понеделник, 17 юни 2019 г.

Село Чифлик - хижа Хайдушка песен - хижа Васильов - връх Васильов (1490м.н.в.)

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Чифлик - хижа Хайдушка песен - хижа Васильов - връх Васильов (1490м.н.в.)

   Преход до хижа Васильов и връх Васильов (първенец на Предбалкана). С идея за кротко палаткуване със скара и много бира, около хижа Хайдушка песен, все пак се забърках в добра неделна разходка - 28 пешеходни километра, с около 900 метра положително качване по невероятните пътища и пътеки в тази част на планините. Жегата на връщане беше почти колабираща, но реки и потоци по маршрута спомогнаха за охлаждането на спирачките.

   Вечерта с Катя си заформихме кулинарно бедствие, гравирано с приятен летен дъжд през нощта. На няколко места равните поляни предлагат опция за палатки, изградени са огнища, а буковите дървета над всичко това пазят дебела сянка. Птиците наоколо са настроени за концерт, реката е пълноводна и ледено студена! :) Няколко вида пържоли, още толкова вида пиво и бързо се стъмни. Гората е магична, стига да се абстрахираме от шумната и голяма компания на съседната поляна. Скоро обаче заваля и всички скриха тонколоните със страшната чалга и се прибраха в хижата, където им е мястото...
   Рано сутринта. Подготвил съм се психически, че ще видя зор! Очаква ме двупосочен преход от хижа Хайдушка песен до връх Васильов и обратно. Температурите вече са летни и направо не е за ходене. Впрочем, реката още от началото примамва да оставя безкрайното ходене за свежите есенни дни, но все пак поемам нагоре, пресичайки мостчето! :)


   Приятни къщи, сгушени в горите на Стара планина. Бързо набирам височина, излизайки и на поляни с червени горски дарове - ягодки! :)

   С невероятна панорама към Старопланинското било.

   Проходът Рибарица-Шипково.

  Изглед от предвършията на връх Васильов към Стара планина с ухание на мащерка! :)


   И на връх Васильов - първенец на Предбалкана с височина от 1490 м.н.в. Този връх предлага шеметни панорами и е обект на описание, ходене, палаткуване и т.н. в следните две публикации - линк 1, линк 2.   Хижа Васильов.


   И по обратен път към изходната позиция, където съм паркирал колата, а Катя ме очаква с нетърпение! Бера мащерка и бързо, гонейки сенчестите участъци, се добирам със сварена глава до прохладата край хижа Хайдушка песен. Този преход ми напомня, че е време да спра и да чакам с нетърпение края на есента и началото на зимата. Определено лятото не ми е никак любим сезон за продължителни преходи...

   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организиране и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар