понеделник, 11 ноември 2013 г.

Заслон Страшното езеро

   Заслон Страшното езеро, Страшното езеро и алпийските върхове, около и след тях по веригата - Купените, (малък, среден и голям) Ловница, Злия зъб, Иглата, Двуглав, Орлето, Камилата, Мальовица....... места, които неимоверно биха оставили без дъх (и в пряк, и в преносен смисъл) дори най-опитните и способни планинари, и алпинисти. Района е прекрасен, страховит и величествен. С това изречение може да започне всеки, докоснал се до този прекрасен алпийски свят. Острите алпийски върхове се оглеждат в огледалните води на дълбоките езера, докато в злокобната тъмнина по сенките на непристъпните улеи се отцепват каменни и ледени полета, и се свличат с мощ в долината.

Това е само малка част от това, заради което бих идвал тук отново и отново. Страшното езеро и района са като еликсир за сетивата, пожелавам на всеки да се пребори поне веднъж за тази красота... и да стане свидетел  на гледките, с които дарява.

В общи линии планувахме да преспим в заслон Страшното езеро и на другият ден да направим изкачване по алпийските върхове в района. С нощен преход до заслон Страшното езеро се установихме в подножието им, и с железарии в ръце (стативи, моноподи и т.н.) атакувахме кристалното ноемврийско небе. :)

Пет минутните експонации в комбинация със светещите челници заформиха интересни кадри.

От другата страна заслончето придаваше уютна атмосфера със свещичките на прозорчето и бумкащата печка (добри планинари бяха подготвили клек за печката). Ние разбира се върнахме жеста и набавихме двойно количество за бъдещите посетители, както е редно да се прави и всеки да пренощува приятно, и уютно в студените зимни дни на негостоприемната планина.

Само да добавя че попремръзнахме, никак не се долавя от снимките, но си е студено. Ноемврийските нощи са кристално ясни и още толкова мразовити. :)

Имахме си компания в заслончето, въпреки че бяхме само нашата компания. Стопанинът г-н Мишок, който се оказа възпитан за да не ни разрови раниците и достатъчно шумен за да ни държи на щрек. :) Опаковахме се в спалните си чували и задрямахме сладко с чуващият се навън новопоявил се вятър.

Събудих се още в пет..... Мира не ми даваше какво ще преложи утрото и светлината багреща за миг острите зъбери. Безоблачните утрини не предлагат много, но се възползвах и от малкото. Ловница беше заловена как примамва първите слънчеви лъчи. Останалите в заслона се натискаха още по спалните чували...

Следва да преминем по почти цялото било изглеждащо така, което определено заслужава отделна и подробна публикация.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

3 коментара:

  1. Заслона е много приятен :) Аз последно бях там миналото лято, но знам, че мои познати ходиха и ремонтираха това лято :)

    ОтговорИзтриване
  2. И ние ходихме лятото, всичко в заслона е както трябва да бъде, дано и за в бъдеще е така! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ами да - дано ! Но то дотам пътя не е много лесен, така че няма да има прекалено голям наплив от хора :)

    ОтговорИзтриване