понеделник, 9 юни 2014 г.

Рилска Скакавица, Мала Рилска Скакавица, водопад Горица

Резерват Скакавица и водопадите там. Рила. 

  Не бих се наел да описвам подобна фото публикация, в предвид неподходящите светлинни условия за снимки, с които ни срещна природата. Интересното, което се оказа обаче е, че бе възможна за еднодневно изпълнение с тръгване и връщане от и до Русе в рамките на един ден. :)

Пътеките в Рила преливат с вода, както и буйните реки там. В Рила е пролет.

Река Скакавица.


Красиви водопади по река Скакавица в резерват Скакавица се изливат буйно гонейки гравитацията.

Красота, хлад и свежест.

Поснимахме доволно рано сутринта, докато слънцето се криеше още сънено зад иглолистните гиганти.

След това се насочихме да потърсим един слабо известен водопад, до който се стига трудно и без пътека. Това беше и основната цел на рилската ни разходка! На пътеката за хижа Скакавица срещнахме двама планински спасители, които ни дадоха ориентир.

Водопад Мала Рилска Скакавица - 50м. Наоколо беше толкова обрасло с растителност, че малко на късмет се ориентирахме в ситуацията. За Мала Рилска Скакавица няма много информация.


Определено това беше водопада, който бяхме тръгнали да търсим. Пролетта го зареждаше с доволно количество вода.

Трудно покрай скалите успях да пробия до подножието му. Изключително диво и непристъпно място. Катя остана горе, не ми се искаше да копира простотиите, които направих слизайки оттук. Оказа се, че по стръмен затревен улей вляво от водопада се излиза къде къде по-лесно. По него издрапах на връщане! Оказа се толкова стръмен, че и двата ми крака се схванаха докато пълзях...

Час по-късно отново се заигравахме с вировете и играта на пробивите на слънцето под някой транзитно преминаващ облак. На хижа Скакавица срещнахме планинските спасители, които ни упътиха за Мала Рилска Скакавица преди няколко часа. Като им казах откъде сме слизали, се хванаха за главите. :) 

Река Скакавица.

Водопад Рилска Скакавица - 70м., втория за днес водопад.

Катя в подножието на водопад Рилска Скакавица.Красиви и видимо непристъпни водопади се изливаха от околните скали, а ние обядвайки ги наблюдавахме любопитно проучвайки места за преминаване.

Слязохме набързо до хижа Зелени Преслап и оттам право към един познат водопад, намиращ се над село Овчарци по екопътека Горица.

Водопад Горица, или Овчаренски водопад - 39м.С това приключи нашата еднодневна разходка тук. В Рила имаме много сметки за разчистване, но всичко по реда, до скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар