вторник, 31 май 2016 г.

Параклис Св. Теодор Тирон - Кабиленски манастир - Бакаджишки манастир


   Разходката в Стара Загора и Ямбол ме посрещна с дъжд и неприветливо, ветровито време. Отбих се до интересния параклис на хълма в Стара Загора - "Св. Теодор Тирон". 

   Човекът, стопанисващ мястото, хранеше птици и катерици от ръцете си, които са изградили доверие към него през годините. Навремето в района е имало голям средновековен манастир-лавра "Св. Теодор Тирон". 

   Днес до параклиса лежи голям мраморен блок - квадра, останал от античното предхристиянско светилище. В подземието под пода на параклиса е разположена скалата, от която продължава да извира светената вода на аязмото. Понастоящем, параклисът "Св. Теодор Тирон", който след демократичните промени, е действащ и постоянно отворен, е единственият паметник напомнящ за някогашната Боруйска Малка Света гора. 

   Боруйското Светогорие, наричано още Старозагорска Света гора, е район северно от Стара Загора, в който се намират останките от манастир и 7 скита, образували в далечното минало църковно средище, събирало поклонници от цялата област.  

    Продължих към Кабиле и Кабиленски манастир "Рождество Богородично". И трите места в публикацията са интересни от историческа гледна точка и са предпоставка за приятна еднодневна разходка. Ако решите да отделите два дни, може да разгледате още интересни забележителности в Стара Загора, както и да посетите Устремски (известен още като Вакъфски или Хайдушки) и Горноезеровски манастири.

   През късната античност (4-5 век) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около километър от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Констанин Велики. Още тогава манастирът разполагал с целебен извор, за който има предание, че дори царица Елена пращала хора да и носят вода от него. По-късно Кабиленският манастир станал девически православен и бил обитаван до края на 14 век. Въпреки, че манастирът бил разрушен, споменът за магическия извор останал и през 1898 г. орачът Стоян Ганев от село Кабиле започнал да копае на това място и се натъкнал на вода. По-късно съселяните му го накарали да закопае извора и според преданието орачът ослепял веднага.

   През 1918 г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора на Кабиленския манастир и там бил построен малък параклис, около който впоследствие в периода 1919-1944 г. се издигнал манастир. От 1995 г. игуменка на Кабиленския манастир е монахиня Минодора и освен нея има още 4 монахини.
    Бакаджишки манастир "Св. Спас". Изграден е след Освободителната руско-турска война (1877-88), на мястото на разрушен по времето на Априлското въстание манастир. В началото на 1879 г. Ген. Скобелев-младши обсъжда с граждани на Ямбол идеята за построяване на храм в памет на руските войски. Решено е параклисът да се издигне на първия връх на Бакаджика (дял от Средногорието). След изтегляне на руските части, Ген. Скобелев-младши подарява на бъдещия храм евангелие и гравиран кръст, а строежът е завършен от ямболци с финансовата помощ на българи и руси. Иконостасът е изработен от руски монаси, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра. През 1884 г. храмът е официално открит.   

В двора имаше кучета пазачи. Манастирът беше затворен.

Малко аязмо в близост до Бакаджишки манастир "Св. Спас".

Църквата.


Много от манастирите в България се крепят все още от разрухата, или са в критична близост до нея. Те не са апетитна хапка и в тях не се влагат ресурси, откъснати са и остават в дълбока сянка. За много от тях съм писал в аналогични публикации, тъй като пътувам, посещавам, търся често тези свети места. Такива са Голямобуковски манастир "Животоприемний източник", за който съм писал ТУКМаломаловски манастир "Св. Николай", за който съм споменал ТУК, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил", Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител" ТУК.

През май 2016-а година предприемам тази инициатива. Презентация по темата. Оставената банкова сметка е за доброволно дарение, от което по план да издам пътеводител за Изгубената вяра в България и с парите от разликата по редакция-печат-плюс да извърша дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с мен на e-mail martooo@abv.bg, facebook или на телефон 0877477127.

Мартин Петров Балтаджиев
Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Няма коментари:

Публикуване на коментар