сряда, 27 юли 2011 г.

Плевен, Кайлъка, Епопея на забравените

   Заглавието на публикацията и идеята за разходка в защитената територия на парк Кайлъка бяха достатъчни за да запаля колата и с приятели  да посетя  град Плевен, който предлага голямо културно-историческото наследство запазено до днес. Сметнах че един ден ще е достатъчен да се разходя сред зелените площи на Кайлъка, а като бонус да посетим и Плевенската епопея.

   Разходка сред вековните дървета в парк Кайлъка е приятно занимание, под зелените корони в летните горещини. В парка са съчетани уют и спокойствие, там времето лети неусетно. Благоустрояването му е продължило цели 25 години за да добие този си вид.

   Продължаваме към Скобелевия парк - музей, който е изграден на самото бойно поле, където е и Плевенската епопея.

   Архитектурното тяло на панорамата е направено да изглежда повдигнато върху четири щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят четири хоризонтално разположени пръстена, три от които символизират трите атаки срещу Плевен, а четвъртият пръстен  декоративно-пластичен фриз , символизиращ блокадата на Плевен.

   В горната част на покрива на музея, на  панорамното платно е пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – третият щурм 11-12 септември 1877 г.. Пренасяме се в центъра на бойното поле, на най-високия хълм край града, на позициите на турската армия между редутите “Кованлък” и “Иса-ага”. Оттук се виждат градът и заобикалящите го многобройни хълмове, атакуващите руски и румънски полкове, отбраняващите се турски части, местоположението на руското командване и на щаба на Осман паша. На този ден руси и румъни атакуват града от изток, югоизток и юг. Централно място е отредено на бойните действия  на южния участък, водени от отряда на генерал Скобелев. С художествени средства са пресъздадени драматизмът и напрежението на боя на Зелените възвишения, където  руските войни щурмуват под силен вражески огън турските укрепления “Кованлък” и “Иса-ага”
Показан е кулминационният момент, когато изчерпал всички резерви, генерал Скобелев, известен не само с военния си талант, но и с личната си храброст, сам застава начело на отряда и повежда напред атакуващите колони.
След кратък ръкопашен бой, “Кованлък” е превзет, а час по-късно пада и “Иса-ага”. Турската отбрана за първи път е пробита в цялата й дълбочина и пътят към Плевен е открит. В продължение на 30 часа, без почивка и помощ, войниците на Скобелев отбиват пет турски контраатаки. На другите два участъка щурмът е неуспешен и руската армия отстъпва още на 11 септември.

   Това ще опитам да пресъздам със следващите кадри, които заснех там. Дано панорамата се съхрани в годините, а за майсторлъка, с който е направена останах без дъх.   Това е от панорамната зала, която представляваше интерес за мен. Има още три зали - Уводна, Диорамна и Заключителна. В тях също са представени платна, отразяващи моменти от българската история и Руско-турската война от 1877-78 г.

   Плевен е град на етническата и религиозна толерантност. В града са представени повечето от най-разпространените световни религии. Пълно е с църкви, музеи и всичко свързано с история.
Оръдия, гаубици, сняряди.... преброих десетки, да не казвам стотици по време на престоя тук:).

   И интересната пътека,...

...в посока епопеята.   Успях да заснема една от многото църкви тук.

   И забързаното ежедневие.


   Историческата разходка завърши с ароматно кафе и хубав край.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127
До скоро:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар