сряда, 19 ноември 2014 г.

Етнографски ареален комплекс Златоград

   Град Златоград е най-южният град в България. В градът е разположен уникалният Етнографски ареален комлекс - Златоград. Той е първият и засега единствен в България частен етнографски ареален комплекс. Многобройни са обектите в комплекса, които разкриват и отразяват природо-географските особености и богатства на хилядолетната история на Златоградския етно-културен ареал. Някои от тях са реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД.

Облачност придружена с влага и спокойствие в ранният следобеден час, ни съпроводи по тихите улици на китното планинско градче.Детайл от архитектурните решения тук.


Никой в България не спазва знаците и правилника за движение. Селяндурите се раждат такива, пречат на нормалните хора и жалко за майките им, дали част от живота си да отгледат подобно поколение...

Все пак изгледа по калдъръмената улица ми допадна и махнах с фотошоп тенекията цапаща пейзажа в комплекса.

Подобно на други градчета с развито занаятчийство и тук, дори в неделя работилниците бяха отворени за посетителите.

По калдъръмената улица.

Тесните улици са причина тук да не е пълно с автомобили, както е в други архитектурни резервати в България  (Копривщица, Ковачевица, Жеравна...).

Детайл от архитектурните решения, макар и с обновена визия.


Висок каменен зид и калдъръмена настилка са обичайната гледка по тихите Златоградски улички.

Извън туристическия сезон спокойствието е гарантирано!

Излизайки в модерната част на град Златоград, приключихме разходката намръзнали в студеният ноемврийски ден.

С дърва за зимата и пухкав сняг, уютните къщи с пушещи коминчета тук са зимен рай за туристите.

4 коментара:

 1. Видяхте ли шарения трабант в детската градина? :)

  ОтговорИзтриване
 2. Не, не обърнахме внимание... Може да са го махнали...

  ОтговорИзтриване
 3. Вълшебна атмосфера! Наистина когато няма тълпи от туристи може да се усети едно място. Прекрасни снимки! Хубаво е, че умело боравиш с фотошоп, точно , заради ей такива дразнещи детайли. Колко пъти и аз се ядосвам като отидем някъде и с тези коли ако може и в обекта ще влязат. Благодаря ти и за тази публикация!

  ОтговорИзтриване
 4. Малко останаха наистина дивите села и махалички, а те са труднодостъпни, няма пътища, или са по черни такива! Тези архитектурни резервати са си чист фотошоп, фейслифт! Всичко е правено, преправяно.....Когато посетихме село Лещен, строяха поредната нова тухлена къща, а върху тухлите лепяха камъни, да изглежда старинно... След някоя друга година всичко ще бъде модифицирано и повредено! Поздрави от мен, My Candy Kitchen! :)

  ОтговорИзтриване