаше... :)

   На паркинга сме след 10 часа от България. Изходният пункт е село Нукшоара (Nucsoara) и Хижа Каскада (Cabana Cascada). Траклогът показа 550 км на посока от София. С шофиране през град Видин и Калафат, пътят ни минава през много населени места, с опасни завои и тирове, а трябва и ограничения да се спазват... Турбинираното quattro на Димо се позабавлява с нас... проявявайки силния немски нрав на ветеран! Карайки почти през целия път, се изкефих на динамиката и конските му сили! Димо каза, че съм като турбо невидял! :)

   Пристигнахме над Нукшоара по хубав асфалтов път, който навлиза бързо в планината. Карта, положена върху табло в началото на природния парк. Бях подробно подготвен с няколко гпс следи, които търсих тук-там, но като цяло бях изяснил концепцията предварително. Качваме се и правим кръгов маршрут, изкачвайки първо връх Пеляга (първенец на масива), връщане на Превала, от който започва бавно и мъчително изкачване на върховете Бакура и Ретезат. Невероятни гиганти, до които достигането преодолява поредица от слизания и изкачвания по стръмнини, покрити с нестабилни морени. Хората изкачват върховете за няколко дни, други палаткуват край езерата, което е забранено. Територията на Ретезат е природен парк и това не е желателно.

   На път за подхода стратегически забелязахме малка поляна край асфалта. Там, в дълбините на дерето слиза черен път, извеждащ до река със сенчести поляни и красива гора. Бинго, това е мястото ни за бивак в следващите дни. :) А нагоре от асфалта, около табелите, има няколко малки комлекса, предлагащи места за почивка, нощувка и къмпинг зона. Не се възползвахме от това. Наоколо имаше детски лагер, а поляните бяха напечени. Изкушихме се само от ледените безалкохолни напитки и румънската бира! :) Следите от животни подсказват, че тук слизат овчари със стада, но не бяхме обезспокоени в двете си нощувки тук! :)

   Димо и палатковия лагер. След пътя от България, нямаше да му се размине и на кулинарното бедствие!

   Катя и палатковия лагер.

   Рано сутринта и почти по тъмно прибираме палатките, изпиляваме багажа максимално и поемаме бързо по пътя към Ретезат и Пеляга. Очакват ме 2300 метра положителна денивелация в адския пек. Натоварването със силното слънце хич не жали и е дори опасно. Симтомите на топлинен удар бързо подксазват за себе си.
   Катя ще снима езерата под върховото било, а ние с Димо, бягайки през все още студената гора, бързо засмукваме 1000 метра денивелация до първото езеро и подхода за Превала.
   Всъщност, замислях тридневен преход с биваци край езерата и лъчове до върховете, така с пътя щяха да ни хванат, около 5 дни. Димо нямаше това време и съкратихме времето за престой в планината... Наблегнахме на ходенето, това е формулата на успеха! :)

   По пътя. Няколко км черен път, в последствие приятна гора, която бързо набира височина и се излиза в клековия пояс под билото.


   Излизаме от долината. Нямаше преспи сняг и оставих котките в колата. Добре е, защото щях да се натоваря и с тях. Само на няколко места имаше малки снежни езици, които можехме да подсечем.

   И се показаха тези красавци. Докато комарите пируват с нас, се мажем против тях, против слънчево изгаряне и поемаме стремглаво край реката. :)

   На Превала сме след час. Насреща е Ретезат! Близо 1300 метра положително изкачване за по-малко от 3 часа. Адреналинът ни действа, а амбицията да се докоснем до тези красоти, инжектира в нас сили и на бегом изкачвам връх Пеляга (първенец на масива Ретезат), който се изненадах, но е в обратна посока на този от снимката, а именно - Ретезат. Знаех си! Ще е тежък денят. Слънцето вече напичаше! Пътеката за Пеляга изкачва, а в последствие губи, около 100 метра денивелация и подсказва, че сме в Карпатите. :)

   Ретезат. Величествен дял, разкриващ силни панорами, оглеждащи се в дълбоките езерни циркуси. Насреща - Бакура и Ретезат! :) И там се губи постоянно сериозна височина. Първо е здраво качване до Бакура. След слизането от Бакура, предстои 300 метра положително до Ретезат. Знам, че трябва да съм бърз и там. Между 15-18 часа дават гръмотевични цируси. Така и стана, но сетне затова.

