четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Гушовски манастир „Св. Архангел Михаил“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на манастира – Над гр. Чипровци, в полите на Западна Стара планина, сред красиви склонове и гори, се е сгушил в треви и коприва Гушовският манастир „Св. Архангел Михаил“ („Св. Рангел“).
   До Гушовския манастир води черен, чакълиран път, по който ще стигнете до обширни поляни с беседки и маси. До тях са останките на светата обител. Пътят ви започва в края на гр. Чипровци, като за него има указателни табели. Отсечката е около 7 км и минава покрай пункт за проверки от Гранична полиция, затова е добре да си носите лични документи.
   История – Според местната легенда преди много години в определен ден хората ходели в планината при манастира, а от Балкана слизал елен, който носел името „Гушовец“, което идвало от бялото петно на гърдите му. Хората го чакали да си почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Един път обаче еленът закъснял и хората го заклали, преди да си е починал и да е пил вода. Оттогава никога повече не дошъл елен.
   Народната памет е съхранила тази легенда и я свързва с датата на избухването на Чипровското въстание – 6 септември. От незапомнени времена до днес всички чипровчани почитат 6 септември, като се събират до останките на Гушовския манастир и правят народна трапеза – курбан.
   Не се знае кога е бил създаден Гушовският манастир, но в действителност е бил опожарен и  разорен след трагичния развой на Чипровското въстание през 1688 г. Има сведения, че тук оттеглилите се въстаници са дали последен отпор на освирепелите орди. Знае се и че в началото на 17. век владиката отсядал тук при идването си от София.
   Гушовският манастир играе не по-малка роля от Чипровския „Св. Иван Рилски“ както за историческата наука, така и за развитието на гр. Чипровци като културно-просветно средище.
   Голяма част от населението на гр. Чипровци, до потушаването на Чипровското въстание от 1688 г., изповядва католицизъм. Днешните му жители са православни.
   Архитектура и текущо състояние – От някогашния манастир днес са останали зидовете от църквата и купчини камъни от манастирските сгради.
   Манастирският храм представлява еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Стените му са градени с ломени камъни, споени с хоросан, а днес те са изцяло вкопани в земята на дълбочина до 2 м. В северозападния ъгъл са каноничните проскомидийна ниша и умивалня, има две ниши и от двете страни на входа на западната стена.
   За това, че църквата е била някога отвътре украсена със стенописи, говорят срещащите се тук-там малки живописни фрагменти. Силно въздействащ е каменният кръст, величествено извисяващ се на хълмчето северозападно от манастира.
   Интересни места за посещение в района – На няколко километра от Гушовски манастир, в буковите гори на Западна Стара планина, се намира екопътека Деяница, която ще ви отведе до Чипровския водопад. Ако решите да допълните разходката си с тази екопътека, ще станете свидетели на един приказен горски рай. В дъждовно време саламандрите излизат по нея, сякаш е тяхна, и се движат бавно, с осанка на прегърбени старци. Шумни вирове слизат стремглаво по реката, гонейки се с гравитацията, а Чипровският водопад ще ви остави без дъх. Чистота, свежест, песни на птици, хиляди пръски от кристалните планински води – това е екопътека Деяница.
   Освен с история и красиви природни дадености, гр. Чипровци се слави с чипровските си килими. Те са част от българското национално наследство, традиции и художествени занаяти. Чипровци дарява през 1879 г. на княз Дондуков най-големия изтъкан дотогава в селото килим „каракачки”, с размери 7 x 6 м – първата голяма слава на чипровските килимари и търговци в столицата. По-късно такива килими украсяват министерските кабинети, домовете на богаташките къщи.
   В близост до града е и Чипровският манастир, до който също води хубав път. Заслужава да се отбиете и допълните разходката си.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар