понеделник, 7 януари 2013 г.

Зимна буря в Тъжанското ждрело

 
    За пета поредна година описвам в този фотоблог случки и събития покрай невероятната природа на България, което явно не е добра идея за здравето ми и това на останалите, около мен (това в ръба на майтапа) :)! Така започна и новата година - 2013, със зимен преход в Тъжанското ждрело, както още го наричат - третият Джендем на Стара планина.

Ждрелото на река Тъжа.

Поначало идеята за преход до Петкановите водопади  в Тъжанското ждрело, с ураганните ветрове на зимната планина си е лудост, а и се оказа не особено добра, както в повече от случаите! Въпросното място е силно недостъпно и непристъпно, :) дори през лятото, любопитство се оказа да се озовем там и да го отчетем зимно. Не е добре да се изсилвам, все пак мога да съм почти сигурен, че там не е стъпвал човешки крак през дните на месец януари!


Изпълзяхме по пресният пухкав сняг на скалите над село Тъжа, над живописното ждрело на реката, образувано от силата на водата и красивите непристъпни скални отвеси.

Гледките над речния дол бяха зашеметяващи! Природата беше напълно непокътната, в тази част на ждрелото, където обикновено никой не ходи. Движехме се по някакви безпътеки, което май в последно време не е нищо ново в класацията.

Смразяващи вихри извираха от дълбоката речна фуния и се опитваха да ни засмучат с невиждана мощ.


От ръбовете на някои скали се случваха интересни сюжети!

В далечината на североизток се намират красавците голям и малък Кадемлия, гордите двухилядници на масивът Триглав, които в днешния ден пазеха тайните на Балкана.


Над пропастта, около непристъпните скални отвеси върлуват ледени вихрушки, навяващи снежни воали над суровите скали. 

В обратна посока положението далеч не е по-розово! Измамно сините нюанси далеч не докосват топлината. Напротив! Сивите маси над тях са нагнетена смес от сняг, вледеняващ вятър и зимната мощ, пазеща съкровените тайни на обетованата Тъжанска земя. Там отсреща, връхчето в бяло - Бозалъктепе, откъдето замисляхме ненормалният подход в свирепото обятие на Балкана. В ляво на снимката е връх Седлювец, далеч не по-гостоприемен, там трябваше да стигнем. Под него има пастирска колиба, както Пламен я нарече - 'Спа Седлювец'. Има си печка, масичка, сухи дръвца, че какво повече е нужно на човек след часове наред прекарани в недружелюбната планина. 

Разчистихме една скала в ляво от откритата част, наляхме си по един чай, Пламен извади червено винце и сланинка,......... тези Петканови водопади май ще ги гледаме на снимки, както сме почнали :).

На връх Седлювец бяхме загряли за порцията, която ни връхлетя.

порция1порция 2 , след което направо се изпокрихме в заслона на завет, а на вън все така си фучеше.

Не се размина, по залез отново бяхме там, сега обаче времето се раваляше сериозно. Ледените облаци носеха студ и сняг. Преходът беше до тук. Макар и малко, успяхме да извоюваме част от красотата на зимната планина.

Тук не е подходящо за дънки!!! Така ми казват всички, че съм луд да ходя в януарските студове на зимните планини така. Подробността е, че отдолу съм с термоклин, а в раницата чака поларен панталон с шушлякова промазка :). За горе е излишно да споменавам: два полара, ветровка, пухеното яке и то взе да влиза в употреба напоследък, мериносов шлем, стабилни ръкавици, ски очила, шапки! В зимна планина се ходи със зимна екипировка и добре подготвен маршрут. Чай от термос се влива добре в изтощения организъм, така да се каже лекува начални форми на хипотермия :). А на снимката въпреки ураганният вятър се чувствах добре. Може и да е от виното. Нагласите за зимата ми бяха да ходя в хубаво време на преходи, но както съм я подкарал - все не ми се получава.

До скоро :). 

5 коментара:

 1. Добро начало, страхотни изживявания, Браво! Поздрави от мен, кадрите докосват студеното излъчване на зимната планина.

  ОтговорИзтриване
 2. Прекрасно! Като журалист обаче да запитам. Възможно ли е да публикуваш и снимки, които да дават възможност за перспектива и преценка - в смисъл не само пейдажи, но и включващи нещо друго. Например заслона, човешки фигури и прочие :)
  Поздрави за преживяното!

  ОтговорИзтриване
 3. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 4. Принципно е възможно, а все наблягаме само на екшъна! Хубаво е да се съчетае и с топлината в негостоприемната планина.

  ОтговорИзтриване
 5. Как не ви е страх бе хора? Тези клипове направо са смразяващи.Снимките също! Много е хубава планината на зима, но и страшна. Поздравявам ви за ентусиазма!

  ОтговорИзтриване