неделя, 31 юли 2011 г.

Архитектурен резерват Велики Преслав

   Националния исторически и архитектурен резерват Велики Преслав е разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав (893-972). Според изследванията, които са започнали отпреди повече от век, Велики Преслав е бил великолепно проектиран и построен от неговите създатели като град, достоен да бъде конкурент на византийската столица Константинопол.
До момента на теротирията на резервата и в околността, са открити много археологически останки и оригинални произведения на Старo-Българскoто и Византийското изкуство, които могат да се видят в експозицията на музея. Сред тях са шедьоври като Иконата на Свети Теодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас в манастира към Двореца, които често са включвани във временни експозиции на български и международни изложби.
Музеят притежава колекция от оловни печати, уникална по своя характер. Тя е най-голямата в света и е открита по време на разкопките на административна сграда в Централния Дворец. Колекцията от епиграфически находки е също изключително ценна и е безспорно доказателство за високите постижения и просветна дейност на Преславската книжовна школа.
Тук бях единствен посетител и под зоркото око на охранителя и негово разрешение поснимах на воля, а е ето и фото колажите които стъкмих.


Следва архитектурен резерват Плиска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар