вторник, 16 август 2011 г.

Дряновски манастир, Андъка, пещера Бачо Киро

    Дряновският край има богато културно-историческо наследство и прекрасна природа. Заглавието и тясната  връзка между три места намиращи се в непосредствена близост едно до друго, ме изстреля в един слънчев следобед, в посока град Дряново, където се намират. Слънчев-слънчев, колкото да се заоблачи и провали каквито и да било идеи за снимане там. Дряновска река-река Андъка се вие покрай Дряновски манастир и предлага хубави места за разхлада в летните горещини.

   Започвам от манастира в началото на пътеката. Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил", който крие толкова много история в себе си, станал арена на сраженията с турския аскер и четата на Бачо Киро и Поп Харитон по време на Априлското въстание.
В манастира е открит и един от първите преписи на Паисиевата "История славянобългарская".
Интересни факти запознаващи ме с история и култура, посещавайки подобни кътчета и един кадър от ей така в борба с плоската светлина.

   Оттам серията от снимки за ей така ме изпроводи до началото на екопътеката, минаваща покрай вир 'Андъка'. Апокалиптичен пейзаж, придружен с плоската светлина и маловодието там :).

   И приказката от есенното посещение, с пъстрите цветове на най цветния сезон, когато природата радваше силно сетивата, за разлика от сега.

   Вирче на горе по реката...

... ме съпроводи до пещерата Бачо Киро, в която са открити едни от най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Осветена и достъпна за туристи тя разкрива безкрайните си галерии и коридори в съчетание с внушителни скални образувания.

   Нищо внушително не видях там, в предвид информацията по горе, която взех от един сайт, но...

...навлизам навътре...

...по хлъзгавата пътека...

... и през дъждовната зала...

... до тук :).

   Интересни са скалните образувания в пещерата наподобяващи риби, змии, хора, Богородица и младенеца, мечка, както и много много други. В нея има "чистилище", за което се вярва, че пречиства от греховете. Представлява дупка в стената, през която трябва да се мине.Пещерата се е образувала преди много години, в следствие на пресушила се река, за което говори силната влажност вътре.

   Дряновската екопътека продължава нагоре към скален каньон, от който се разкриват красиви гледки, но предвид дъжда който се изля до тук:). И есенното посещение.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар