събота, 21 май 2016 г.

Сопотски девически манастир "Въведение Богородично" - Калоферски девически манастир "Въведение Богородично"

    Районът на Подбалканските градове Сопот, Калофер и Карлово е белязан силно от историята. Там са се родили и творили българските революционери Васил Левски (Карлово) и писателя Иван Вазов (Сопот). Според легенда за град Калофер се знае, че е заселен и възникнал през 1533 г. от Калифер войвода и четата му, която неведнъж нападала турските кервани. Тези градове са се пропили с кръв, революционни дейности и буден дух, а Балканът бдял над тях с могъщата си снага.

    В днешно време в тези градове са останали много сгради, свидетелстващи за времето. Църкви, манастири, метоси, паметници, къщи от Възраждането. Тези сгради са с висока културна и естетическа стойност и са предпоставка за посетителите да се потопят в неповторимата възрожденска атмосфера.

   В градовете Сопот и Карлово има няколко манастира, два от които са действащи девически манастири. Това са Сопотски метох "Въведение Богородично" и Калоферски манастир "Въведение Богородично". Метох в превод от гръцки език означава недвижим имот собственост на манастира. Намира се обикновено в населени места и се обитава и обслужва от монаси или монахини. В него се извършват богослужения и се устройват поклонничества. Интересно е да се спомене, че най-много метоси през Възраждането по българските земи откриват и поддържат атонските манастири Зограф и Хилендар, както и Рилският манастир.

   Сопотски метох "Въведение Богородично". Манастирският храм е построен през 15 век на мястото на стар параклис. Самият Сопотски метох е построен през 1665 г. , когато около храма били изградени жилищните сгради. Съграден е в близост до Хилендарския метох, който е бил опожарен от кърджалиите през 1794 г. , но оставил названието метох върху Девическия манастир, без той да е метох, на който и да било манастир.

    Интерес представлява стаята, в която се укривал Васил Левски, а над нея е живяла игуменката Христина. Това, заедно с чардака, като по чудо остават невредими след опожаряването от турците през 1877 г.

    Монахините от Сопотския метох участвали дейно в националноосвободителните борби на българския народ. Тук, Васил Левски се е крил в периода 1869 - 1872 г. с помощта на игуменката Христина.

    В днешно време Сопотският метох е постоянно действащ. Представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради.


    Параклисът към манастира датира от 15 век и е вкопана в земята еднопространствена, безкуполна постройка без апсида. Единствените стенописи в храма са на двама светци и датират от 17 век. Манастирът притежава няколко интересни икони, между които е храмовата "Въведение Богородично" - 1823 г. , на която е наречен метоха и иконата на "Св. Никола", която датира от 1860 г.

  Почти всичко в църквата е останало в състояние, каквото е било преди близо два века.
   В Сопотския метох е запазена килията, в която са живели Хаджи Ровоама и послушницата Рада Госпожина, от романа "Под Игото" на Иван Вазов.

    През 1846 г. в близост до храма е построена голяма трикорабна, триапсидна черква "Св. Св. Петър и Павел".

Част от нея е реставрирана, но други и належащи ремонти чакат своя ред. Силно впечатление прави богатата инкростация, масивните колони и изящния дърворезбован таван, дело на бележитите майстори.Иконостасът също е съхранен от лоши помисли и опожаряванията присъщи за тези времена, като дървените части са останали в същия вид, както по времето, в което са правени.     Калоферски девически манастир "Въведение Богородично". Той е известен още и като "Горния метох". За неговото основаване са запазени много малко сведения. В Пловдивската библиотека днес се пазят ръчно преписани от монахини спомени от летописа, който бил изгорен от турците. В Калофер има и "Долен метох", има и стара Възрожденска църква. Градът е интересна дестинация както за духовен и исторически, така и за планински туризъм. Над него гордо стои изправен първенецът на Стара планина - връх Ботев - 2376м.н.в.

    Началото на днешния девически манастир е положено с основаването на Горния метох, (1738 г.). който възниква след Долния метох. Това става след като в началото на 18 век в Калофер идват гръцки духовници и започват да прокарват политика на гърцизация, но разбрало опасността, будното българско население демонстративно се отказва от тях и за да задоволи своите духовни нужди, се обръща към управлението на Рилския манастир с молба да им изпрати постоянен духовен изповедник. Изпратен е отец Доротей, който се настанява в малка стаичка. Тази стаичка се оказва ядро на монашеството в Калофер - Метоха майка, което в последствие дава началото на четири метоха. В последствие се настаняват и две монахини, едната от които се казвала Мария. Тя е първата монахиня в град Калофер. Във време на размирици, постройките са опожарявани и изграждани със събрани средства много пъти.

   Понастоящем, Калоферският девически манастир е действащ. Църквата и жилищните сгради са построени през 1862 г. В църквата привлича внимание иконата "Христос Благославящ" от неизвестен художник, иконостасната преграда и целия интериор.


   Дворът е тих, чист и поддържан, с цветна градина, в която има много цветя. Уханието им и тишината предразполагат човек в уединение и хармония.


Сопотският девически манастир и Калоферският девически манастир не предлагат настаняване и храна.

Много от манастирите в България се крепят все още от разрухата, или са в критична близост до нея. Те не са апетитна хапка и в тях не се влагат ресурси, откъснати са и остават в дълбока сянка. За много от тях съм писал в аналогични публикации, тъй като пътувам, посещавам, търся често тези свети места. Такива са Голямобуковски манастир "Животоприемний източник", за който съм писал ТУКМаломаловски манастир "Св. Николай", за който съм споменал ТУК, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил", Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител" ТУК.

През май 2016-а година предприемам тази инициатива. Презентация по темата. Оставената банкова сметка е за доброволно дарение, от което по план да издам пътеводител за Изгубената вяра в България и с парите от разликата по редакция-печат-плюс да извърша дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с мен на e-mail martooo@abv.bg, facebook или на телефон 0877477127.

BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Няма коментари:

Публикуване на коментар