четвъртък, 19 май 2016 г.

Чирпански манастир "Св. Атанасий"

   В покрайнините на град Чирпан и село Златна ливада, историята е запазила Чирпански манастир "Св. Атанасий". Според научната експедиция от 2004 г. това е може би най-стария действащ манастир в Европа. Патриарх Атанасий основава манастира през далечната 344 г. Това са близо 1700 г. история.

   Манастирът е опожаряван и изграждан много пъти. Днешното състояние на постройките се радва на добра подкрепа от финансиране и епархията. Тук са вложени много средства. Дворът е цветен, красив, с луксозни пътеки облицовани в нови камъни и лавандулови насаждения, които през лятото ухаят и миризмата им се разнася навред. Има и табели от град Чирпан сочещи посоката към село Златна Ливада. Може да стигнете пеш и от магистралата, която е съвсем близо, но трябва да имате точните координати на манастира.

   Както в много от манастирите в България и тук се е криел Васил Левски с други свои съмишленици - революционери, в борбата за Освобождението. В снимките ще видите и пещерната ниша, която се е използвала за постница от "Св. Атанасий".

    В църквата на манастира е забранено изрично да се снима, а стопанисващият мястото, който заплаши да ми изтрие картата с памет, напомни десетина пъти това... Трябвало да се вземе разрешение от Старозагорския митрополит. А тези неща в днешно време вървят ръка за ръка със заплащане. Добре!

   Църквата няма стенописи. Постройката е вероятно от каменна зидария, която отвън е прилично маскирана, а вътре - варосана. С вдигнато огледало на дсл-а, успях да документирам. :)


   Пътека от манастира извежда до постницата на "Св. Атанасий".


   Постницата е пещерна ниша разположена в скален масив. Над него има останки от стара крепост, която също заслужава внимание. Прекрасно място за уединение и молитви.

   Стаята музей към манастира. Тук се е крил Васил Левски, в подземие под ламинирания под.

   Както споменах, Чирпански манастир "Св. Атанасий" е добра дестинация за еднодневен релакс или преспиване, след предварителна уговорка. Местата са ограничени.

   Красиво езеро с лилии, които се бяха скрили в дъждовния, прохладен ден.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

  Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар