четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Букоровски манастир "Свети Георги Победоносец"

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Местоположение на манастира – Букоровският манастир „Св. Георги Победоносец“ се намира близо до с. Букоровци, на около 8 км от с. Годеч и на 50 км от град София. До Букоровския манастир се стига, като се мине през с. Годеч и се поеме по пътя към с. Туден и с. Разбоище. От главния път след с. Туден и преди с. Разбоище има отбивка вляво, която е обозначена с табела към манастира, откъдето до светата обител е 1,5 км по черен път между нивите. Там, на разширението, е удобно да паркирате автомобила си и да преминете останалото разстояние пеша. Пътят по време на дъжд се разкалва и става труднопроходим. Теренът е подходящ и за велопреход.
   История – Букоровският манастир „Св. Георги Победоносец“ е единственият манастир в България и втори в света, на територията на който има построени 5 църкви. Засега действаща е само „Св. Георги“, а другите още не са – „Св. Петка“, „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Неделя“ и „Вси Светии“. Освен че е построен върху основите на пет стари църкви, за Букоровския манастир в днешно време не се знае почти нищо друго. При разкопките на старите основи е намерен и най-старият календар в Европа. Той е под формата на костенурка и се съхранява в музей. Древнобългарската календарна система е фиксирала абстрактно върху корубата на костенурката движението на съзвездията, които в бита са оприличени на животни. Стилизираната костенурка се среща и сега масово във фолклорните мотиви не само в България, но и навсякъде, където някога са минали прабългарските племена.
Дори сега използваният „китайски“ календар всъщност произхожда от „северните цивилизации“ – според Чжао Ин, известен китайски учен от 17. век. От календара днес в манастира е запазена само основата – каменна плоча с изсечени кръгове, небрежно подпряна на стената зад оброчните кръстове, т.е. запазен е камъкът, върху който е намерена костенурката. В момента календарът е разглобен и не е в своята цялост. Пред църквата върху оброци са изписани имената на светци.
   Стопанката на манастира, баба Цеца, разказва на колоритен местен диалект на всеки странник историята на Будинка, която се заела с възстановяването на храм „Свети Георги“: В края на 19. век живеела жена на име Будинка (разпространено име в региона). Една нощ Будинка сънувала, че някой и` казва да събира пари, за да изгради наново храм „Свети Георги“. Местният чорбаджия, който бил ловджия и ловувал в местността, се противопоставил, а населението в района било изключително бедно. Чорбаджията дори искал да я застреля заради упоритото и` желание да съгради отново храма. Незнайно по какви причини обаче се обесил в местността Гачино бранище, недалеч от манастира. След това владиката от София набедил Будинка за луда, защото искала да събира пари за възстановяване на храма. Той наредил да я затворят в мазето, за да видят какво ще сънува Будинка през нощта. На сутринта я питал какво е сънувала, а тя му рекла: „Е, дедо владико, я видох какво видох, ма ти ще има какво да видиш!“. Владиката си заминал заедно с придружаващите го. Малко след като тръгнал по пътя, конят му се разбеснял, а Будинка точно това била видяла в съня си. „И като се разлюти коньо... Ама конь и рита надзад, и апе. Ни може го хванеш, на никъде нече. И коньо метал заднище, дундарил го, меткал, меткал, та дедо владика направо заминал за болницата“. След премеждието на владиката Будинка продължила делото си и успяла да възроди храм „Свети Георги“ преди около 140 г. Самата Будинка умира през 1902 г. – гробът и` е точно зад храма.
   Архитектура и текущо състояние – Понастоящем манастирът не се обитава от монаси, а доскоро за него се грижеше баба Цеца. На големи празници в манастира се отслужва тържествена литургия от свещениците от Софийския храм „Св. Петка Параскева“ на ул. „Раковски“.
   Понастоящем в Букоровския манастир не се предлага настаняване.
   Затънтеният граничен край не е с развит туризъм и манастирът е слабо посещаван.
   Интересни места за посещение в района – Мястото около манастира е много красиво. В близкото дере има аязмо с лековита вода, а на 300 м от манастира е природният феномен – водопад „Котлите“. Потърсете табелата, която ще ви насочи към водопада. Тя е поставена пред манастира. Имайте предвид, че водопад „Котлите“ е „капризен“ и тече след силни дъждове и в дните на пролетта. На няколко километра от с. Букоровци се намира с. Разбоище, изходен пункт за живописния Разбоишки манастир, който е интересен с това, че църквата му е вградена високо в скалите и се е запазила във вековете.
   Наоколо, в малък радиус, са разхвърляни десет манастира: Маломаловски манастир „Св. Николай Чудотворец“, Годечки манастир „Св. Дух“, Годечки манастир „Св. Николай Летний“, Връдловски манастир „Св. Пророк Илия“, Чепърлински манастир „Св. Петка“, Разбоишки скален манастир „Въведение Богородично“, Шумски (Лопушненски) манастир „Св. Архангел Михаил“, Голешки манастир „Св. Николай Летни“, Станянски манастир (параклис), Комщицки манастир „Св. Николай Летни“. Те са в непосредствена близост един от друг, някои от които и описани в книгата. Повечето от тези манастири са откъснати от цивилизацията и там сякаш времето е спряло, в очакване някой да се появи и разкаже какво е видял и почувствал.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар