четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Шумски манастир „Свети Архангел Михаил“

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Местоположение на манастира – Шумският манастир „Свети Архангел Михаил“, наричан още Лопушненски, се намира в землището на с. Шума, на 40 км северозападно от София и на 6 км източно от гр. Годеч. Манастирът е скътан в северното подножие на планината Чепън, в непосредствена близост до с. Лопушна. До обителта ще стигнете, като веднага след с. Шума, в посока гр. Годеч (мах. Рекето), отбиете по асфалтов път вляво, водещ до с. Лопушна. След около 2 км по него, вляво от автобусната спирка, се поема по черен път, спускащ се надолу и се стига точно пред портите на манастира. Пътят е проходим за кола само в сухо време, а ако решите да ходите пеша, разстоянието от с. Лопушна до манастира се взима за около 30 минути.
   История – Сведенията за времето на възникване на Шумския манастир и неговата по-отколешна история са изключително оскъдни. Според местни предания той е основан още през 11. век. Вероятността за историческата правдоподобност на тази народна версия е голяма, тъй като югозападно над манастира са открити останки от разрушена крепост, все още непроучена.
   След разрушаването му, което е станало „по турско време“, манастирът е възобновен през 19. век. Възраждането на обителта станало благодарение на видението на едно местно момче, на което българите първоначално не повярвали. Само няколко турци решили да проверят истинността на думите му, като отишли на посоченото от младежа място и видели, че там наистина има останки от стар манастир. След това издействали от турската власт разрешение за възстановяването му. Днешният храм е построен върху основите на по-стара, значително по-голяма църква. Строежът на храма продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански, с което се обособява манастирът, във вида, в който го виждаме днес.
   От 1997 г. обителта се стопанисва от отец Иван. Може да се каже, че след идването на отец Иван разрухата е спряна, манастирът е частично благоустроен, дори наскоро е прокаран и ток.
   Днес средства за възстановяване на Шумския манастир се набавят изключително и само от дарения. През 2001 г. тук дошла комисия от Националния институт за паметници на културата (НИПК), която установила необходимост от ремонтни дейности, но заключила, че „стенописите в манастирската църква не са от национално значение и нямат особена художествена стойност“. Въпреки че манастирът е определен за паметник на културата с художествено значение (на местно ниво), средства за реставрацията му не са отпуснати.
   Архитектура и текущо състояние – В архитектурно отношение манастирският комплекс се състои от черква, жилищни и стопански сгради. Югозападната половина на манастирския двор представлява некропол, където и сега сред тревата се срещат надгробни паметници. Възрожденският манастирски храм „Св. Архангел Михаил“ е разположен почти в средата на дворно пространство с петоъгълна форма.
   Черквата е малка, едноапсидна и еднокорабна, с полуцилиндрично засводен наос и двускатен покрив. Строена е върху основите на доста по-голям стар средновековен храм, открит при ремонта на плочника западно от църквата, но археологически проучвания в района на манастира не са правени. Градежът – с подчертан живописен ефект – е изпълнен от дялани камъни, споени с хоросанов разтвор. За уравновесяване на арково разпъващите сили от цилиндричното засводяване са използвани метални обтегачи с ковани глави. Подпокривният корниз е оформен с бигор.
   Входът на църквата е от запад и е интересен с каменната си арка, украсена с типичната за българското възрожденско изкуство пластика. Използвани са релефни мотиви – розети, стилизирани цветя, човешка фигура, кръст, от лявата страна на който е издълбан ислямски полумесец със стилизиран цвят. Тук е издълбана годината 1863-та. Над каменната арка на входа се намира канонично разположената патронна ниша с живописно изображение на „Св. Архангел Михаил“.
   Цялата вътрешност на храма е изписана със стенописи. Според някои специалисти-изкуствоведи декоративната система на живописната украса е в стила на разпространената такава през периода 16. – 17. век, с обичайните големи медальони на Исус Христос и ангели в свода. Над вратата, от двете страни на ктиторския надпис, са изобразени великомъчениците Св. Георги и Св. Димитър, а в ниша на северната стена – Св. Архангел Михаил. Голяма част от стенописите са вече заличени.
   Основната част от иконите в иконостаса са дело на възрожденски майстори от Югозападна България.
   В двора на манастира има пет оброчни кръста: един е пред западната фасада на храма, а останалите четири – на полянката южно от храма.
   В южния ограден зид са запазени основите на камбанария, издигната през 1891 г. Източно от църквата е изградена манастирска чешма с два бронзови чучура под православен кръст и заличен дарителски надпис.
   Интересни места за посещение в района – В граничната Чепън планина има голяма концентрация от манастири и оброчни места, които може да видите. Някои от тях са описани тук, в книгата. Не забравяйте личните си документи, гранични патрули правят редовни проверки на преминаващи коли и хора.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар