понеделник, 4 август 2014 г.

Каньонинг по Манастирска река.


   Манастирска река над град Сопот в дебрите на планината е райско кътче в летните горещини. Пътеките извиват по тъмното ждрело, а реката разхлажда. Бях скрил за известно време въжетата в килера и тръпката всячески напираше да се излее в поредната порция адреналин. Тъкмо се бяхме  върнали от ветровитите била на Рила и връх Белмекен, но жегата в ниското ставаше непоносима. Перфектната комбинация - въжета, отвесни скали и ледени планински води следващи пътя на гравитацията щеше да влезе в действие... :)

   В общи линии знаех какво ме очаква, защото през февруари се спускахме Тук в неособено благоприятни условия, все пак си е зима, а водите ледени! :)


   Прецених за по-лесно да изместя установката, че предната я бях правил много сложно и отдалечено от ръба на скалите, все пак си е тегаво, като сметне човек - три часа работа по инвентари, въжета, установки, а само броени минути удоволствие по водопада.

   Но, кеф цена няма, адреналин от бучащите води и гарантираната разхлада. Долу се оказа, че гледайки въжето, се е събрала публика, каква ти публика, в подножието имаше най-малко 15-е човека. :) 

   После Делчо, Мария и Мариана, които чакахме да дойдат се изсипаха в подножието на водопада и се почна едно качване над водопада и спускане по него, край нямаше разхладата. Делчо остана очарован и даже усещам как му се запалиха фитилите на тази вълна с въжетата. :)

   Катя пък си поснима доволно, за което и благодарим, а ето и на клип1 , клип2 как нагледно се случва спускането по Сопотски водопад! :) А ето и един "екстремен" КЛИП, който намерих в интернет, в него нагледно е показано какво правят хората с екипировка и терен! :) Лека от мен, пазете се от жегите! :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание

Няма коментари:

Публикуване на коментар