четвъртък, 31 юли 2014 г.

Белмекен - Премката - връх Равни Чал - връх Сивричал - връх Каменити Чал - връх Ортачал - връх Зъбчето - спортна база Белмекен

   
  Районът на Белмекен в Рила планина е много красив и същевременно почти винаги негостоприемен и неприветлив. Връх Белмекен, който ни разказа играта през зимата и сега ни посрещна начумерено. Буфер на ветрове, облаци и мистика. Като естествена преграда и липса на върхове от страната на язовира, оголеното било е свърталище на неблагоприятни атмосферни условия.

   Хижа Христо Смирненски. Пристигнахме късно вечерта в петък! Небето с тътени разкриваше силата на природата. Светкавици ослепително преминаваха през небесата. Заваля дъжд едва след като влязохме в палатките, преди това в хижата на раздумка. Обсъждахме маршрута за утрешния ден, в района на връх Белмекен и околните красиви, и обзорни върхове.

   Паркинга пред хижата и палатките под иглолистните дървета.

   Последва сушене на палатки, лека закуска с топъл планински чай и снимки!

   Облаци и нюанси се гонеха по небесата. Денят предвещаваше да е ветровит.    Поемаме по пътеката от спортна база Белмекен към Премката между връх Белмекен-2626м.н.в. и връх Равни Чал-2637м.н.в.
   Билото към връх Сивричал е обладано от мъгли и ветрове.

   Пейзажът през целия ден се менеше динамично. Станахме свидетели на интересни гледки с преминаващи мъгли и студени облачни маси.

   Докато другите от групата подсякоха върха, аз го изкачих в компанията на смразяващ и силен вятър. Благодарение на Делчовата гроздовица, "хоспитализирах" симптомите на премръзването! :) Въпреки че бях по тениска, успях да се сгрея! :) Котата на Равни Чал-2637м.н.в. Едва сега разбрах, че е с 11 метра по-висок от връх Белмекен.

   Вятърът ме принуди да притичам по склона към следващата премка, където беше срещата с останалите от групата. В това време динамиката на времето се изрази в потенциални следващи кадри.

   Сивричал, връхчето което щяхме да качим продължавайки по билото. Вдясно в мъглата връх Ибър-2666м.н.в.

   Връх Ибър-2666м.н.в. под новогенерирал се облак. Под него - Сухото езеро! :)

   Сивричал  и Ибър, отваряха се сини прозорци, поснимах доволно! :)

   Стигнахме на завет, където беше срещата, но Делчо, който подсече връх Равни Чал го нямаше..... Притесних се, а той се скътал до едни скали и правил подготовка за обяда! :)

   Мария и Мариана правят чай с набраната от полянката мащерка... Пристигнах на време за първата чаша! :)


   И тръгнахме по ръба към връх Сивричал и обезопасителното въже.

   Останах без дъх да тичам по ръба, за да снимам групата по въжето! :)

Мария.:)

Мария и Мариана.:)

Делчо.:)   Катя и връх Белмекен в далечината под облаците, вляво връх Равни Чал.:)


   Откри се приятна гледка към язовир Белмекен. Връх Белмекен вляво, забулен в облаци! :)

   Катерим по Каменити Чал.

   Катя по скалите.

   Улеите по ръба! Красиви и опасни!

   И отново към язовир Белмекен. Като за еднодневен преход се получи доволно натоварващ! Слязохме на спортната база да вземем автомобила и право към хижа Христо Смирненски да доизметем що мезета и бири бяха останали! :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар