сряда, 17 юли 2013 г.

Хижа Вихрен, езеро Окото, Муратово езеро, Бъндеришка порта, Дончовите караули, заслон Спанополе, Синанишка порта, хижа Синаница

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Добро утро Пирин. :)

Пред хижа Вихрен в подножието на връх Вихрен. Изчакваме русенската група да пристигнат от Русе след целонощно пътуване (или казано по-просто - обратното на целодневно)... :)

Групата е готова за прехода и общата снимка под връх Вихрен.

Пред езеро Окото.

Пред Муратово езеро.

Народът пъпли по Бъндеришка порта.

Връх Тодорка и наближаващата облачно-мъглива маса. Поглед по билото от поредицата - Дончови караули. Отсреща връх Тодорка (Малка, Средна и Голяма).


Връх Башлийски чукар.


През Караулите не минава маркирана туристическа пътека. Все пак преминаването оттам е възможно - има тясна утъпкана пътека, която на места се губи. Преминаването на първия и последния скалисти зъбери от участъка е рисково и трябва да се прави с повишено внимание. Тук навлизаме във втори участък.

Народът пъпли по Дончовите караули.

Спанополското езеро приветства с изумруден цвят полазващата облачна маса.

Мъглата облизва и Дончовите караули, по които се движим.

Динамично време е това време. :)

Спанополското езеро малко преди мъглата да изсмуче изгледа към неговата красота.

Поглед назад към връх Муратов.

Скално образувание по Дончовите караули.

Връх Спанополски чукар с едноименното езеро.

Данчо (Даката) по Дончовите караули.

Слизаме към Спанополе. Мъглата ни поглъща с лакомата си бързина. 

Спанополски крави по пътеката.

Спанополски пейзаж с камъни без крави, само с мъгла. :)

И отново, пак с крави. :)

Спанополски камънаци разхвърляни из цялата Спанополска долина.

Езеро от циркуса Спанополски езера. Оловната облачна маса се движи бавно с тежестта си над долината.

Заслон Спанополе. Гостоприемно място с добри хижари. Хубаво е да се посети.

Пред стената на рида Синаница и връх Синаница.

Връх Синаница по залез. Някои от голямата ни група го изкачиха, докато ние обикаляхме по Караулите и Спанополе.

Момин връх по залез.

Така завърши първият ден от Пиринското приключение. Групата беше разнородна - разделяхме се, събирахме се и т.н. :) 
Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.

 Пирин планина - пешеходни и алпийски преходи

   Всички прекрасни пирински пътешествия и линкове към всяко едно пътуване. Аналогично на тази публикация (Стара планина - еднодневни и многодневни маршрути от север и юг) и тази публикация (Рила планина - пешеходни и алпийски преходи), така и тук, към всяко заглавие което е линк към дадената публикация, съм показал по една снимка от съответното пътуване (с подробности към подхода в заглавието). И Пирин планина заслужи вниманието ми/ни през годините, и макар да ни е отдалечена, успяхме да организираме достатъчно пътешествия, за да разберем, че има много още какво да се види там... Разгледахме панорамни върхове, надникнахме в красивите езврни циркуси, посетихме част от хижите и заслоните на планината, както и някои по-технични, алпийски подходи... 




(2013)

Бетоловото - Хижа Яворов - Окаденски циркус - връх Албутин - връх Суходолски превал - връх Разложки суходол - Бетоловото (2013)



Хижа Гоце Делчев - Хижа Безбог - връх Полежан - Стражите - Горно Газейско езеро - връх Газей - връх Безбог (2014)




Хижа Предел - Кулиното - резерват Баюви дупки - връх Даутов - зимно (2015)

















"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

11 коментара:

  1. Наистина е недопустимо да ви овиква, да ви взема допълнително пари и да се държи нагло, но за другото...... това не ви е хотел, това е хижа в планината!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен, обърка с хотелските коментари. Мартин не от вчера ходи по планините.

    ОтговорИзтриване
  4. Така е, спор няма в твърдението ви "Анонимен", но има определени изисквания. Те трябва да се изпълняват, има закони, които регламентират всичко това. Както аз се държа хуманно и уважително с труда им, резервирането на места, прибирането на боклука в раницата и прочее. Аз затова си нося спален чувал, палатка и шалте в допълнение на останалия багаж, в останалите случаи съм се съобразявал безрезервно със ситуацията. Обаче в случай на резервация, а те в 18 часът да ми сервират, че няма места. Аз къде да спя при това положение? А касовите бонове! При разглеждане на едно оплакване от КЗП само за това можеш ли да си представиш какво ги чака!

    а: в езерото
    б: на върха
    в: зад него

    ОтговорИзтриване
  5. Каква красота и как ми липсва всичко българско в момента... Ех, няма друга такава природа, просто сме дарени и това е. Браво, Марти, уловил си цялата й магия.
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, на теб специално ти Благодаря!!! :) Много усмивки и приятна вечер, и на теб...

    ОтговорИзтриване
  7. Приятел съм на Мартин от Русе и го познавам- скромен и уважителен човек без специални претенции. Напълно съм съгласен с него , че отделя 50% от обема на коментара за кочината наречена хижа Синаница и най-вече за грубото отношение. И съм сигурен, че ако вместо грубо отношение и увикване бяха посрещнати с усмивка и човешки, Мартин нямаше да напише и 2 думи за лошите условия. Ясно е, че не е хотел. Писането за лошите условия е резултат от лошото отношение.
    Между другото най-лошите хижи в нашата татковина са из Пирин и Рила от край време. Ще видим като посети Ловна да речем какво ще напише.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен, вярно не бих написал и дума против някой, освен ако не се изгаври с мен по подобен низък и циничен начин, като въпросните "субекти". Тъмни очила, маркови маратонки, посрещат те комфортно като в офисите на застрахователите от 90-те...

    Относно коментарите тук, в пощата си и социалните мрежи получих следното писмо във фейсбук, цитирам дословно без да споменавам имена:

    "Привет,Марти!Прочетох за пиринските истории и перипетиите с хижа Синаница.Миналата година през август с мойта приятелка бяхме там.По пътя се учудих че някои се връщаха,но се оказа че имало за какво.И ние пристигнахме към 18-18.30,нямахме резервация,но в планината никой не би трябвало да те върне и да не те подслони.Нямаше места дори в прословутите палатки.Хижаря ни каза или да се връщаме или да спим в коридора,естествено срещу заплащане.Представяш ли си след целия този път,две жени само,да ни каже да се върнем!Поискахме одеяла срещу заплащане и да спим отвън,отказа,защото падала роса,щели да се намокрят и не можел да ги изсуши.Ядосахме се,решихме,че ще спим в клека над езерото.Да,докато имаше слънце,беше добре,оттам натакък почнаха и нашите неволи.Накъсахме папрат и суха трева,облякохме каквото имахме и легнахме на дъждобраните.Да сме дремнали един час,към 12ч се събудихме от страхотен студ и мокри.Треперехме целите.Вече не ни пукаше за забраната да се пали огън.На челниците накъсахме сухи клони от клека и се опитвахме да се стоплим.Така изкарахме нощта,без да мигнем.Едва изчакахме да се зазори и хукнахме към Синанишка порта,хем да хвана изгрева,хем да се стоплим на слънце...Та така.Останаха едни неприятни спомени от това красиво място.Жалко,че има такива хора,които се интересуват само от печалбарство!"

    Явно е, че опарените се страхуват да си потърсят правата, поне с част от информацията (представена обективно) се надявам хората да се подготвят (спални чували, шалтета) и разредят посещенията си в кочините наречени с гръмкото име - "Хижи"

    ОтговорИзтриване
  9. Марто, не се коси за глупости. За мене лично нито една от възловите хижи не е оферта в пиковия сезон, пък дори и да случиш на по-радушно отношение. Свиркай си, планината е достатъчно широка за щастие. Ето при нас нямаше навалица, нито пък срещнахме някой през по-голямата част от пътя. Сами си бяхме в бивака също. :-)
    Колкото до коментари от сорта "това да не ти е хотел", мене лично ме дразнят с баналността и късогледството си. Ами вземете се разходете из Алпите, за да видите ама наистина недостъпни хижи. И тогава си задайте въпроса "ма това да не е хотел!?", защото те наистина като хотели изглеждат във всяко отношение. Макар че и там можеш да случиш на грубо отношение, особено ако е по-натоварено.

    ОтговорИзтриване
  10. То и в Рила е станало подобно. Като ги почнеш Мальовица, Рибни, по рилските езера и двете хижи (то едното е хотел всъщност) все манджурляк ситуацията. Българина иска да взема пари на далавера и да не обслужва никого, щото му е под достойнството ......
    И аз като Ванката, никого не срещнах в Синият улей :)

    ОтговорИзтриване
  11. Бях на Синаница преди 10-тина години.Неземно красиво и много диво.Хижари бяха двойка, мъж и жена на средна възраст.Нямаше палатки,имаше места в хижата и ухаеше на боб, подправен с прекрасните диви треви на Пирин.Явно доста вода е изтекла от тогава.Жалко,защото спомените ми от прехода и престоя в Синаница са прекрасни.

    ОтговорИзтриване