събота, 24 юни 2017 г.

ЦПШ Мальовица - заслон БАК - връх Злия Зъб - връх Орловец - връх Двуглав - ЦПШ Мальовица

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Заредиха се хубави и слънчеви дни. Панорамите в Рила бяха шеметни.

 След Паниците-Рай-Ботев-Паниците за ден, изпълних нещо, което отлежаваше в графата "близко бъдеще" и се поразходих сам над ЦПШ Мальовица за ден, посещавайки върховете от заглавието. Интензивен ден - 500 км по шосе, 16 км по морени, улеи, сипеи и сняг, с над 1000 метра положителна денивелация и двупосочен билет за Рая. :) Не сбърках да взема голямата техника и няколко обектива. Оказа се много трудно да ги пазя и прибирам постоянно в раницата, защото обемната и тежка фото чанта не слушаше, гледките обаче компенсираха. Взех си каска, седалката, въже, разни джаджи, котки и ледена ръка. Безалкохоно? Да! :) Проклинах тежката раница, но всичко в последствие се оказа нужно. Кулоарът между Орловец и Зъба беше пълен с много сняг и излизането там се оказа проблемно. Връщане по съседен, почти безснежен улей, който беше толкова мокър и кален, че и там не беше здравословно начинание. Рила в момента е като гъба. Отвсякъде тече вода, свежо е, диви кози се разхождат необезпокоявани...

   Гледка, която никога не омръзва. :)

   Слънцето жулеше отрано, но скоро съм на Втора тераса.


   След броени дни ни предстои изкачване на връх Матерхорн и тази плоча ме накара да застина за миг пред подвига на тези момчета.

   Ненадейно дойдоха две диви кози, животните бяха на 30 метра от мен, от другата страна на реката.

БАК. :)




   И околните панорами.



   Орлето и Мальовица.


   И пред заслон БАК.

   Посочвам целта и връщане назад няма. :)


   Злия Зъб и връх Орловец.

   Връх Орловец.



   По улея между Злия зъб и връх Орловец.



   Излизането в основата на Зъба не беше много гладко. Отвсякъде течеше вода, скалите бяха мокри и за капак на всичко снегът в горната част свърши. :)

   Връх Орловец.


   Гледка от връх Злия зъб към връх Двуглав и шеметната долина. В мъгла, тук положението ще е повече от весело и най-вероятно объркващо при подход, ако човек не е минавал и не е запознат. 


   Не, че не може и без него, но реших да си ползвам въжето на слизане, така и така го качих до тук. Рисковано би било падането, надолу са стотици метри отвес.

   Връх Двуглав от връх Злия зъб.

   Панорами и прекрасно време днес.

   От котата на връх Злия зъб към връх Ловница и билото в посока Купените.

   Прекрасна визия.

   Към заслон БАК.



   Събирам въжето и продължавам напред. Времето си вървеше. В плановете ми за деня бяха връх Двуглав и връх Орловец. Не се бях качвал. Докато се подготвях на БАК, хвърлих едно око и към връх Камилата, но там най-вероятно ще се пробва зимно, а и бях прегрял в жегата. За сметка на това навсякъде в долината течаха реки, водопади се изливаха от всички улеи и езера.

   Последен поглед. Фотоапаратът беше проблем тук. Постоянно вадене, прибиране, откопчаване и закопчаване на фото чантата, прибиране в голямата раница... Може би само с тези действия изгубих над два часа в този ден.

   На връх Орловец. Оставих голямата раница в основата на Зъба. Слизане-качване на Орловец от посока Мальовица и Еленин връх, е с проблемен скален праг и е хубаво да се внимава с тежки раници там. Изглед към Зъба и рилските панорами.

   Към Мальовица. Времето никога не стига. :)


   Пътеката към връх Двуглав подсича стръмно поредица от жандарми. Изкачих ги, но зимно би било интересно с осигуровка и преминаването върху тях. Зъбът не излизаше от полезрението ми. Изключително красив и фотогеничен връх.




   Време е да изстудявам в пряспата безалкохолното, което качих тук, но ми предстоеше лошо пързаляне по улея надолу в кал, течаща вода и свличащи се камъни. Реших да не слизам през кулоара, снегът не беше подходящ, трябваше да ползвам въже, не бях с модулните котки, а с дефолтните си стари китайци, имах само едно сечиво. И без това излизането нагоре ми изправи косите, щях да изгубя много време там. На Втора тераса обядвах, беше късен следобед. По обратен ред през хижа Мальовица и по сумрак бях у дома. :)
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127


До скоро! :)
"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк

Всички прекрасни рилски пътешествия и линкове към всяко едно пътуване. Аналогично на тази публикация (Стара планина - еднодневни и многодневни маршрути от север и юг) и тук към всяко заглавие, което е линк към дадената публикация, има по една снимка от съответното пътуване. Рила планина заслужи вниманието ми/ни през годините, и макар да ни е отдалечена, успяхме да организираме достатъчно пътешествия, за да разберем, че има много още какво да се види там... Разгледахме панорамни върхове, надникнахме в красивите езврни циркуси, посетихме част от хижите и заслоните на планината... 





































3 коментара:

  1. приятно ми беше да разгледам снимките от любимо място и за мен
    едно ме изненада - специален акцент на -за един ден от..до Ботев обратно , или 500км ,16 км ...и т.н. някакъв личен рекорд ли се търси или друг ефект?Иначе снимките са хубави ,времето ви е подарило една чудесна Мальовица и много хубави емоции

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря. Радвам се, че ти харесват снимките.
    Относно акцента... Няма такъв! :) Тренирам за нещо по-специално, трудно, технично и продължително. Районът на Мальовица винаги има какво да предложи. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасната Мальовица. Благодаря че имам щастието да се разходя след много години. Мальовица моето детство скъпи спомени от времето прекарано на ските Поздрави.

    ОтговорИзтриване