сряда, 14 октомври 2015 г.

Мердански манастир - Марянски манастир- Буйновски манастир - Христовски водопад

Есен в Предбалкана

   Есента в Предбалкана и тази година ме изненада приятно, и макар само за няколко часа се озовах сред приказни цветове, около мен. Манастирите от заглавието са по-далеч от комерсиалните места и тълпите, което в комбинация със студ и мъгла, винаги е раждало спокойна разходка и балансирани кадри. Пътувайки към Родопите, се понесох към китните планински градчета Елена и Твърдица. Знаейки, че проходът Елена-Твърдица е отворен от няколко години, сметнах за добра идея да измина острите и стръмни завои пресичащи планината. И се озовах в Рая пред портите на Мердански манастир Св. 40 мъченици! :)

Мердански манастир Св. 40 мъченици:


Недалеч, сред завоите на планината е село Марян и Марянски манастир Св. Преображение Господне. Този път планувах малко обекти (основно манастири) и въпреки, че тръгнах едва по обяд от град Русе, разходката протече повече от спокойно. Знаех, че пътищата са поносими, с изключение на тировете по пътя Русе-Велико Търново, няма непроходими отсечки, както се случва често в подобни разходки! Пътищата в тази част на България са спокойни, има много обособени отбивки, човек дори само с движение по тях, може да спира и да се наслаждава на мъгливите горски масиви без движение с конкретна цел.

Марянски манастир Св. Преображение Господне:
По път за село Буйновци едва не изскочих от предното стъкло на колата. :) На един завой табела гласеше - ВОДОПАДА-400м. Е, може ли човек да не си пробва късмета. Знаех, че в районът е водопада на Мийковска река, но не знаех, че точно този водопад е кръстен Христовски водопад. Слизайки до подножието му разбрах за това и не останах разочарован.Поех и към Буйновци. Село скътано в гънките на Предбалкана сред красиви гори, поляни и безброй живописни завои разкриващи много обновени къщи за гости. Пристигнах в късния следобед пред портите на Буйновски манастир Св. Пророк Илия. Мъгла се стелеше навред. Тишина и спокойствие по пустите улици.

Буйновски манастир Св. Пророк Илия:


Всички улици и пътища в гората са посипани с килим от есенни листа. Цветната феерия тепърва предстои и настроението е едно такова, приповдигнато....... :)

Толкова от този есенен следобед. :) Преминаването по завоите на Елено-Твърдишкия проход си е изпитание в мъглата, а в южна България направо си беше за слънчевите очила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар