четвъртък, 5 май 2016 г.

Скалните гробници край Пчелари - Аул Кая - Хамбар Кая - Кован Кая - пещера Гоук Ин - Монашески скит Поп Мартинова дупка

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Въпреки слънчасването предния ден се излюпихме рано-рано. :)


   За закуска имахме прием на ударна доза от останалите Великденски яйца и козунак, както и няколко килограма ядки. :) Палатките също бяха слънчасали от сутринта, т.е., покрити с конденз и се наложи да ги прибираме мокри. От толкова много бири, бях забравил какво сме посетили в отминалите дни, но знаех едно. Днес е последен ден и офанзивата ще е на ниво. Родопите имат много какво да предложат и се заредихме с бири от местния магазин в село Пчелари, за да продължим без да се обезбирим в поредния горещ, слънчев ден, като допринесохме местните да се замогнат. :) Очакват ни скални гробници, пещерни утроби, тракийски скални светилища и Монашески скит Поп Мартинова дупка, до който не успях да се добера при предишни преходи в района и беше заел почетно място в списъка. Постоянно изричах за неговото съществуване и тъй като беше последен обект за деня, се опасявах да не "изгоря" отново. :)

   Скалните гробници край село Пчелари. Слънцето вече е изгряло и препича безмилостно.

   На следващия кадър ясно се забелязва докъде успяхме да пробием с автомобила по черния път край река Арда.

   Пещера Вулвата в района на село Пчелари. Има много пещери кръстени така в източните Родопи, като тази до село Ненково, но тук дупката е почти неоткриваема, ако нямате точните и координати. Ориентирахме се бързо с откриването и през гъста и непроходима растителност. Тук личи, че никой не идва. Пещера Вулвата е проходна. С вход и изход.

   Входа на пещерата.

   Изхода. Той е на десетина метра в другия край на пещерата, слизането там е интересно и трудно.


   Метнахме се в центъра на село Пчелари за да заредим енергийния баланс с бири и ядки. :) И после продължихме с останалите тракийски скални светилища до село Пчелари: Аул Кая, Хамбар Кая и Кован Кая, които са в непосредствена близост едно от друго и които, както скалните гробници, бях посещавал в недалечното минало.

   Тракийско скално светилище Аул Кая.

   Тракийско скално светилище Хамбар Кая.

   Тракийско скално светилище Кован Кая.

   Пещера Гоук Ин. Интересна е с това, че е единствената пещера в България с трапецовидни скални ниши по тавана. Има голям вход и няколко изхода.



   Десертът за мен беше много сладък, след няколко неуспешни опита в търсене на монашески скит Поп Мартинова дупка в масивът Ак Кая. И този път, след няколко пробива по скалните нива, едва в последния, успяхме да го открием и сякаш щеше да ни се изплъзне, но...

   Монашески скит Поп Мартинова дупка. Той се свързва с воеводата поп Мартин (свещеник), който в последствие станал хайдутин и тръгнал да мъсти за семейната си чест. Едно от укритията му е било тук, в скалния масив Ак Кая. Районът е иманярски, заради легендите свързани с него, което си личи по пода на пещерната ниша, който е издълбан. Подстъпът до дупката е на 4м. от земята и става по паянтова стълба, a тя едва се допира до скалата. Стълбата е опасна, клати се, а тънките клони, играещи роля на стъпала са заковани с пирони.

   Изглед към долината на река Арда от Поп Мартинова дупка. Оттук се виждат скалните гробници в района на село Пчелари, както и тракийските скални светилища Аул Кая, Хамбар Кая, Кован Кая.


   Завършихме с тежък офроуд по дерето слизащо до колата, след като изгубихме пътеката. Обещаващ повод да завършим на палатки със скара до язовир Тракиец. Събрахме много положителни емоции, посетихме интересни обекти в тези няколко дни. Въпреки празниците, движение по пътищата в сърцето на източни Родопи липсваше. Нямаше ги тълпите, присъщи за комерсиалните източно-родопски обекти, каквито са археологически комплекс Перперикон, Татул и други... Дано си остане така!



Ако тази и останалите публикации са ви харесали, отбийте се и тук. :)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

1 коментар:

  1. Много интересно пътеписче сте изпипали :)
    Какво се пече на скарата? :) От тук ми изглежда нещо много вкусно :))

    ОтговорИзтриване