понеделник, 8 август 2011 г.

Околчица и Белоградчик

   Едни от многото красиви места в България, с които можем да се гордеем в северозападната и част несъмнено са връх Околчица и град Белоградчик. Изпълени с история и гледки спиращи дъха, са неизменна част от огромното богатство на родината ни. С обиколките по приказните кътчета и хобито фотография, и ние се сблъскахме с тези красоти в годините, изминавайки десетки хиляди километри в търсене на нови и нови хоризонти. Хоби разкриващо магията на залези и изгреви, панорамни гледки спиращи дъха, карайки ни да се гордеем. От далеко ще започна с това, че кадрите, които ще покажа далеч не са от най добрите, идеята е не толкова фотографска, колкото авантюристична, но подпирани от време и условия ни стига и това, което сме видели и споделяме с вас пишейки тези редове. Тук е ред да поздравя северозападните фотографи и търсачи на красоти - Красимир Петров и Тихомир Младенов, които неуморно ни представят най-скритите тайни по тези земи, със снимки на скали, водопади, залези и изгреви от върхове, изненадващи ни с всеки следващ техен фотоблог. Късметлии живеещи по тези земи, търсачи откриващи нови хоризонти през обективите на фотоапаратите си. Фото публикациите им винаги могат да ни изненадат, в един момент представят приказно мъгливите водни падове по феерични екопътеки, а в друг суровите гледки от някой връх и нощното небе покрито с милион звезди.
Минавайки покрай табелката за връх Околчица, в едно от посещенията, подозирайки, че залезът отдавна ни е изпреварил, все пак решихме да се изкачим през стръмно лъкатушещия проход до там, знаейки за просторните гледки, които се разкриват от горе. Гледки съпроводени с историята за делото на Христо Ботев и неговата чета.

Поснимахме...

... и замотани от мащабните гледки, ...

... продължаваме в северозападна посока към Белоградчик и Белоградчишките скали.

А ето ги и тях, начело с крепост Калето посрещаща ни навъсено.


Всички скали от следващите снимки са от така наречената централната група включваща: Конникът, Мадоната, Дервишът, Метохът, Мислен камък, Ученичката, Велкова глава, Куковицата.
Наименованията на всяка скална фигура са плод на човешкото въображение, като и тук всичко се свързва с легенди и предания, за които няма да изпадам в подробности.

Не напразно с красота ...

и форми...

белоградчишките скали...

бяха номинирани за 7-мо чудо на света,...

но си останаха с красотата и номинациите, а градиентния филтър се бореше с тъмните скали:).

Вертикалните кадри вписваха добре суровите маси, на фона на ширини и радващата очите пролетна зеленина.


И поглед през 'задния двор' :) на белоградчишките скали към калето, една от най-добре запазените крепости в страната.

В посока града и телевизионната кула също е интересно. В общи линии на където и да се обърне човек, не му е скучно. Разнообразие и гледки са се хванали ръка за ръка.

С покатерване на една скала запечатахме и това клонче, коренящо се в усоите и завидната гледка в посока на която гледа :).

На изток и запад са останалите две групи скали - Фалковска и Збегова, за които замислям разходка в последващо посещение. Все пак човек има за какво да се връща отново по тези места.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127
До скоро :).

2 коментара:

  1. Като дойдеш следващият път насам звънкай да се видим :) И от мен да знаеш, скалите не търпят много градиентни филтри... само ако ги снимаш от високо и без големи скали на преден план ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Да Тишо, нали виждаш първия вертикален кадър, как горната част на скалата пострада:)? Мога да я пооправя, но в това си и е чара хаха. Поздрави!

    ОтговорИзтриване