четвъртък, 5 май 2016 г.

Скалните гробници край Пчелари - Аул Кая - Хамбар Кая - Кован Кая - пещера Гоук Ин - Монашески скит Поп Мартинова дупка

    Въпреки слънчасването предния ден се излюпихме рано-рано. :)


За закуска имахме прием на ударна доза от останалите Великденски яйца и козунак, както и няколко килограма ядки. :) Палатките също бяха слънчасали от сутринта, т.е., покрити с конденз и се наложи да ги прибираме мокри. От толкова много бири, бях забравил какво сме посетили в отминалите дни, но знаех едно. Днес е последен ден и офанзивата ще е на ниво. Родопите имат много какво да предложат и се заредихме с бири от местния магазин в село Пчелари, за да продължим без да се обезбирим в поредния горещ, слънчев ден, като допринесохме местните да се замогнат. :) Очакват ни скални гробници, пещерни утроби, тракийски скални светилища и Монашески скит Поп Мартинова дупка, до който не успях да се добера при предишни преходи в района и беше заел почетно място в списъка. Постоянно изричах за неговото съществуване и тъй като беше последен обект за деня, се опасявах да не "изгоря" отново. :)

Скалните гробници край село Пчелари. Слънцето вече е изгряло и препича безмилостно.

На следващия кадър ясно се забелязва докъде успяхме да пробием с автомобила по черния път край река Арда.

Пещера Вулвата в района на село Пчелари. Има много пещери кръстени така в източните Родопи, като тази до село Ненково, но тук дупката е почти неоткриваема, ако нямате точните и координати. Ориентирахме се бързо с откриването и през гъста и непроходима растителност. Тук личи, че никой не идва. Пещера Вулвата е проходна. С вход и изход.

Входа на пещерата.

Изхода. Той е на десетина метра в другия край на пещерата, слизането там е интересно и трудно.


Метнахме се в центъра на село Пчелари за да заредим енергийния баланс с бири и ядки. :) И после продължихме с останалите тракийски скални светилища до село Пчелари: Аул Кая, Хамбар Кая и Кован Кая, които са в непосредствена близост едно от друго и които, както скалните гробници, бях посещавал в недалечното минало.

Тракийско скално светилище Аул Кая.

Тракийско скално светилище Хамбар Кая.

Тракийско скално светилище Кован Кая.

Пещера Гоук Ин. Интересна е с това, че е единствената пещера в България с трапецовидни скални ниши по тавана. Има голям вход и няколко изхода.Десертът за мен беше много сладък след няколко неуспешни опита в търсене на монашески скит Поп Мартинова дупка в масивът Ак Кая. И този път, след няколко пробива по скалните нива, едва в последния, успяхме да го открием и сякаш щеше да ни се изплъзне, но...

Монашески скит Поп Мартинова дупка. Той се свързва с воеводата поп Мартин (свещеник), който в последствие станал хайдутин и тръгнал да мъсти за семейната си чест. Едно от укритията му е било тук, в скалния масив Ак Кая. Районът е иманярски, заради легендите свързани с него, което си личи по пода на пещерната ниша, който е издълбан. Подстъпът до дупката е на 4м. от земята и става по паянтова стълба опряна до скалата. Стълбата е опасна, клати се, а тънките клони, играещи роля на стъпала са заковани с пирони.

Изглед към долината на река Арда от Поп Мартинова дупка. От тук се виждат скалните гробници в района на село Пчелари, както и тракийските скални светилища Аул Кая, Хамбар Кая, Кован Кая.


Завършихме с тежък офроуд по дерето слизащо до колата, след като изгубихме пътеката. Обещаващ повод да завършим на палатки със скара до язовир Тракиец. Събрахме много положителни емоции, посетихме интересни обекти в тези няколко дни. Въпреки празниците, движение по пътищата в сърцето на източни Родопи липсваше. Нямаше ги тълпите, присъщи за комерсиалните източно-родопски обекти, каквито са археологически комплекс Перперикон, Татул и други... Дано си остане така!

Линк към първия ден от източно-родопското ни приключение.

Линк към втория ден от източно-родопското ни приключение.

Ако тази и останалите публикации са ви харесали, отбийте се и тук. :)

До скоро! :)

1 коментара:

  1. Много интересно пътеписче сте изпипали :)
    Какво се пече на скарата? :) От тук ми изглежда нещо много вкусно :))

    ОтговорИзтриване