вторник, 5 май 2015 г.

Резерват Сребърна

   Резерват Сребърна е царство на десетки, стотици видове птици. Много легенди се носят за местността, около езерото в резервата. Една от тях разказва за пълна със сребро лодка, заровена покрай бреговете на водоема. Друга интересна легенда гласи, че името произхожда от пълната луна, която блести като сребро, отразявайки се във водите на езерото при ясно време. Интересен е прехода по езерните бреговете, но това не трябва да ви подмамва. Всяко нещо има своята цена! Резерват Сребърна, освен птичи рай, е и царство на кръвожадни и безмилостни комари. Единственото място, на което съм бил с основателен страх за кожата и кръвта си! :) Въпреки това, резерват Сребърна присъства в списъка със стоте национални обекта и ако искате да ви подпечатат книжката, време е. Пригответе се за неравна борба с гъмжащите рояци. :)

Обособени са множество места за оглед, екопътеки, както и опознавателни табла, на които най-подробно е описана местната флора и фауна с прилежащите растения, земноводни, риби, влечуги...

Заради редките и изчезващи птици, през 1983г. езерото Сребърна е включено в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на Юнеско.
Няма никаква логика в публикация с подобен сюжет в този фотоблог, но понякога е така. Постните гозби е добре да се подправят! До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар