неделя, 13 януари 2013 г.

Резерват Южен Джендем

Мъгли в Рая

    След сложната схема с транспорта, която реализирахме с планинарят Росен и приятелката му, се озовахме в подножието на местност Паниците. Така рано-рано се изстреляхме по зимните пътеки, в реализацията на планът за деня. Отиване и връщане до хижа Рай и водопад Райското пръскало - 124м. Така направихме интересна еднодневна разходка в зимната планина, ставайки свидетели на променливото време на резерват Джендема.

Времето, както предполагахме предстоеше да смени окраската си и от ясно такова се превърна в мъгла и сняг. Бързо и умело успях да направя няколко снимки, докато групата напредваше към южното подножие на Ботев връх. 

Джижехме се в нежното обятие на зимната приказка, напредвайки бавно, но славно! От време на време притичвах над склоновете да снимам групата в движение. Виждах зор в гонитба с кадрите, не ми беше лесно, особено със скоростното участие на бързаците :). Така е, годинките си казват думата :).

Синкава мъгла е обгърнала склоновете на Ботев връх.

Снежинките радваха компанията ни, беше истински красива зимна приказка.

Гората бе обладана от смразяващата мъгла.

Излязохме от горският пояс, в подножието на водопад Райското пръскало и хижа Рай. Последва хубав чай и подсилваща закуска, така по-късно се озовахме на вън. Мъглата се беше оттеглила и даде поводи за радост. Синкави талази галят суровите скали. Предвещават новонастъпили мъгли.Хижа Рай. 

Покатерихме се и на Калоферският Купен, да зърнем мъгливите игри на зимата.Полуостровите изплуват над мъгливият Джендем, там долу са пропастите на 'ада' и шеметните каскади на Джендемската река. Джендема днес пазеше тайните на Балкана.

Мъглата напълно скриваше иначе страховитото ждрело на Джендемска река и пропастните участъци.
На връщане почти ударих някакъв залез, облаците запалено посрещаха настъпващата нощ, докато синкавата мъгла смразяваше Джендемската долина.

Аха да пуснем челниците и се озовахме при колата. Така зимната приказка ни изпрати изморени на топло, с чай в ръка. До скоро:).

4 коментара:

 1. Гората и смръзяващата гора е страхотна! Умирам за такива снимки!

  ОтговорИзтриване
 2. Браво, Марто! Страхотен фоторазказ! :) Голяма мистерия ми е тоя Джендем, така искам да се разходя извън пътеките, когато мечките са будни. Иска ми се да слезна в каньона на Джендемската река (това е реката на която е водопада, нали?!?). Веднъж един надзирател от НП "Централен балкан" ми каза, че ако някой слезнел долу, го вадели по "другия" начин, в смисъл, че било толкова опасно, че човек може да умре!

  ОтговорИзтриване
 3. Така казват, правят го за да не излизат туристите извън очертанията на пътеките!!! Надзирател, прозвуча все едно ще слизаш наистина в 'ада'.:) Относно трудността на терена, умората там на моменти ме съсипваше. http://martinpetrov555.blogspot.com/2011/09/2.html

  Бяхме слизали веднъж, не ни извадиха по "другия начин", те веднъж и за подхода по Бабска река от мостчето така ни казаха.

  ОтговорИзтриване