четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Монашески скит Поп Мартинова дупка

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк 
   Местоположение на скита – Поп Мартиновата дупка се намира в района на с. Орешари. Преди да поемете към нея, добре би било да огледате местността от отсрещния бряг на р. Арда, например от Кован кая, Хамбар кая или дори просто от шосето. Оттам ясно се виждат Скалната Арка, скален масив с ниши, който днес е убежище на лешояди, яйцевидният камък и Поп Мартиновата дупка, чернееща се над него. Ще забележите оформени три скални нива (реда), като Поп Мартиновата дупка е разположена на второ ниво, над скалата, оприличавана на яйце. Важно е да държите това второ, средно ниво. След като вече сте огледали района, тръгвате към железния мост на р. Арда, преминавате по него и поемате по пътя за Крумовград. След края на моста, на по-малко от километър, на един завой на пътя ще видите чешма (това е втората чешма по пътя ви, първата е точно при моста). До нея има малко дере, а над него – голяма скала с ниши, която се обитава от лешояди. Пътеката тръгва от дерето и се изкачва рязко и стръмно нагоре към скалата. Имайте предвид, че ако застанете с лице срещу течението на дерето, трябва да тръгнете от лявата му страна нагоре. От дясната страна на дерето е чешмата, зад която тръгва пътеката за Скалната Арка, но това не е вашата посока към Поп Мартиновата дупка. И така, след като стигнете в подножието на скалата, вървите край нея и следвате пътеката, която в края на масива се изкачва стръмно нагоре. После вървите в посока североизток, пътеката става почти равна, минава през гората и не е широко прокарана. Ще се налага да се привеждате и да се промушвате между храстите, докато стигнете до място, което е малко по-открито и част от дърветата и храстите са изсечени. Там ще видите пригодена стълба, подпряна на скалата.
   История – Както предполага и самото и` име, Поп Мартиновата дупка се свързва с войводата поп Мартин, който я е използвал като своя обител и скривалище. Според писанията поп Мартин бил най-довереният човек и близък съратник на страховития Вълчан войвода. Преди да стане хайдутин, той бил свещенослужител, но след като османските потисници поругали семейната му чест, тръгнал да мъсти за себе си и за другите озлочестени българи. Попът събрал дружина, която въздавала справедливост и отмъщавала за сторените злини над беззащитното население. Четата му се присъединила към тази на Вълчан войвода и заедно с неговото, името на поп Мартин се носело от уста на уста от Русе през Балкана и Родопите чак до Странджа. Четите обикаляли из гори и планини и навсякъде из страната имали свои укрития. Говори се, че едно от скривалищата на поп Мартин била естествена скална пещера, която можела да побере десетина души. Там той се криел заедно с хората си. За такова място е сочена и Поп Мартиновата дупка. За нея и за личността на попа съществуват много митове и легенди, привличащи особено интереса на иманярите заради слуховете за голямото богатство, което било скрито в района.
   Архитектура и текущо състояние – Гробницата е разположена на 3,8 метра високо в отвесна скала, отворът и` е с трапецовидна форма (по подобие на тракийските скални ниши), а над него са издълбани и самите ниши, които са в два реда, по 6 на ред, или общо 12. Ако към техния брой се добави и „най-голямата ниша“, а именно самата гробница, числеността им дава фаталното 13. Гробницата е с четириъгълна форма, с обща дължина 2,75 м, ширина 1,50 м и височина 1,80 м. Оста и` сочи север – юг. Входът е от север и е трапецовидно оформен, висок е 1 метър и е широк 90 см в основата си и 65 см в горната част. В привходната част, отгоре и отдолу на отвора, е издълбан правоъгълен жлеб, за който се смята, че е служел за поставяне на каменна плоча, която да затваря гробницата. Освен него от двете страни в горната част на входа има дупки, в които вероятно се е поставяла греда за затваряне на гробницата отвътре. Вътре в самата гробница, на южната и` страна, точно срещу входа е издялана ниша с ширина 1,10 м, височина 80 см и дълбочина от източната страна 55 см. От западната страна нишата е дъговидно извита, като под нея има две стъпала. Широки са по 20 сантиметра, едното е на 75 см височина от пода, а другото – на 50 см. В западната част на гробницата има скално корито (ковчег), дълго 1,25 м и широко 65 см, което е било отделено от цялото помещение чрез тънка стена, от която днес личат само следи. Всички стени и тавани са идеално оформени и загладени. Таванът е леко корубест.
   Според преобладаващите твърдения погребенията са се извършвали чрез трупоизгаряне. Урната с останките и праха на починалия е била поставяна в скалния ковчег заедно с даровете и с любимите вещи. Съществуват и мнения, според които погребението е било извършвано чрез трупополагане, но тялото на починалия се е полагало на пода, а не в коритото (ковчега), което се предполага от твърде малките му размери (дължина от 1,25 м) и невъзможността в него да се положи човешко тяло с нормален ръст. Повече за обредните ритуали и практики е трудно да се каже. Гробницата е била обект повече на иманярски набези, отколкото на археологически проучвания.
   Интересни места за посещение в района – В района сте и Поп Мартинова дупка е привлякла приключенския ви дух! В непосредствена близост е пълно със забележителности, с които може да запълните разходката си. За ден спокойно може да посетите скалните светилища Хамбар Кая, Кован Кая и Аул Кая, както и пещерата Гоук Ин, Скалната арка и изоставеното с. Орешари, а в някое от родопските села да си починете в компанията на гостоприемните хора в къща за гости и да се насладите на вкусно приготвени родопски специалитети.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар