понеделник, 21 юли 2014 г.

Мъглижката Бара, Мъглижките водопади на Мъглижка река.

  
   Разбор на събитието направихме у дома предварително, тъй като прогнозата за времето не беше стабилна, в общи линии последните дни вали. Замисляхме да преспим на палатка над град Мъглиж, в подножието на планината, където има добре обособени места за това по полянките на Мъглижката Бара. После по поречието на Мъглижка река да направим опит да достигнем до един малко известен водопад - голям Мъглижки Скок. Какво пък, един Скок... Така е, но подробностите около подхода са по-интересната част в публикацията тук. Реката постоянно преминава покрай отвесни скали, които се заобикалят единствено с пресичането и за достигане до следващ проходим участък. Прорязаното уникално ждрело навлиза дълбоко навътре в планината и колкото по-пълноводна е реката, толкова повече неизвестни добавяме към задачата с правилния изход от каньона и. Има един такъв момент, че ако човек се озове там, около водопада и завали дъжд, и реката придойде, няма измъкване. А това лято ставаме свидетели на подобни неща: къде наводнени квартали, къде градушки с размери на яйца, които за часове показват мощта на природата... Казахме си наздраве за успех и здраве! 

   Тези домати бая разбори ги чакат! :)


   Мъглижката Бара над град Мъглиж е място, където може да си изперете килимите, да поседнете под дебелата сянка на някой от многото големи орехи, или да си направите барбекю! Има изглед към скалните откоси на Мъглижката клисура, реката тече в близост до кръчма, абе в общи линии подредено, поддържано и читаво за почивка място!   Ние с Катя обаче изчакахме поредната порция от дъжд да се извали, и се начочихме по поречието на бурната Мъглижка река, по която, както знаехме от предишно посещение, има какво да се види - водопадите голям и малък Скок. Определено тази публикация и снимковия материал в нея, не са от най-разумните неща, които сме правили, затова съветвам - не правете това, в подобно състояние на природата! :) Опасно е! В началото над реката се преминава по изгнил мост над нея, след което тръгва пътека, водеща срещу течението на Мъглижка река.

   Реката, за разлика от преди две години, когато идвахме през лятото беше бурна, кална и доста по-дълбока... Срещнахме алпинисти, около заслон преди първия брод на реката. Щели да катерят скалите над нея. Като разбраха какво сме замислили, се спогледаха и казаха, че водата в момента е много дълбока и няма да успеем да стигнем до никъде, щели сме да се намокрим и т.н., че ние сякаш не знаехме! :) За всеки случай обаче помъкнах и що алпийско оборудване имах, (каска, седалки, карабинери, протриващи у-ва, въже, как не потънах с що железария носех) можеше да се наложат по-хард импровизации, ако нещо се обърка. А в това им е гъдела на подобни места, никога не знаеш какво те очаква зад ъгъла. Водата с шум и сила разделяше границите - разумно/опасно!

   А ето го и първия "ъгъл", така де - брод. Отвеси обграждат речното корито и единствен начин за стигане в по-горна точка е с пресичане, а това никак не е разумно, когато водата е мътна. Това щяхме да разберем аз и фотоапарата ми малко по-натам...

   Дърветата носени от пролетните води наоколо подсказват за дни, в които човек определено няма работа тук...

   Следващото препятствие е с дълбочина до кръста, тук водата е по-тиха, но нахвърляните хлъзгави камъни, които са разположени хаотично по дъното, добавят да си имаме поне едно наум. Човек, напипвайки с туристическата щека дъното, тръпки го побиват...

   Сезонен приток захранващ пълноводната Мъглижка река.
  
   И това, което ни очакваше.


   С всеки следващ участък нализахме все по-навътре в планинската клисура, а течението измамно се опитваше да ни подхлъзне с всяка следваща крачка...

   Достигнахме до водопада, да ама не! :) Тук реката е бурна и най-дълбока! Голям Скок се подаваше предизвикателно зад следващите скали!


   За да се достигне точно в подножието на голям Мъглижки Скок, се налага именно това - газене и пробив срещу течението! :) Малко по-късно се подхлъзнах на скрит камък и пропаднах в подземна яма, течението ме събори до гърди във водата. Ако не се бях хванал за близкия камък, щях да изляза сигурно чак по-надолу. Фоточантата с навигацията и фотоапарата се напълни с вода, но се справих и с това, навигацията е водоустойчива, а фотото придвидливо бях поставил в непромокаема торба.


   Последва оглед на техниката и непрекъснато пресичане на реката, за да суша челната леща на обектива, на място, в което не пръскаше вода, опити за снимки, които предвид милионите пръски, не дадоха особен резултат, разпънах и статива, но докато се нагласях от обектива потичаше вода... Доволни бяхме, че се докоснахме до стихията и заредихме душевните батерии отново на макс! :) 


Голям Мъглижки Скок преди две години през лятото.

Водопад голям Мъглижки Скок.

Местност Барата.

   Върнахме се изморени до местност Барата, първоначалните планове за рапели по скалите над Мъглиж оставихме за следващата седмица! Над град Мъглиж има екопътека Винишки камък и интересен за посещение манастир, за които бях описал ТУК.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро и не правете това вкъщи! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар