неделя, 13 януари 2013 г.

Резерват Южен Джендем

Мъгли в Рая

    След сложната схема с транспорта, която реализирахме с планинарят Росен и приятелката му, се озовахме в подножието на местност Паниците. Така рано-рано се изстреляхме по зимните пътеки, в реализацията на планът за деня. Отиване и връщане до хижа Рай и водопад Райското пръскало - 124м. Така направихме интересна еднодневна разходка в зимната планина, ставайки свидетели на променливото време на резерват Джендема.

Времето, както предполагахме предстоеше да смени окраската си и от ясно такова се превърна в мъгла и сняг. Бързо и умело успях да направя няколко снимки, докато групата напредваше към южното подножие на Ботев връх. 

Джижехме се в нежното обятие на зимната приказка, напредвайки бавно, но славно! От време на време притичвах над склоновете да снимам групата в движение. Виждах зор в гонитба с кадрите, не ми беше лесно, особено със скоростното участие на бързаците :). Така е, годинките си казват думата :).

Синкава мъгла е обгърнала склоновете на Ботев връх.

Снежинките радваха компанията ни, беше истински красива зимна приказка.

Гората бе обладана от смразяващата мъгла.

Излязохме от горският пояс, в подножието на водопад Райското пръскало и хижа Рай. Последва хубав чай и подсилваща закуска, така по-късно се озовахме на вън. Мъглата се беше оттеглила и даде поводи за радост. Синкави талази галят суровите скали. Предвещават новонастъпили мъгли.Хижа Рай. 

Покатерихме се и на Калоферският Купен, да зърнем мъгливите игри на зимата.Полуостровите изплуват над мъгливият Джендем, там долу са пропастите на 'ада' и шеметните каскади на Джендемската река. Джендема днес пазеше тайните на Балкана.

Мъглата напълно скриваше иначе страховитото ждрело на Джендемска река и пропастните участъци.
На връщане почти ударих някакъв залез, облаците запалено посрещаха настъпващата нощ, докато синкавата мъгла смразяваше Джендемската долина.

Аха да пуснем челниците и се озовахме при колата. Така зимната приказка ни изпрати изморени на топло, с чай в ръка. До скоро:).

GPS Трак на маршрута.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

4 коментара:

 1. Гората и смръзяващата гора е страхотна! Умирам за такива снимки!

  ОтговорИзтриване
 2. Браво, Марто! Страхотен фоторазказ! :) Голяма мистерия ми е тоя Джендем, така искам да се разходя извън пътеките, когато мечките са будни. Иска ми се да слезна в каньона на Джендемската река (това е реката на която е водопада, нали?!?). Веднъж един надзирател от НП "Централен балкан" ми каза, че ако някой слезнел долу, го вадели по "другия" начин, в смисъл, че било толкова опасно, че човек може да умре!

  ОтговорИзтриване
 3. Така казват, правят го за да не излизат туристите извън очертанията на пътеките!!! Надзирател, прозвуча все едно ще слизаш наистина в 'ада'.:) Относно трудността на терена, умората там на моменти ме съсипваше. http://martinpetrov555.blogspot.com/2011/09/2.html

  Бяхме слизали веднъж, не ни извадиха по "другия начин", те веднъж и за подхода по Бабска река от мостчето така ни казаха.

  ОтговорИзтриване