вторник, 16 август 2011 г.

Дряновски манастир, Андъка, пещера Бачо Киро

    Дряновският край има богато културно-историческо наследство и прекрасна природа. Заглавието и тясната  връзка между три места намиращи се в непосредствена близост едно до друго, ме изстреля в един слънчев следобед, в посока град Дряново, където се намират. Слънчев-слънчев, колкото да се заоблачи и провали каквито и да било идеи за снимане там. Дряновска река-река Андъка се вие покрай Дряновски манастир и предлага хубави места за разхлада в летните горещини.

Започвам от манастира в началото на пътеката. Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил", който крие толкова много история в себе си, станал арена на сраженията с турския аскер и четата на Бачо Киро и Поп Харитон по време на Априлското въстание.
В манастира е открит и един от първите преписи на Паисиевата "История славянобългарская".
Интересни факти запознаващи ме с история и култура, посещавайки подобни кътчета и един кадър от ей така в борба с плоската светлина.

Оттам серията от снимки за ей така ме изпроводи до началото на екопътеката, минаваща покрай вир 'Андъка'. Апокалиптичен пейзаж, придружен с плоската светлина и маловодието там :).

И приказката от есенното посещение, с пъстрите цветове на най цветния сезон, когато природата радваше силно сетивата, за разлика от сега.

Вирче на горе по реката...

... ме съпроводи до пещерата Бачо Киро, в която са открити едни от най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Осветена и достъпна за туристи тя разкрива безкрайните си галерии и коридори в съчетание с внушителни скални образувания.

Нищо внушително не видях там, в предвид информацията по горе, която взех от един сайт, но...

...навлизам навътре...

...по хлъзгавата пътека...

... и през дъждовната зала...

... до тук :).

Интересни са скалните образувания в пещерата наподобяващи риби, змии, хора, Богородица и младенеца, мечка, както и много много други. В нея има "чистилище", за което се вярва, че пречиства от греховете. Представлява дупка в стената, през която трябва да се мине.Пещерата се е образувала преди много години, в следствие на пресушила се река, за което говори силната влажност вътре.

Дряновската екопътека продължава нагоре към скален каньон, от който се разкриват красиви гледки, но впредвид дъжда който се изля до тук:). И есенното посещение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар