сряда, 12 ноември 2014 г.

Архитектурни резервати в западни Родопи - село Долен, село Лещен, село Ковачевица.

Есен в западни Родопи.

     Слизайки от язовирите Доспат и Широка поляна  на запад по родопските пътища, есента ни хвана от засада. Такова събуждане не си бяхме и представяли. Имахме някакви бегли очаквания, но цветовата феерия там, така се беше развихрила, че си изпочупихме копчетата на фотоапаратите, както и каретата на автомобила от завои, завои, завои......... Да пътува човек по есенните пътища на Родопите, е повече от приключение. След всеки завой изникват нови и нови гледки, и човек кара като хипнотизиран.

   Започнахме пейзажите в архитектурен стил с крайпътни отбивки и забежките настрани от тях, на път за архитектурните резервати Долен, Лещен и Ковачевица.

   Стар римски мост вписа добре пейзажа, през изгорелите, но все още есенни дървета.


   След още завои наближихме архитектурен резерват село Долен. Въпреки началото на ноември, есента тук не беше отминала.

   За огромно разочарование, се случи объркване и останах само с тези 3 снимки от там!


   Запътихме се по долината на река Канина към китните родопски селца Лещен и Ковачевица.

   Село Лещен ни посрещна с дъжд по калдъръмените улички.

   Луксозните ресторанти, до които оставихме колата край път.

   Подготвени за зимата с дърва и ние бихме останали да я прекараме точно тук! :)

   Улиците пустеят, пейките празни, няма ги старците по тях и оживлението тук.


   Старите и мокри от дъжда покриви в комбинация с есента, добавяха още елементи към нотката старинност.

   По калдъръмената улица цареше тишина.

   Нарушена единствено от тихите стъпки на някой старец и прегрелите от щракане фотоапарати! :)

   Излизайки по тихите улички над архитектурния резерват, къщичките се гушат по хълма, запазили вековна история и славно минало, съхранило бит и култура, които са на път да изчезнат безследно, потопени в модернизация и прогрес.

   Есенната феерия прелива все още тук-там, багрейки дръвчета и храсти.

   Къщата на Квазимодо в село Лещен!

   Часовете летят неусетно със спокойствието царящо тук.


   Дори върбовите клонаци отказват да приемат месец ноември и се мерят в тон с обраслите в зелено тикли на схлупените къщурки там.

   В Архитектурен резерват село Ковачевица, ни посреща църквата и околните склонове, в подножието на които тече река Канина.

   Склоновете богато преливат в крещящи цветове. Тук, въпреки че е почти средата на ноември, пикът на есента догатва за скорошното си присъствие.

   Старинна кула с килийно училище и черква от 1848г. се подават свенливо по калдаръмената улица.

Черква Св. Никола, Лето 1848мо.

Килийно училище, лето 1820то.


   Дълго, много дълго обикаляхме и търсихме изчистен от джипове, автомобили и работници с резачки изглед към Архитектурният резерват село Ковачевица.

   Въпреки, че почти всичко е в старинен стил, комерсиализирането и популяризирането на тези дестинации, не е довело до нищо по-добро. Автентичността е модернизирана! Евро проектите, по които се работи и уж "възстановяването" на тези кътчета, ги отдалечават от миналото...


   Излизайки над селцето, се отдалечаваме от ламаринения свят по уличките там. Няма джипове, дебели чичковци с тънки мадами, а само цвят и минало...   Жълти свещички сеят топлина наоколо. Цвят прелива над каменните къщурки.
   Долината на река Канина е приказен есен Рай. Спираме на отбивка с беседка и маси и попиваме дълго от неподправената красота! :)

   Чака ни дълъг път с много завои, завои, завои, в есенната прегръдка на Родопа планина! :)

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

2 коментара:

  1. Точно тези селца са приказни, ама не съм ходила в шарения им период и сега като гледам снимките, направо завидях. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави! :) Зимата там ще е приказка, с пушещите коминчета и уюта до камината, червеното вино и червената мръвка! ;)

    ОтговорИзтриване