четвъртък, 19 май 2016 г.

Чирпански манастир "Св. Атанасий"

   В покрайнините на град Чирпан и село Златна ливада, историята е запазила Чирпански манастир "Св. Атанасий". Според научната експедиция от 2004 г. това е може би най-стария действащ манастир в Европа. Патриарх Атанасий основава манастира през далечната 344 г. Това са близо 1700 г. история.

   Манастирът е опожаряван и изграждан много пъти. Днешното състояние на постройките се радва на добра подкрепа от финансиране и епархията. Тук са вложени много средства. Дворът е цветен, красив, с луксозни пътеки облицовани в нови камъни и лавандулови насаждения, които през лятото ухаят и миризмата им се разнася навред. Има и табели от град Чирпан сочещи посоката към село Златна Ливада. Може да стигнете пеш и от магистралата, която е съвсем близо, но трябва да имате точните координати на манастира.

   Както в много от манастирите в България и тук се е криел Васил Левски с други свои съмишленици - революционери, в борбата за Освобождението. В снимките ще видите и пещерната ниша, която се е използвала за постница от "Св. Атанасий".

    В църквата на манастира е забранено изрично да се снима, а стопанисващият мястото, който заплаши да ми изтрие картата с памет, напомни десетина пъти това... Трябвало да се вземе разрешение от Старозагорския митрополит. А тези неща в днешно време вървят ръка за ръка със заплащане. Добре!

   Църквата няма стенописи. Постройката е вероятно от каменна зидария, която отвън е прилично маскирана, а вътре - варосана. С вдигнато огледало на дсл-а, успях да документирам. :)


   Пътека от манастира извежда до постницата на "Св. Атанасий".


   Постницата е пещерна ниша разположена в скален масив. Над него има останки от стара крепост, която също заслужава внимание. Прекрасно място за уединение и молитви.

   Стаята музей към манастира. Тук се е крил Васил Левски, в подземие под ламинирания под.

   Както споменах, Чирпански манастир "Св. Атанасий" е добра дестинация за еднодневен релакс или преспиване, след предварителна уговорка. Местата са ограничени.

   Красиво езеро с лилии, които се бяха скрили в дъждовния, прохладен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар