неделя, 31 август 2014 г.

С парапланер порим небесата :)

    Дойде време да изпълня едно от нещата, които винаги са ме карали минавайки покрай високите части на планините, да вдигна замечтано поглед и да се насладя на порещите небесата парапланери. Чувството е необяснимо, то е невероятно, щом човек веднъж полети! :)
Исках да направя интересни снимки от високо, но това така и не се случи, трудно се снима от летящото крило... Това, което запечатахме и остана завинаги в нас бе чувството за свобода, орловия поглед вперен в хоризонта, вятъра свирещ в косите, ха-ха, добре е да поясня, че почти нямам коса, но така си е лафа! :)

   Докато инструкторът подготвяше крилото за полета, изпратихме предните късметлии летящи в тандем.


   Скоро последвахме своя път и полетяхме...

   Ждрелото на Манастирска река остана в краката ни!

   Както и съседното, ждрелото на река Леевица! И в двете съм вършал с въжета и инвентар, сега и полетях над тях. :)

   Покривите на къщи и блокове са като глави на карфици.   Ждрелото на река Леевица в близък план, прорязано от уникалните водопади там и блоковете на квартал Сарая! :)

   Погледи, погледи.........


   За съжаление земята се приближава с всяка изминала минута, паркинга на лифта над град Сопот и поляната, на която кацат парапланеристите.

   На Катя и се падна жена инструктор, случили са турболенция със сила 5,5 по скала от 6..... Казаха е било вълнуващо... При мен инструкторът се съгласи да правим лупинги, доста ми се завъртя главата, като изпих няколко бири, още повече..... :)

   Парапланеризмът е голяма краста и много скъп екстремен спорт, човек веднъж хване ли се на това хоро, работата става сериозна... Все пак е добре да се опита! 
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар