понеделник, 30 юли 2018 г.

Паниците - хижа Рай - Благови пътеки - Тарзановата пътека

   Районът на връх Ботев и водопад Райското пръскало, е благодатен за еднодневни и многодневни преходи за любителите на природата. В последните години, хиляди хора се качват тук и се наслаждават на красивата природа. Някои, като нас за пореден път - други за пръв.

   В аналогични посещения, сме изкачвали първенеца на Стара планина - връх Ботев-2376м.н.в., като това може да се случи дори за половин ден със слизане в изходна позиция, стига времето да е с вас и да имате здрави колене. :) Описание на подхода - тук.
Връх Ботев през лятото
   По-ентусиазираните могат да изкачат Ботев връх през зимата, когато навалиците са далеч и наоколо е пусто, а красотата - свирепа и впечатляваща. И описание на това какво може да очаквате - тук.
Зимен преход до връх Ботев
   Цялата тази красота е разположена в резерват южен Джендем, а наоколо, с подход извън туристическите пътеки, може да видите - големия Джендемски водопад, за който съм направил кратък фотоочерк тук и тук. Ждрелото е подходящо и за каньонинг, ако имате излишни пари за актове, каквито биха ви съставили, ако ви хванат на място извън маркираните пътеки. :)
Голям Джендемски водопад
   Както и водопад Сухото пръскало-90м., разположено източно от първенеца Ботев връх, сред отвесни скали и дълбокото ждрело на шумната река голяма Бъзовица.


   Сега плановете ни бяха да палаткуваме в района под хижа Рай и на другия ден да се изкачим по т.нар. "Благови пътеки", излизайки над Райските скали и водопада.

   Райските скали и бивака ни.

   Уютно горско огнище. Цяла мисия е човек да намери дърва наоколо. Стотици палаткуващи са се погрижили горските склонове да са напълно чисти.


   Последни слънчеви лъчи и тъмните сенки, които приветстват свежа и прохладна - безветрена вечер.

   Делчо никога не знае кога да спре и е дежурен по скара. :)

   Докато Катя се занимава с украсата на салатата. :)

   Утро в Рая.
Стълпотворение.
   През зимата тук е много по-спокойно и уединено. Зима в Рая и мъглите над Джендема...
Райското пръскало през зимата.

Новопостроен параклис с изглед към Джендема.
   По Благови пътеки.

   Благови пътеки са две екстремни за преминаване отсечки, които траверсират Райските скали, източно от водопада и излизат над него, след което имате право на избор - да се изкачите на връх Ботев или да слезете на хижа Рай по Тарзановата пътека. Има и по-сложни подходи към източните склонове на връх Ботев, за които се изисква внимание и повече алпийска екипировка...

   По Благови пътеки.
По Благови пътеки
По Благови пътеки. Изглед към Пръскалото.
   По Благови пътеки - излизането от тях с изглед към водопад Райското пръскало.
По Благови пътеки. Изглед към Пръскалото.
   И част от резерват Джендема.

   Над водопад Райско пръскало. От тук водите поемат своя път надолу и падат в 124 метровата бездна.

   Стандартно слизане до хижа Рай по Тарзановата пътека.

   През лятото, късните следобедни часове обикновено генерират бури и лошо време, с което още е известен районът. Бързо слизане в надпревара с предстоящата буря... :)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар