неделя, 25 октомври 2015 г.

Черното пръскало и Карловско пръскало през есента

   За поредна година заделям поне ден през есента за разходка в резерват Стара река. В пик, човек там попада във вълшебната прегръдка на природата по благодатната пътека. Всеки завой представя изненада след изненада, а водопадите - Черното пръскало и Карловско пръскало, са перлите в есенната корона на резервата. В отминалите 2010, 2012, 2013, 2014, както и сега през 2015-а, за пета поредна година знаех, че все ще откриваме по нещо ново. А резерват Стара река наистина предлага по много за всички в кратките дни на есента. Такa с Катя и нашия приятел фотограф Пенчо Чуков захапахме пътеката още по тъмно. И както предположих, зад всеки завой бяха налягали в готовност хора със заредена техника по триножниците. :)

Разходката протече под наслов - "ходенето ще е повече от снимането"! Пътеката минава покрай уютните Старопланински хижи Хубавец, Балкански рози и В. Левски, последната не от най-уютните! :) За ден е напълно възможно да се изкачи човек и слезе в Карлово, но преходът не щади особено, навърта се солиден километраж. А по-амбициозните могат да поемат към хижа Рай или билото на Стара планина и връх Ботев. Ние нямахме толкова време и трябваше да действаме по-експедитивно. Все пак не забравяхме за какво сме дошли, а дъждовете от предните дни гарантираха някой потенциален кадър:


Скоро стигнахме притока на Черното пръскало, а като видях каква вода слиза от планината, направо онемях и след болезнено газене в ледените и бързи води, бяхме точно в подножието на водопада. Крещящите цветове и силният дебит покриха почти всички очаквания. Ако имаше и малко мъгла....... :)


Водопад Черното пръскало:

Тук движението е трудно и човек се задоволява с малко, въпреки че за горния кадър се простих със сухите си крака! :) Вгледайте се добре, вдясно от водопада има човек. Водопадът Черно пръскало ни очарова с есенната си премяна! :)

Скоро поседнахме на хижа Балкански рози да си починем. Пенчо извади някакъв суджук, който привлече местните "бандити" - котараците. Подсилени енергийно захапахме и отсечката до хижа Левски. Водопад Карловско пръскало също течеше повече от доволно, а аз изпълних нещо, което замислях от години - изкачване по скалите над него. Пълна дивотия, а и вероятно нагоре по реката още водопади, които си заслужават в някой слънчев ден да бъдат проучени. Отгоре нямаше мегдан за снимки, най-безопасното място беше на метър от пропастта, но имаше разни елхи и счупени клони, щеше да се получи без тях... Виждаше се цялото Старопланинско било с Купените, Кръстците, Костенурката в окраска във високите части от октомврийски сняг.

Водопад Карловско пръскало:

След което знаехме, че монотонното слизане ни чака в засада. Отсечката ни се увидя, когато човек е изморен и е преизпълнил плана... Получи се добър фото-трекинг, след няколко почивки и последна захранка със суджук, на челници бяхме в града. Денят за размисъл преди изборите се отчете така. С водопади, цвят и хумор по пътеката на резерват Стара река. От цял ден ходене-снимане-слизане по вирове-катерене извадих само тези кадри. Есента в резерватите винаги предлага, да видим какво още ще изцедим от бързо отминаващите цветни дни! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар