сряда, 24 август 2011 г.

БУЗЛУДЖА - погрома над една епоха

    ЧАСТ 3

    Заглавието свидетелства ясно за това какво ще пиша тук. Подготвен бях и аз да се сблъскам с това, което съм чел за случващото се на паметника на Бузлуджа. Винаги сме минавали транзит покрай него по пътя за южна България, в търсене на красотите по родните ни планини. Този път обаче не пропуснах. Спряхме колата на паркинга и с апарати, и стативи поехме по бетонната пътека нагоре. Дом-паметника на партията е популярното име на Бузлуджа, издигнат в чест на  Бузлуджанския конгрес състоял се тук в 1981г.

Красивият пейзаж измамно предвещаваше за това, на което станахме свидетели там горе.

Тръпки ме побиваха, снимайки бившия идеологически монумент в България. Покъртителна гледка на фона на кравешките изпражнения. Зловонната миризма и вятъра, допълваха порядъчно трагедията случваща се тук. Буквите застрашително свързваха нечия мисъл от онова време.

FORGET YOUR PAST - или казано на български - ЗАБРАВЕТЕ МИНАЛОТО СИ.
Веднага се замислих, та как да го забравим, минало изпълнено с история, а сега - бегли следи потъващи в тъмнина. Както сме я подкарали с този вандализъм и безхаберие - ще я докараме до там, че по скоро ще забравим бъдещето си!  FORGET THE FUTURE !

 Обиколихме 'летящата чиния', в търсене на вход, през който да влезем и разгледаме. Гледката отново смрази погледа ми. Тавана или по скоро скелета, останал след разграбването му. Стърчащи арматури, люлеещи се ламарини, висяща азбестова вата, животоопасна и канцерогенна. Това видях там, на фона на сърпа и чука, символ на комунизма и комунистическите политически партии.

Почувствах се застрашен, в предвид престоя тук, вятъра клатеше силно останките от ламарините по покрива, а пода бе осеян с парчета от тухли и счупена мозайка. Доста време е нужно да се причини такава силна вреда върху нечовешкия труд, полаган за построяването на това място.Затъвайки в помийната яма ден след ден. Дано се осъзнаем преди да е станало твърде късно!


Полуразрушените ликове на Енгелс, Маркс и Ленин в залата на паметника, добавяха завършека на разрухата. Колко ли време е отнело да се нанесе този жесток вандализъм?! Сигурно по малко от времето на къртовски труд, положен за издигането му.

Извън залата не беше много по различно. Пълен безпорядък, с панорамната гледка разкриваща се към всички части на България. В коридора около залата е имало 14 композиции, които отразяват мирния труд. ИМАЛО!

Все едно бяхме на някакво наркоманско сборище.

'Паметник' - силна дума за нещо така разграбено и опустушено.

Бих казал тоалетна, огледало отразяващо случващото се у нас. С миризмите и всичките му екстри!
Да залеза определено бе красив. Залеза над една епоха.

Снимах и панорама от 17 вертикални кадъра в центъра на събитията, но за съжаление не се сглоби в последствие и ще си играя друг път с нея. Замисляхме се сериозно, в предвид вятъра да отстреляме една нощна фото сесия на ветрогенераторния парк срещу чинията на Бузлуджа, със спане на палатка, но в последния момент решихме да сменим посоката на плана. Ако бяхме останали тук, щяхме да изпуснем мечтания изгрев, който ни очакваше в южна България - потопената църква "Свети Атанасии", около село Виден, в язовир Копринка. Не беше се стъмнило и след секундно споглеждане шкодичката вземаше поредния завой в прохода :) .

Наложи се да се ходи в преливника на язовира по тъмно, за да я открием, но затова по натам. До скоро и не правете това, не ходете да търсите потопени църкви през нощта ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар