събота, 24 юни 2017 г.

ЦПШ Мальовица - заслон БАК - връх Злия Зъб - връх Орловец - връх Двуглав - ЦПШ Мальовица

    Заредиха се хубави и слънчеви дни. Панорамите в Рила бяха шеметни.

 След Паниците-Рай-Ботев-Паниците за ден, изпълних нещо, което отлежаваше в графата "близко бъдеще" и се поразходих сам над ЦПШ Мальовица за ден, посещавайки върховете от заглавието. Интензивен ден - 500 км по шосе, 16 км по морени, улеи, сипеи и сняг, с над 1000 метра положителна денивелация и двупосочен билет за Рая. :) Не сбърках да взема голямата техника и няколко обектива. Оказа се много трудно да ги пазя и прибирам постоянно в раницата, защото обемната и тежка фото чанта не слушаше, гледките обаче компенсираха. Взех си каска, седалката, въже, разни джаджи, котки и ледена ръка. Безалкохоно? Да! :) Проклинах тежката раница, но всичко в последствие се оказа нужно. Кулоарът между Орловец и Зъба беше пълен с много сняг и излизането там се оказа проблемно. Връщане по съседен, почти безснежен улей, който беше толкова мокър и кален, че и там не беше здравословно начинание. Рила в момента е като гъба. Отвсякъде тече вода, свежо е, диви кози се разхождат необезпокоявани...

   Гледка, която никога не омръзва. :)

   Слънцето жулеше отрано, но скоро съм на втора тераса.   Ненадейно дойдоха две диви кози, животните бяха на 30 метра от мен, от другата страна на реката.

БАК. :)
   И околните панорами.   Орлето и Мальовица.


   И пред заслон БАК.

   Посочвам целта и връщане назад няма. :)


   Злия Зъб и връх Орловец.

   Връх Орловец.   По улея между Злия зъб и връх Орловец.   Излизането в основата на Зъба не беше много гладко. Отвсякъде течеше вода, скалите бяха мокри и за капак на всичко снегът в горната част свърши. :)

   Връх Орловец.


   Гледка от връх Злия зъб към връх Двуглав и шеметната долина. В мъгла, тук положението ще е повече от весело и най-вероятно объркващо при подход, ако човек не е минавал и не е запознат. 


   Не че не може и без него, но реших да си ползвам въжето на слизане, така и така го качих до тук. Рисковано би било падането, надолу са стотици метри отвес.

   Връх Двуглав от връх Злия зъб.

   Панорами и прекрасно време днес.

   От котата на връх Злия зъб към връх Ловница и билото в посока Купените.

   Прекрасна визия.

   Към заслон БАК.   Събирам въжето и продължавам напред. Времето си вървеше. В плановете ми за деня бяха връх Двуглав и връх Орловец. Не се бях качвал. Докато се подготвях на БАК, хвърлих едно око и към връх Камилата, но там най-вероятно ще се пробва зимно, а и бях прегрял в жегата. За сметка на това навсякъде в долината течаха реки, водопади се изливаха от всички улеи и езера.

   Последен поглед. Фотоапаратът беше проблем тук. Постоянно вадене, прибиране, откопчаване и закопчаване на фото чантата, прибиране в голямата раница... Може би само с тези действия изгубих над два часа в този ден.

   На връх Орловец. Оставих голямата раница в основата на Зъба. Слизане-качване на Орловец от посока Мальовица и Еленин връх, е с проблемен скален праг и е хубаво да се внимава с тежки раници там. Изглед към Зъба и рилските панорами.

   Към Мальовица. Времето никога не стига. :)


   Пътеката към връх Двуглав подсича стръмно поредица от жандарми. Изкачих ги, но зимно би било интересно с осигуровка и преминаването върху тях. Зъбът не излизаше от полезрението ми. Изключително красив и фотогеничен връх.
   Време е да изстудявам в пряспата безалкохолното, което качих тук, но ми предстоеше лошо пързаляне по улея надолу в кал, течаща вода и свличащи се камъни. Реших да не слизам през кулоара, снегът не беше подходящ, трябваше да ползвам въже, не бях с модулните котки, а с дефолтните си стари китайци, имах само едно сечиво. И без това излизането на качване ми изправи косите, щях да изгубя много време там. На втора тераса обядвах, беше късен следобед. По обратен ред през хижа Мальовица и по сумрак бях у дома. :)

2 коментара:

  1. приятно ми беше да разгледам снимките от любимо място и за мен
    едно ме изненада - специален акцент на -за един ден от..до Ботев обратно , или 500км ,16 км ...и т.н. някакъв личен рекорд ли се търси или друг ефект?Иначе снимките са хубави ,времето ви е подарило една чудесна Мальовица и много хубави емоции

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря. Радвам се, че ти харесват снимките.
    Относно акцента... Няма такъв! :) Тренирам за нещо по-специално, трудно, технично и продължително. Районът на Мальовица винаги има какво да предложи. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване