вторник, 8 декември 2015 г.

Седемте Рилски езера - хижа Иван Вазов, зимно

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Месецът се представи нетипично зимно, въпреки снежната покривка в Рила и още в началото му, стартирахме с приказно време над седемте Рилски езера. Компанията беше солидна и на ниво, а със слънчев уикенд и панорамни гледки, нямаше какво повече да желаем от планината. В общи линии, точейки зъби на хижа Иван Вазов и Калините, с Ники, на който благодаря за топлото посрещане, спретнахме най-лекия възможен вариант за изкачване от хижа Пионерска през склона на лифта. Завъртяхме се кръгово - с изкачване по лятната маркировка и Езерния връх, а на връщане по зимния път. В голямото Пазардере погазихме в снега, а гледките се простираха на една ръка разстояние и една идея в плюс. И тъй като месецът е повече от зает, няма да изпадам в сериал от подробности, ето ги снимките! :)

   Езеро Близнака още държи позиции пред второто агрегатно състояние. Подсичахме умно и нащрек, пързаляше се със снегоходките и.....абе, не подсичайте летните пътеки, колкото и да са лавино безопасни, тегаво е, а рискът да се озовете в болницата..... ;)



   На Езерния връх.

   Гледки по пътеката за Раздела.

   На Раздела.

   Хижа Иван Вазов. Тук спахме, за пръв път без палатките, от три години не бяхме спали на хижа и по-добре... Не се чувствах комфортно там, въпреки че не търся комфорт... Не знам какво точно включват тези 15лв., които даваме за нощувка, но условията не са на ниво! Нямаше чаршафи, възглавниците се разпадаха, одеалата бяха прогнили, в десет часът ни изключиха осветлението, "хижарят" не излезе от кухнята цяла вечер... И в общи линии заключението е, че за тези три години, с тези грешни пари, които подаряваме срещу нищо, се оборудвах доста сериозно за преходи и зимни биваци, плюс нелош набор алпийска екипировка!

   Хижа Иван Вазов по изгрев. Драма нямаше, но пък видимост в повече. Денят щеше да е чудесен - слънчев, топъл и изгоряхме на очила! :)

   Вижда се Раздела и връх Иван Вазов на връщане по пътеката. По зимната маркировка бързо бяхме при колите в ранния следобед.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата...

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Всички прекрасни рилски пътешествия и линкове към всяко едно пътуване. Аналогично на тази публикация (Стара планина - еднодневни и многодневни маршрути от север и юг) и тук към всяко заглавие, което е линк към дадената публикация, има по една снимка от съответното пътуване. Рила планина заслужи вниманието ми/ни през годините, и макар да ни е отдалечена, успяхме да организираме достатъчно пътешествия, за да разберем, че има много още какво да се види там... Разгледахме панорамни върхове, надникнахме в красивите езврни циркуси, посетихме част от хижите и заслоните на планината... 





































2 коментара:

  1. Ти - на хижа??? Искам снимки, или не вярвам :P

    ОтговорИзтриване
  2. Съдба, Ванка, хахаха! :)
    Наложи се, за да вървим в тон с групата, че Катя нали знаеш какво носи винаги, остава и бивачно оборудване да изнесе и щяхме да и отредим почетно място в голямото Пазардере! :) Може да има някъде снимки, ще разровя! :)

    ОтговорИзтриване