   Ретезат в далечината.

   И езерата. Това трябва да е езерото Бакура. Край него и край други езера червенееха палатки.

   На първенеца - връх Пеляга! :)

   С поглед към изминатото и предстоящото!

   Без СЛС, без парабени, без ГМО. Хаха, това е! Просто съм във форма! :) Снимам няколко панорами с телефона. Чувството е неприятно, човек да се изкачи тук без ДСЛР-а, но, това е! Направих си труда да претегля фоточантата, цялата тази лудост щеше да ми коства още 4,8 кг с широкия и телеобектива! Багажът е изпилен, трябва бързина за успех в рамките на деня. Искаше ми се да усетя тази планина по друг начин, да посрещна изгреви и залези от езерата, но не винаги се получава...

   ПЕЛЯГА и трапецовидния Ретезат насреща, каквото в превод означава името на дяла, а именно - трапец! :) Общо десет часа за деня, които ни делят от румънските бири и кайсиеви еликсири, охладени в долината! :) Димо беше взел домашни ядки, а Катя беше направила домашна питка! Да, ама това лирично отклонение далеч не помага. Очаква ме пътят! :)

   Уникалните панорами на Ретезатските планини. Радост за всеки, положил усилията да се качи тук! :)

   Кацам на следващия връх - Бакура, яко име са му плеснали румънците... Имаше и село по път - същото име. Като цяло много села бяха в графата "забавни села"! :) A Ретезат е все така далеч... :) В кръговата врътка, която бях начертал предварително (общо 22 км.), се минава по синя и жълта маркировка, които се разделят на втората хижа. Маршрутите са добре маркирани. Умишленото ранно ставане даде добър резултат. Качих се и слязох от Пеляга за 2 часа от Превала, а тракът който намерих бе изпълнен за 12-13 часа от планинари. Отсечката му не беше с изкачване на Пеляга, а само на Бакура и Ретезат. Така удължих с още 5-6 км трасето си. Ние изпълзяхме по синята марка, с изкачване на връх Пеляга, а слязох сам по жълтата през Ретезат. За общо време 10 часа, се оказа, че съм минал частта от трака за само 8 часа (4-5 часа по-бързо). Ако изключа бягането в част от трасето, се чудя какво ли са правили тези хора в останалото време? Но това е просто статистика! Хижите по маршрута разделят малко от малко разстоянието до билото и облекчават подходите, както е при Молдовяну и Негою - първенците на Карпатите .

  И върху Бакура с изглед към Ретезат! :) Малки морени, редуващи се с големи морени. Много от тях нестабилни, много от тях стабилни. Много от тях без дупки помежду, много с дупки между тях! :) Човек може да се пребие, може и да не се пребие... Внимавах и не бързах на слизане. Имаше кости от диви кози, които са дали фира именно тук...

   Тук съм още на Бакура. Острият връх вляво е връх Ретезат, а следващите няколко часа, знаех, ще прекарам по нестабилните морени и безкарайни слизания и качвания, докато се добера до прохладата на гората с реката в средата на кадъра... :)

   Почти на върха. Връх Ретезат. :) И малките облачета, които бързо се увеличиха, започнаха да се вплътняват. Хукнах надолу... В 15 ч. бях на изходна позиция, оставаше ми час до колата и взе да гърми. Димо беше качил Пеляга, а Катя езеро Пиетреле (Pietrele - 1990 м.н.в.) под върха. Стигнах quattro-то, а тях ги няма. Появяват се скоро и право към реката. Време е да презаредим батериите! :) Свършили сме само част от мероприятието! Предстои ни психарският път, натоварен с тирове, жега и екстремни завои...

   На връх Ретезат! :)

   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
   Ако публикацията и снимките са ви харесали, отбийте се и в следните линкове. В тях са описани част от приключенията ни по граничните планини, първенци на държави или първенци на планини... :)
Планината Проклетия - връх Мая Езерце-2694 м.н.в. - (Черна гора/Албания)

Планината Проклетия в Косово и първенеца му връх Джеравица-2656 м.н.в.

Черна гора. Планината Дурмитор - връх Боботов кук-2523м.н.в.

Франция, Шамони - Монблан по класическия маршрут

Швейцария - връх Брайтхорн-4164 м.н.в.

Швейцария - връх Матерхорн-4478 м.н.в.

Планината Олимп в Гърция - връх Скала-2865 м.н.в., връх Сколио-2911 м.н.в., връх Митикас-2917 м.н.в.

Карпатите в Румъния, връх Негою-2535 м.н.в. и връх Молдовяну-2544 м.н.в.

Карпатите в Румъния, Ретезат (Retezat - 2482) - Пеляга (Peleage - 2509) - Бакура (Bacura - 2433)

Македония - Кораб планина и първенецът и връх Голем кораб-2764 м.н.в (Maja e Korabit)

Шар планина в Македония - Титов връх-2747 м.н.в. (Голем Турчин)

Сърбия, Сува планина - връх Трем-1810 м.н.в.

Остров Тасос

Боздаг планина, Гърция

Озрен планина и Девица планина, Сърбия

Босна и Херциговина - Маглич планина и връх Маглич-2386 м.н.в., Вишеград, Сараево, Мостар

(Черна гора/Албания) - Проклетия планина: Зла Колата, Добра Колата, Албанска Колата

Македония - Якубица планина (Мокра планина) - връх Солунска глава-2540 м.н.в.

Словения - Юлийска Алпи, връх Триглав-2864 м.н.в.

Австрия и първенецът и връх Гросглокнер-3798 м.н.в. по нормалния маршрут (Grossglockner 3798 normal route)

Комова планина/Комови - връх Кучки Ком-2487 м.н.в. - връх Васоевички Ком-2460 м.н.в. - Черна гора

Проклетия (Prokletije) - Мая е Росит (Maj e Rosit) - 2525 м.н.в.

Проклетия (Prokletije) - масив Каранфили - Черна гора/Албания

Тимфи (Τύμφη) - връх Гамила-2497 м.н.в. (Γκαμήλα) - Гърция

Пинд (Пиндос/Πίνδος) - връх Смолика-2637 м.н.в. (Σμόλικα) - Гърция

Дзумерка (Τζουμέρκα) - връх Какардица-2429 м.н.в. (Kakarditsa / Κακαρδίτσα) - Гърция

Врондос планина (Шарлия) - връх Пророк Илия-1849 м. (Али Баба) - Гърция

СВЕТА ГОРА - изкачване на връх АТОН-2033 м.н.в.
Линкове с приключения зад граница...
Метеора - Гърция

Фрушкогорските манастири в планината Фрушка гора - Сърбия

Златоград, водопадите Ливадитис, водопад Св. Варвара - Гърция

Религиозен туризъм в Черна гора

Румъния - Синая, Брашов, Пелеш и духовното богатство на Молдова

Македония - манастири и каньони

Македония - Около Струмица, Кавадарци, Прилеп, Курбиново, Сливница, Охрид, Тетово

Религиозен туризъм в планината Пангео и полуостров АТОН

Пещера Постойна Яма и езерото Блед - Словения

Плитвичките езера и град Загреб - Хърватия

Piljski waterfall, Cungulski waterfall, Kurtulski waterfall, Vurnje waterfall - Сърбия

Будва и Котор - перлите на Адриатическо море - Черна гора

Каньон Викос - Гърция
 Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


Няма коментари:

Публикуване на коментар