вторник, 31 май 2016 г.

Параклис Св. Теодор Тирон - Кабиленски манастир - Бакаджишки манастир


   Разходката в Стара Загора и Ямбол ме посрещна с дъжд и неприветливо, ветровито време. Отбих се до интересния параклис на хълма в Стара Загора - "Св. Теодор Тирон". 

   Човекът, стопанисващ мястото, хранеше птици и катерици от ръцете си, които са изградили доверие към него през годините. Навремето в района е имало голям средновековен манастир-лавра "Св. Теодор Тирон". 

   Днес до параклиса лежи голям мраморен блок - квадра, останал от античното предхристиянско светилище. В подземието под пода на параклиса е разположена скалата, от която продължава да извира светената вода на аязмото. Понастоящем, параклисът "Св. Теодор Тирон", който след демократичните промени, е действащ и постоянно отворен, е единственият паметник напомнящ за някогашната Боруйска Малка Света гора. 

   Боруйското Светогорие, наричано още Старозагорска Света гора, е район северно от Стара Загора, в който се намират останките от манастир и 7 скита, образували в далечното минало църковно средище, събирало поклонници от цялата област.  

    Продължих към Кабиле и Кабиленски манастир "Рождество Богородично". И трите места в публикацията са интересни от историческа гледна точка и са предпоставка за приятна еднодневна разходка. Ако решите да отделите два дни, може да разгледате още интересни забележителности в Стара Загора, както и да посетите Устремски (известен още като Вакъфски или Хайдушки) и Горноезеровски манастири.

   През късната античност (4-5 век) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около километър от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Констанин Велики. Още тогава манастирът разполагал с целебен извор, за който има предание, че дори царица Елена пращала хора да и носят вода от него. По-късно Кабиленският манастир станал девически православен и бил обитаван до края на 14 век. Въпреки, че манастирът бил разрушен, споменът за магическия извор останал и през 1898 г. орачът Стоян Ганев от село Кабиле започнал да копае на това място и се натъкнал на вода. По-късно съселяните му го накарали да закопае извора и според преданието орачът ослепял веднага.

   През 1918 г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора на Кабиленския манастир и там бил построен малък параклис, около който впоследствие в периода 1919-1944 г. се издигнал манастир. От 1995 г. игуменка на Кабиленския манастир е монахиня Минодора и освен нея има още 4 монахини.
    Бакаджишки манастир "Св. Спас". Изграден е след Освободителната руско-турска война (1877-88), на мястото на разрушен по времето на Априлското въстание манастир. В началото на 1879 г. Ген. Скобелев-младши обсъжда с граждани на Ямбол идеята за построяване на храм в памет на руските войски. Решено е параклисът да се издигне на първия връх на Бакаджика (дял от Средногорието). След изтегляне на руските части, Ген. Скобелев-младши подарява на бъдещия храм евангелие и гравиран кръст, а строежът е завършен от ямболци с финансовата помощ на българи и руси. Иконостасът е изработен от руски монаси, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра. През 1884 г. храмът е официално открит.   

В двора имаше кучета пазачи. Манастирът беше затворен.

Малко аязмо в близост до Бакаджишки манастир "Св. Спас".

Църквата.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар