вторник, 9 декември 2014 г.

Археологически комплекс Перперикон

Изгубените Родопи част 6 - Археологически комплекс Перперикон

   Споменах ли за наденичките от снощи гравирани с декемврийски дъжд и уют в базов лагер Широко поле, споменах! :) Всичко това се случи след форсираната двудневна серия по изгубените пътеки и обгърнати с мистика мъгливи Родопи. Източната им част, ако знаете какво да търсите, има какво да ви предложат! Това са Родопите! И пет живота не стигат да обиколите тази изпълнена с тайнственост планина. Според прогнозата, денят щеше да предложи интензивни валежи - отново старият, но верен спътник мъглата и куп психопати с износени летни гуми по хлъзгавите пътища! :) Археологически комплекс Перперикон избягвах панически при предни посещения тук! Бесни тълпи от хора с пакети семки, глъч и сгънати под тежестта на обувките пътеки. Както при посещението на манастири в лошо време, така и сега, мястото е складирало богат потенциал в очакване да бъде усвоен, както са усвоени париците по евро проектите за облагородяването му!

Устроеният паркинг ме посрещна в късното утро!

Пътеката е осеяна с модерни табелки, боядисани камъни с обозначения и с всички екстри! Всичко е така нацапано, модернизирано и комерсиализирано за да бъдат усвоени париците, добре че беше дъждът да скрие сълзите от лицето ми. :)


Стигнах стълбите. Който е боядисвал парапетите е бил в предтреморна абстиненция. С боя бяха оцапани скалите на древните народи за години напред.........

Най-лошо впечатление ми направи дебелата лелка на паркинга от сергиите, която размахвайки туристическа карта на Перперикон, едва ли не ми се кълнеше, как няма обозначения по пътеката за да и направя оборот. Нищо лошо против хората, но това прави силно и жалко впечатление. Табелите са навсякъде, пътеките са маркирани, всичко е подробно описано (крепостни стени, скални гробници, кладенци, църковни и жилищни постройки)... Тази местна женица ако е обиколила и една десета от това, което аз видях в последните седмици тук, шапка и свалям. Жалко за хубавите ни и изпълнени с история места, облагородяването им с цел печалба и т.н. Що ли не вземат да "облагородят" и районите, около Сиври Кая и Саръ Кая...

Поех в мъгла по старите улици на град/комплекс Перперикон.

Поглед назад към мъгливата долина. Бях сам, липсваха автобусите с нечленоразделно говорещи и умно гледащи... :)Стълбище между стените на някогашни сгради.

Според описателни табели, това е олтарът на Дионис! :)

Мини кладенци вкопани в скалите.

Ето затова се изказвам остро за всичко тук!!! Повечето вдлъбнатини, освен с вода, бяха пълни и с фасове. При увеличение на снимката, ясно се вижда това!

Останки от жилищни сгради.

Скални гробници има много в района, както табели заковани по дърветата и модерни каменни стъпала циментирани в цялата местност.
И дълбоки кладенци за питейна вода вероятно!


Лампи, кабели вкопани в земята, цирка си отиде клоуните останаха...Останки/основите на стара църква.

След което заваля отново проливен дъжд, а аз доволен, че отново хванах чист прозорец отпътувах да се суша и пазя камината! :) До скоро! Не съм умувал дали да продължа поредицата Изгубените Родопи, времето ще си каже последната дума! :)

Линкове към останалите публикации от поредицата: 1, 2, 3, 4, 5 и 7.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара: