сряда, 24 август 2011 г.

Батошевските манастири

   ЧАСТ  2

   Множествено число?! Да, не е сбъркано заглавието на втората част от великото приключение, завършващо подобаващо летния сезон. Манастирите са два - мъжки и женски Батошевски манастир. Отстояват на близко един от друг,  духовни перли в сърцето на красивия габровски Балкан.

   Започвам по ред на посещенията там с Батошевския манастир 'Въведение Богородично', намиращ се в северното подножие на Стара Планина, в самото село Батошево, около град Севлиево.

   От 1998г. Батошевският манастир "Въведение Богородично" е обитаван от монахиня - Анисия и нейната помощничка монахиня Таисия. Манастирът представлява комплекс от църква, построена през 1905г., жилищни и стопански сгради. В църквата има икони на Станислав Доспевски. За няколко години игуменка Анисия успява да събере средства, с които е обновена Светата обител. Ремонтирани са покрива на двуетажната жилищна сграда, стаите за гости, оградата и входната врата. Издигнати са още нова чешма, нова ламаринена камбанария и е изработен нов иконостас.

   И ние се гмурнахме в духовния свят с посещението там.

   Манастирската църква.


    И приятното зелено в напечения ранен следобед.

   Трудничко ми беше с кадрите тук - слънцето високо, силно, изгори ми опитите за каквито и да било по-оригинални решения.

   Затова смело прибегнах към дребните детайли, запечатващи вярата ни във вековете. Господ здраве да им дава на хора като монахиня Анисия и труда положен за светите места.

   На близко от тук е и мъжкия Батошевски манастир, който също ни очакваше. Придвижихме се по тесните балкански пътища. На пет километра над село Шумната, скрит от гористите склонове, но не напълно. Както повечето манастири около Търново, по време на османското нашествие и този бил разрушен и ограбен.

   С неповторима свежест ни посрещна  манастиркият двор. Зелено, поддържано, свято място. И тук личеше намесата на човешката ръка.

   През 1869г. по времето на игумена Севастиан започва украсяване на Батошевската църква, което обаче не е завършено. Изписани са само западната галерия, портикът от северната страна и някои части от вътрешността на храма.
                                                                         Красота.

   И естествено не пропуснах да изкатеря по тревите зад камбанарията, в запечатване на по нестандартен кадър. Мястото определено струваше.

   Стенописите по Батошевската църква събираха погледите на туристите и след като се изпразни там,  наснимахме на воля. Не се и опитвах да вкарвам каквито и да било композиции. Стигаха ни странните погледи на хората. Аз от ляво, а колегата от дясно. Майсторлъкът се вписа добре в следващите кадри. Приятно гледане :).

   Красив, ценен български манастир, в който се е запазил жив българският дух, жива и трогателна история на една епоха, толкова славна и толкова мрачна.

   Красиви места ни предлага България, но не всичко в живота се случва по сценарий, както описах тук. Заредени духовно ни предстоеше да срещнем потресаващата действителност на паметника Бузлуджа и грозната разруха, криеща се в него. Разруха да, ПОГРОМ - това е !!! Огледалната действителност на изгубеното ни аз. Апокалипсис състоящ се на Бузлуджа, делящ северните от южните красоти на приказната ни страна. Пътешествието продължава.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар