вторник, 9 декември 2014 г.

Археологически комплекс Перперикон

Изгубените Родопи част 6 - Археологически комплекс Перперикон

   Споменах ли за наденичките от снощи гравирани с декемврийски дъжд и уют в базов лагер Широко поле, споменах! :) Всичко това се случи след форсираната двудневна серия по изгубените пътеки и обгърнати с мистика мъгливи Родопи. Източната им част, ако знаете какво да търсите, има какво да ви предложат! Това са Родопите! И пет живота не стигат да обиколите тази изпълнена с тайнственост планина. Според прогнозата, денят щеше да предложи интензивни валежи - отново старият, но верен спътник мъглата и куп психопати с износени летни гуми по хлъзгавите пътища! :) Археологически комплекс Перперикон избягвах панически при предни посещения тук! Бесни тълпи от хора с пакети семки, глъч и сгънати под тежестта на обувките пътеки. Както при посещението на манастири в лошо време, така и сега, мястото е складирало богат потенциал в очакване да бъде усвоен, както са усвоени париците по евро проектите за облагородяването му!

Устроеният паркинг ме посрещна в късното утро!

Пътеката е осеяна с модерни табелки, боядисани камъни с обозначения и с всички екстри! Всичко е така нацапано, модернизирано и комерсиализирано за да бъдат усвоени париците, добре че беше дъждът да скрие сълзите от лицето ми. :)


Стигнах стълбите. Който е боядисвал парапетите е бил в предтреморна абстиненция. С боя бяха оцапани скалите на древните народи за години напред.........

Най-лошо впечатление ми направи дебелата лелка на паркинга от сергиите, която размахвайки туристическа карта на Перперикон, едва ли не ми се кълнеше, как няма обозначения по пътеката за да и направя оборот. Нищо лошо против хората, но това прави силно и жалко впечатление. Табелите са навсякъде, пътеките са маркирани, всичко е подробно описано (крепостни стени, скални гробници, кладенци, църковни и жилищни постройки)... Тази местна женица ако е обиколила и една десета от това, което аз видях в последните седмици тук, шапка и свалям. Жалко за хубавите ни и изпълнени с история места, облагородяването им с цел печалба и т.н. Що ли не вземат да "облагородят" и районите, около Сиври Кая и Саръ Кая...

Поех в мъгла по старите улици на град/комплекс Перперикон.

Поглед назад към мъгливата долина. Бях сам, липсваха автобусите с нечленоразделно говорещи и умно гледащи... :)Стълбище между стените на някогашни сгради.

Според описателни табели, това е олтарът на Дионис! :)

Мини кладенци вкопани в скалите.

Ето затова се изказвам остро за всичко тук!!! Повечето вдлъбнатини, освен с вода, бяха пълни и с фасове. При увеличение на снимката, ясно се вижда това!

Останки от жилищни сгради.

Скални гробници има много в района, както табели заковани по дърветата и модерни каменни стъпала циментирани в цялата местност.
И дълбоки кладенци за питейна вода вероятно!


Лампи, кабели вкопани в земята, цирка си отиде клоуните останаха...Останки/основите на стара църква.

След което заваля отново проливен дъжд, а аз доволен, че отново хванах чист прозорец отпътувах да се суша и пазя камината! :) До скоро! Не съм умувал дали да продължа поредицата Изгубените Родопи, времето ще си каже последната дума! :)

Линкове към останалите публикации от поредицата: 1, 2, 3, 4, 5 и 7.

2 коментара: