неделя, 10 февруари 2013 г.

Връх Юрушка Грамада

   Този път не успяхме да я докараме до никъде, а не е да нямахме желание и подготовка. И планът беше амбициозен. Да се качим С Пламен К и Катя до хижа Тъжа (по точно да се спуснем) след качване на билото на връх Юрушка Грамада от град Калофер. После и връх Марагидик да щурмуваме, ама зимно, та да позяпаме шеметните бездни на Северен Джендем .

Направо звучеше твърде хубаво за да е истина! :) Все пак, въпреки относителните февруарски прогнози, които даваха съботна стабилизация на времето, с изясняване до слънчево, планът догатваше да е изпълним.

Още самото начало ни налапа с мъгла, във високото обаче имаше някакви лъчове надежда.

По пътеката за връх Юрушка Грамада

По билото дори се учудихме на слънчевите проблясъци, чак ликувахме! Казах на групата щото съм майтапчия - снимайте, ще ви е за последно днес. Гледаха ме с усмивки на лицата, никак не вярваха :).

Динамичните ексцесии във високата част на планината догатваха шеговитите ми подхвърляния. Времето беше доста динамично и мъгливо.

Облаците ту скриваха, ту показваха мъничка частица от февруарската красота.

В обратна посока под облачната пелена е градчето Калофер.

В откритото било вятъра се засили, позастудя, придвижвахме се все по-често със справка от навигацията за местоположението на всеки следващ жалон от зимната маркировка.

Тук вече взехме и евакуационното решение! Ще се върнем, бяхме на около 1850м.н.в. , а проблясъците показваха виелицата и препускащите вихрушки на откритото било (2000-2100м.н.в.), към връх Юрушка Грамада, където при една силна виелица нямаше да имаме особено голям шанс без да се окопаваме в снежни пещери. Хижа Тъжа беше на километри, заслоните също, взехме разумно решение.

Един жалон.

Два жалона.

Слизането беше трудно, трудно е и да се върнеш, но понякога е добре разума да проработи и да се взимат трудните решения съпровождащи това. Човек понякога е по-добре да се върне, за да може да продължи.

4 коментара:

 1. Много ме кефят снимките, браво! :-) Удачно решение е било това да се върните. Ние минахме през Свищи плаз за Кашана в събота. Горе на билото беше такава мъгла, че в краката не си виждаш. Без майтап съм опипвал с щеката преди да стъпя

  ОтговорИзтриване
 2. Мерси, Ванка! Мъгла, мъгла, мъгла! Надолу към Калофер ни подпука и суграшицата, тогава си мислех - какво ли ще е нагоре?! Дано си извадил някой читав кадър и ти! :) Този район все ми убягва. Трябва да опитаме да се окажем и там някой ден! :)

  ОтговорИзтриване
 3. И хорото се играе 2 напред, 1 назад, няма лошо че сте се върнали :)

  ОтговорИзтриване
 4. 'ivanatora', така е най-сладко, или казано по закачливо , подаваш малко, после връщаш :))) Трябва да има и купон, ако бяхме излязли по билото щеше да е пълен купона! Три на дясно, две на ляво, падане на земята :)))!

  ОтговорИзтриване