понеделник, 25 ноември 2013 г.

Връх Белмекен през зимата

Спортна база Белмекен, язовир Белмекен, връх Белмекен, заслон Помочена поляна ( Лева река ) връх Белмекен, Спортна база Белмекен


   Този път се "поошляпахме". За добро утро в ниското есента напираше, все едно е началото на октомври. Виолетовите облаци на преден план ни завихряха представление. Смятахме да се пробваме да изкачим връх Белмекен – 2626 м.н.в. С 39 километровият преход, зимна Рила за пореден път ни показа колко мънички и раними частици сме. Екипирани до зъби, облечени до кости с най-модерните и надеждни 'играчки', атакувахме билото на Рила в свирепите условия, на които ни подложи. Непрогледна мъгла, насрещен силен до бурен вятър набиващ като ножове ледените късове на зимната виелица и снеговалеж.

Налазвайки към местността, красивият изгрев ни завари по средата на пътя.

По пътеката към връх Белмекен.


По откритото било върлуваше зимен ураган носещ така очакваната от всички снежна и пухкава премяна.

Започва се...

На връх Белмекен вятъра си поигра с нас, попремръзнахме в опити за снимки. 

Язовир Белмекен сърдито ни приветства през целият ден. Тежки облаци са надвиснали над водата.

Язовирната стена.

Заслон Помочена поляна , ( заслон Лева река )  в който с работещата печка и хубави спални чували изкарахме добре.

Утрото стелеше тежки мъгли над селца и долини.

А кристалната видимост ни обнадежди за повторното изкачване на връх Белмекен - 2626 м.н.в.

Катя се задава като ураган в пустиня :).


Час по-късно набрали височина излязохме в свирепото обятие на побеснялата планина. Вятъра с бурни пулсации ни мяташе на ляво и дясно. С върховна мощ Рила ни разкри могъщество и власт.


На 2500 м.н.в. не било за човеците, така казва Иво Чолаков. Решихме да проверим.


Навигацията ни изведе на откритото било. Панически мисли пробождат главата, какво ли би било ако техниката откаже дори за миг. Борбата беше безмилостна. Поклон пред майката природа. Екипирани до зъби, сковани в лед и самота, борба и дръзновление пълзим в безкраите красиви, бели и свирепи. Ослепителна белота, оглушителен рев на стихии... Шшшшш...... поклон пред майката земя!


На връх Белмекен вятъра беше ураганен, почти се бяхме разпиляли. Нямаше я онази привично идилична картинка с хълмове и вековни гори, наобиколени от ромолящи потоци и язовири. Нямаше ги птичките, суетата, суматохата в дефектиралият град. Само тези три малки частици бяха тук заложили и всичко, и нищо - днес и сега!

Долу доохладих антифриза, доста се бях поошляпал. Вятъра и адреналина действат като стимулант в часовете на борба. После човек влиза в нормален режим и се скапва за нула време.

Еха, ама не можахме да си направим снежни човеци, но пък в последствие снимките ни оприличиха на такива... :)

И показанието на картата.

*******************************************************************************************************
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар